Grecia si o lectie gratuita pentru Romania
Singura intrebare despre datoria greaca este urmatoarea: va fi un faliment controlat sau nu? Faliment controlat inseamna o restructurare "amiabila" si asumarea unor pierderi de catre creditorii statului grec.
Pacatul originar al tarilor din sudul Europei a fost intrarea in zona EURO la un curs supraevaluat, care le-a redus competitivitatea economica - salarii si preturi nemtesti cu productivitate greceasca. Daca Grecia ar mai avut o moneda proprie ar fi avut posibilitatea devalorizarii; din pacate, Grecia nu poate iesi din zona EURO fara o panica bancara serioasa si fara a lovi grav credibilitatea monedei unice europene.
Din acest motiv nu sunt inca foarte alarmat de cifrele UK - care arata foarte prost, mai prost chiar ca cele ale Greciei - dupa alegeri, nu am niciun dubiu ca lira va fi devalorizata consistent.
E o lectie de invatat pentru oficialii romani - o intrare prea rapida in zona euro sau la un curs supraevaluat ar condamna economia romaneasca la subdezoltare sau faliment.

De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
in zona euro tre'sa dansezi dupa ritmurile occidentale. nu potzi face hora sau sirtaki pe ritmuri de rock 'n roll.
noi sa stam la manele pana ne'om potrivi la pas...
asta e. cu productivitatea muncii dela noi si cu pretzurile ce sar mult de bugetul familiei, greu sa faci fatza la pretzurile de imprumut din west.
La nivel mondial se produc mari transformari. Nimic nu este intamplator! Ne vine greu sa acceptam, dar era in care tocmai am intrat se numeste NEOSCLAVAGISM!
Nu prea vad care e legatura dintre averile patronilor si salariile/productivitatea angajatilor.
In RO averile nu s-au prea obtinut intr-un mod real si cinstit. Adica iei pomu din padure, il feliezi, procesezi, asamblezi si ambalezi dupa care il scoti pe o piata concurentiala. Varianta romaneasca de productie a fost (si inca mai este): tai pomu si il dai la export. Cam asta e productia in RO. Nu vb. de cele cateva fabricute care se chinuie de pe o zi pe alta cu max 3000 de angajati. Astea sunt buticuri de cartier pe langa conglomeratele care exista in vest.
Deci sa vb. de productivitate in RO e ca si cum ai vorbi de pizza intr-o cofetarie. Poa sa fie sau nu, ca oricum nu conteaza.
Sa ne intre bine in cap ca noi suntem piata de desfacere si furnizor de forta bruta si ieftina pt. piata europeana si nu un partener egal al celorlalte state.
Revenind la productivitatea propriu-zisa, din experienta proprie pot spune ca 2 din 3 romani se trag pe fund cand vine vb. de lucru. Aici ma refer in special in domeniul meu (telecomunicatii). Ca o fi altfel in alte domenii... bine ar fi, da' tare ma indoiesc. Ca si contra-exemplu, atat nemtii cat si francezii cu care am colaborat sunt exemplari, cel putin ca si seriozitate. Ca or fi mai putin inteligenti decat noi... aia nu mai are importanta, pt. ca se compenseaza cu varf si indesat prin faptul ca sunt seriosi si dedicati in ceea ce fac.
- pentru pensionarul normal cinstit
- pentru pensionarul inainte de termen cu salarii compensatorii sau cel ilegal pe caz de boala care nu exista
- pentru angajatu care se trage de fund, cum spuneati, adica romanul ploretar care doreste salariu dar nu munceste deloc, dar care are o ciuda imensa ca nu are banii unuia care munceste
- pentru toti cei din sistemul de stat care sunt angajati doar pe baza de relatii si spaga, care sunt o arhitectura bazata doar pe incompetenta
Cam asta e adevarul in Romania, cei care muncesc REAL in tara asta ajung sa fie over-worked si platiti prost, pentru ca desi au salarii sub 500-1000 de euro, si ar trebui sa aibe salariu de 1000-3000 euro restul banilor se topesc in ceilalti care nu muncesc, sunt incompetenti,dar sunt COMUNISTI = sa am acelasi salariu eu ala care sunt comunist si nu muncesc cu cel care munceste.
Cam asta a insemnat si mai inseamna inca COMUNISMUL in Romania. Ala sa munceasca si pentru mine care nu muncesc, se ia salariu lu ala si se imparte la doi (la patru de facto azi conform statisticilor 3.5 angajati reali restu pomanagii)
Citation:
Clasa politica postdecembrista este cea mai incompetenta, lacoma si aroganta din istoria Romaniei
La 20 de ani de la marea varsare de sange din decembrie 1989, Romania arata ca un animal bolnav si haituit. Ne uitam in urma si nu ne vine sa credem ca au trecut doua decenii de sperante zadarnice. Nimic din ce-am visat nu s-a implinit. In jurul nostru domnesc stagnarea si deziluzia, inceputurile neterminate, politica murdara, cu degetul pe tragaci, manipularea televizata.
