Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Grecia: Masuri de austeritate de 30 miliarde euro in schimbul banilor de la UE si FMI - fara al 13-lea si al 14-lea salariu, varsta minima de pensionare de 60 de ani, cresterea TVA-ului la 23%

Grecia va renunta la acordarea celui de-al 13-lea si al 14-lea salariu pentru functionarii publici. Masura este parte a acordului incheiat cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International pentru obtinerea unui pachet de finantare, a anuntat premierul elen. In cazul angajatilor cu venituri scazute, retragerea celor doua salarii va fi compensata prin acordarea de prime. Statul elen urmeaza sa reduca deficitul public sub pragul de 3%, acceptat la nivelul UE pana in 2014. In 2009, Grecia a inregistrat un deficit bugetar de 13,6%. Astfel, autoritatile urmeaza sa coboare succesiv deficitul la 8,1% in 2010, 7,6% in 2011 si 6,5% in 2012. Totodata, guvernul intentioneaza sa economiseasca 30 de miliarde de euro pana in 2012. Suma se adauga astfel economiilor de 4,8 miliarde de euro planificate pentru anul 2010. Gradul de indatorare al statului va urca aproape de 150% din PIB in 2013, urmand sa scada in 2014 si anii ulteriori. Grecia va majora TVA, cu doua puncte procentuale, la 23%, si va creste accizele pentru carburanti, alcool si tutun cu 10%, a anuntat ministrul de Finante elen.

In plus, salariile functionarilor publici si pensiile vor fi reduse din nou. Statul estimeaza o contractie de 4% a economiei in 2010 si de 2,6% in anul urmator, inainte de a reveni la crestere, de 1,1%, in 2012.

Sebastian Vladescu: Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei

Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut, declara ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El precizeaza ca plata tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat anul trecut ar reduce consistent capacitatea investitionala.

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei in decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei in 2008 si trebuie sa fie reduse pana la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by incheiat de Romania cu FMI. El a dat ca exemplu datoriile in valoare de 243 de milioane de euro pe care statul le-a platit firmei americane Bechtel.

Ministrul a tinut sa precizeze ca o parte semnificativa a datoriilor statului de anul trecut au fost acumulate de autoritatile locale, care s-au bazat pe o evolutie economica mai favorabila si au sperat ca vor fi platiti din bugetul pe anul 2010 pentru obligatiile neachitate.

Bolivia a nationalizat patru companii de electricitate

Presedintele bolivian Evo Morales a anuntat ca autoritatile au nationalizat patru companii de electricitate, incluzand o filiala a gigantului francez GDF Suez. Initiativa liderului socialist din Bolivia este parte a eforturilor sale de a intari controlul statului asupra economiei. Morales a anuntat ca statul controleaza acum 80% din productia de energie electrica din Bolivia si ca obiectivul este "controlul total al guvernului" asupra acestui sector.

Putin propune fuziunea grupului rus Gazprom cu Naftogaz, din Ucraina

Premierul rus Vladimir Putin a propus, dupa o intrevedere cu omologul sau ucrainean Mikola Azarov, ca grupul Gazprom sa fuzioneze cu compania Naftogaz din Ucraina. Totusi, Azarov a anuntat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca propunerea premierului Putin de unificare a Gazprom cu Naftogaz nu a fost discutata in negocierile de vineri, fiind o idee improvizata in timpul conferintei de presa. O fuziune intre cele doua companii ar conferi Moscovei control asupra gazoductelor importante care tranziteaza Ucraina pentru alimentarea cu gaze a Europei, dar si asupra livrarilor pe piata ucraineana. Aflata in proprietatea statului, Naftogaz este importatorul exclusiv de gaze rusesti din Ucraina, prin conductele sale fiind transportat circa 20% din necesarul de gaze al Europei. Finantele Naftogaz au fost afectate de faptul ca achizitioneaza gaze din Rusia la un pret mai ridicat decat pretul subventionat platit de consumatorii ucraineni. Relatiile ruso-ucrainene au fost relansate dupa venirea la putere, in Ucraina, a presedintelui Viktor Ianukovici, considerat pro-rus.