Premierul grec George Papandreou a anuntat, duminica, ca tara sa a ajuns la o intelegere cu Uniunea Europeana si cu Fondul Monetar International privind acordarea unui important pachet de ajutor financiar Greciei, transmite YahooNews. Grecii sunt chemati sa faca "sacrificii uriase" pentru a evita catastrofa, a declarat seful cabinetului elen intr-un discurs televizat.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de premierul Papandreou:

  • am facut si voi face tot ca tara sa nu intre in faliment
  • marimea pachetului de ajutor este fara precedent in lume
  • i-am convins pe partenerii nostri ca problema Greciei nu este doar problema noastra. Ea priveste functionarea pietelor si stabilitatea monedei euro
  • grecii sunt chemati sa faca sacrificii uriase ca sa evitam catastrofa
  • masurile vor afecta platile din sectorul bugetar si pensile, insa nu sectorul privat

Guvernul elen urmeaza sa anunte, in cursul dupa-amiezii de duminica, planul de masuri de austeritate pana in 2012, ca parte a intelegerii incheiate cu UE si FMI. Potrivit unor surse, planul de ajutor totalizeaza aproximativ 120 de miliarde de euro. Legislatia va fi trimisa in regim de urgenta Parlamentului, care o va aproba, cel mai probabil, in sedinta de vineri.

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni duminica pentru a aproba contributia financiara a UE. Germania si Franta vor fi principalele state care vor oferi fondurile necesare. In schimbul ajutorului de la UE si FMI, Grecia va adopta un program de austeritate de 24 miliarde de euro, care include inghetarea timp de trei ani a salariilor din sectorul public.

Vineri, premierul Papandreou a afirmat in fata Parlamentului ca adoptarea unui program de austeritate de trei ani este necesar "pentru supravietuirea tarii".

Planul insa este criticat dur de sindicatele din Grecia. Sambata, sute de manifestanti s-au confruntat cu fortele de ordine in centrul Atenei, in timpul demonstratiilor ce au marcat Ziua Internationala a Muncii. De asemenea, sindicatele vor organiza o greva generala miercurea viitoare, care va paraliza serviciile publice si sectorul transporturilor.