Afirmatiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, potrivit carora Guvernul intentioneaza sa desfiinteze cota unica si sa majoreze la 25% impozitul pentru veniturile care depasesc 4.000 de lei reprezinta "pure speculatii politice", a declarat pentru HotNews.ro, Viorica Rosca, purtator de cuvant al Ministerului Finantelor. Potrivit acesteia, singurul document va fi scrisoarea de intentie care va fi semnata dupa 7 mai, in urma discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Scrisoarea de intentie va cuprinde angajamentele Romaniei privind masurile care vor fi adoptate conform intelegerilor cu FMI.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca Guvernul intentioneaza sa modifice Codul Fiscal si sa "desfiinteze cota unica", urmarind, printre altele, sa majoreze la 25% impozitul pentru veniturile ce depasesc 4.000 de lei. El citeaza un document de lucru al Ministerului Finantelor si afirma ca PNL va initia o rezolutie pe aceasta tema, cu titlul "Aparam clasa mijlocie de tentativa de asasinat economic a Guvernului Boc-Udrea".

Crin Antonescu a sustinut ca executivul incearca sa majoreze impozitul pe profit la 25% si sa dubleze valoarea taxelor si impozitelor locale, in ciuda faptului ca astfel de initiative au fost "denuntate inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu".

"Aceste masuri reprezinta proba ultima a incompetentei si a lipsei crase de viziune a actualei guvernari. Prin desfiintarea cotei unice se aplica lovitura de gratie unei economii care de-abia mai respira", a spus liderul PNL.

Misiunea de evaluare aflată la Bucureşti în perioada 27 aprilie - 7 mai este condusă de Jeffrey Franks şi nu este 'numai cea de-a patra misiune de evaluare a modului în care România şi-a respectat programul din Acordul Stand-By, dar va avea şi obiectivul de a încheia o consultare în conformitate cu Articolul IV din Statutul FMI, ceea ce va determina discutarea unor politici pe termen mediu', potrivit lui Tonny Lybek, şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria.

Misiunea FMI va pregăti cel de-al patrulea raport asupra programului economic al României, care va fi discutat de Board-ul Fondului în cea de-a doua parte a lunii iunie. Dacă raportul va fi aprobat, România va primi cea de-a cincea tranşă, în valoare de 768 de milioane DST (0,85 miliarde de euro) din cadrul împrumutului.