Ajutorul financiar acordat Greciei de UE si FMI va avea un efect pozitiv asupra Spaniei, ca urmare a reducerii costurilor imprumuturilor si a calmarii temerilor din piata, a declarat Elena Salgado, ministrul spaniol de finante, citata de AFP. Aceasta declaratie vine dupa ce saptamana trecuta oficialul a spus ca autoritatile spaniole tin sub control situatia datoriilor si nu vor fi nevoite sa ceara ajutor financiar international.

"Avem nevoie de imprumuturi, iar ratele dobanzilor pentru aceste imprumuturi depind de stabilitatea zonei euro", a declarat Elena Salgado.

"Acest ajutor va ajuta la calmarea pietelor", ceea ce "va duce in mod sigur la reducerea dobanzilor", iar efectul asupra Spaniei "nu va fi negativ, ci mai degraba pozitiv", a mai spus oficialul spaniol.

Guvernul socialist de la Madrid a adoptat la inceputul acestui an un program de austeritate bugetara de 50 miliarde de euro, pentru a aduce deficitul public sub nivelul de 3% din PIB pana in 2013, de la 11,2% din PIB cat este in prezent. Multi analisti sustin insa ca va fi nevoie de masuri suplimentare pentru ca acest obiectiv sa fie atins.

"Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiti sa cerem ajutor", declara saptamana trecuta Salgado, adaugand ca guvernul isi mentine obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB pana in 2013. Ea a mai precizat ca politica bugetara din 2011 va fi mai restrictiva decat cea din acest an.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat miercuri ratingul Spaniei, pe fondul temerilor potrivit carora perioada prelungita de recesiune ar putea slabi finantele publice.