Lipseste o viziune, un proiect national de salvare. Lipseste harta viitorului. Trista priveliste n-a cazut din cer. Au creat-o politicienii si romanii insisi. Cum a fost turcul, asa a fost si pistolul.
Nu mai putem sa ne ascundem dupa deget. Ca o confirmare, academicianul Florin Constantiniu, istoric de prestigiu european, ne pune in fata o oglinda necrutatoare in care, daca avem curajul sa privim, ne vom afla poate izbavirea.
Mai multe pe legatura:
http://www.universulromanesc.com
1. Euro e varza, dar daca te uiti la cursul de schimb cu dolarul si cu lira sterlina nu scade, sau nu semnificativ. adica nici celelalte monede, care pot fi devalorizate dupa bunul plac al unui guvern, nu o duc mai bine. asta poate si din cauza ca devalorizarea atrage neincredere pe pietele internationale, si efectele negative pot fi mai importante decat cele pozitive.
2. daca grecii nu erau in Euro, e posibil sa fi fost deja falimentati la ora asta? eu as zice ca sansele sa se fi intamplat chestia asta sunt peste 50%.
Si cu asta ar fi platit datoria scadenta in 2010 ??
Ma indoiesc.
-A existat vointa politica.
Pe scurt; opinia articolului este corecta
Cauza se afla in amestecul politicului in economie care genereaza catastrofe.
Dar din pacate suntem condusi numai de politicieni.
Chestiunea cu productivitatea e discutabila, insa ar fi absurd sa negam ca in Romania productivitatea a crescut constant in 20 de ani, e foarte important pt orice economie sa produca acelasi volum cu resurse mai putine (pt ca resursele devin mai scumpe si se imputineaza).
Chestiunea cu intrarea in zona euro e clara: nu avem ce cauta acolo pana cand macroeconomic nu avem echilibru. Graba ne poate demola. Grecia nu avea ce cauta in zona euro cu o economie de monocultura si finante publice falsificate! S-a imprumutat prea ieftin, rating-urile ar trebui sa fie mai severe cu statele ce nu au in mod evident resurse interne suficiente si o economie foarte diversificata (in caz de criza unele sectoare si unele piete rezista mai bine)! Romania are o sansa imensa, e o tara cu resurse foarte bune, naturale, umane, daca adauga infrastructura suficienta tabloul e complet, pentru ca si economia e diversificata (de la cherestea la componente pt reactoare si softuri IT).
Cat despre raportul leu-euro, nu e atat de relevant, desigur, toti ne dorim sa fie cat mai aproape de unu, dar nu se va putea si nu trebuie ca BNR sa forteze nota, daca economia romaneasca va creste rapid fata de alte state, investitorii vor cauta leul !
analiza din articol pacatuieste prin absenta unui alte cauze. Care este cu mult mai importanta in dezastrul grecesc decat supraevaluarea. Cauza (introdusa exclusiv de factorul politic) este risipirea PIB-ului in tot felul de pomeni socialiste. De aceea sunt multi analisti economici care "vad" similitudini intre problemele Greciei si cele ale rss tzigania. Pe scurt, guvernele de stanga care s-au tot perindat pe la carma Greciei n-au sustinut factorii productivi ci s-au intrecut in acordarea de facilitati fiscale si gratuitati taman celor care nu munceau.
Devalorizarea monedei proprii inseamna ca populatia castiga mai putin pentru ca guvernantii sa plateasca mai usor datoriile acumulate si prost gestionate.
Nu, euro este cel mai bun instrument de reglementare a unei economii; sa nu aruncam cu pietre in aceasta moneda fara sa amintim de masurile socialiste existente in Grecia (varsta de pensionare, cate tzanshpe salarii, sporuri duble ca nr si valoare ca ale noastre etc).
Grecia are nevoie de 120 mld euroi ca sa isi revina si le-a primit pentru ca Europa nu-si permite sa piarda mult mai mult decat banii astia (prin scaderea euro s prin devalorizarea investitiilor directe/indirecte) in timp ce Romania s-a chinuit, a negociat, a acceptat cam aceleasi masuri pentru doar 20 mld. Ei cam asta e diferenta intre o tara in zona euro si una in afara ei.
Eu as fi pentru adoptarea monedei unice astazi, chiar de se va lua un curs de referinta de 5 lei/euro, cel putin voi sti ca economia va trebui sa se incadreze intre niste indici clari, bine trasati si imobili (dupa placul intereselor locale) si BNR va respecta regulile financiare europene.
Imi pare rau, dle Marcu, nu-ti dau dreptate, romanii ar castiga infinit din adoptarea cat mai rapida a euro.