Ministru spaniol: Ajutorul financiar acordat Greciei va avea un efect pozitiv asupra Spaniei
"Avem nevoie de imprumuturi, iar ratele dobanzilor pentru aceste imprumuturi depind de stabilitatea zonei euro", a declarat Elena Salgado.
"Acest ajutor va ajuta la calmarea pietelor", ceea ce "va duce in mod sigur la reducerea dobanzilor", iar efectul asupra Spaniei "nu va fi negativ, ci mai degraba pozitiv", a mai spus oficialul spaniol.
Guvernul socialist de la Madrid a adoptat la inceputul acestui an un program de austeritate bugetara de 50 miliarde de euro, pentru a aduce deficitul public sub nivelul de 3% din PIB pana in 2013, de la 11,2% din PIB cat este in prezent. Multi analisti sustin insa ca va fi nevoie de masuri suplimentare pentru ca acest obiectiv sa fie atins.
"Datoriile noastre sunt curate, nu vom fi nevoiti sa cerem ajutor", declara saptamana trecuta Salgado, adaugand ca guvernul isi mentine obiectivul de reducere a deficitului bugetar la 3% din PIB pana in 2013. Ea a mai precizat ca politica bugetara din 2011 va fi mai restrictiva decat cea din acest an.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat miercuri ratingul Spaniei, pe fondul temerilor potrivit carora perioada prelungita de recesiune ar putea slabi finantele publice.

Criza din Coaliție, săptămâna a doua: Liberalii strâng rândurile în jurul lui Cîțu. Rareș Bogdan: Sunt convins că Iohannis e mâhnit / USR-PLUS cere răgaz pentru discuții până spre seară
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Acum ca s-a dat liber la "salvarea porcusorilor" spaniolii rasufla usurati stiind ca in curand le va veni si lor randul sa ceara ajutoare alaturi de celelalte tari din lista PIIGS.
Problema cea mare este ca Europa joaca foarte defensiv intr-un razboi al intereselor sustinut cu mai bine de <a href="http://www.nytimes.com/2008/09/21/business/21qanda.html?_r=1">700 miliarde de $</a>...
Nu mai vorbesc ca faptul ca intelegerea cu Grecia a fost semnata nu inseamna ca grecii o vor si implementa. Cred ca deja se pregatesc de proteste, greve, lupte de strada. (Astea, paradoxal, pot ajuta Spania pentru ca nemtii vor prefera Spania Greciei in vacanta de vara.)
Una peste alta, faptul ca Tanti Lenutza de la finante a iesit cu declaratia inseamna mai degraba ca Spania se pregateste de un bailout/faliment.