Seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat luni ca "in mod sigur taxele nu vor creste in urmatoarele luni". Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a recunoscut, la finalul negocierilor purtate cu delegatia FMI, ca Romania are "destul de multe probleme" in ceea ce priveste veniturile, iar diferentele dintre cheltuieli si veniturile de la bugetul de stat "creeaza deja foarte multe probleme".

Oficialul FMI nu a dorit sa comenteze prea mult rezultatul discutiilor purtate cu autoritatile romane, afirmand doar ca "vom lua o hotarare la sfarsit": "Nu vreau sa discut despre aceste lucruri pana la finalizarea negocierilor", a precizat Franks.

Ministrul Finantelor a fost destul de evaziv. Intrebat cum comenteaza dezbaterea legata de majorarea taxelor, Sebastian Vladescu s-a multumit sa comenteze: "E o dezbatere publica. Dezbaterea se va incheia cand se va semna scrisoarea de intentie".

"Avem destul de multe probleme in ceea ce priveste veniturile, cheltuieli care nu ar trebui sa fie atat de mari" iar "diferentele dintre ele deja creeaza foarte multe probleme", a recunoscut insa Radu Berceanu, dupa discutiile cu delegatia condusa de Franks.

El a precizat ca a discutat cu oficialii FMI despre demararea unor proiecte de investitii care ar putea avea un efect multiplicator in economie, dar expertii straini au recomandat Executivului trei posibilitati:

  • marirea incasarilor la buget si efectuarea investitiilor din acesti bani
  • reducerea cheltuielilor nejustificate
  • gasirea unei formule de implicare a capitalului privat, prin parteneriatul public privat, "care s-a vazut ca nu a prea functionat".

Radu Berceanu a subliniat ca nu s-a luat in discutie majorarea taxelor si nici efectuarea de disponibilizari.

Inaintea inceperii discutiilor cu FMI, Radu Berceanu afirmase ca "domnii de la FMI au anumite pareri despre cresterea economica si daca ne strang de peste tot si ne taie de peste tot s-ar putea nu numai sa se indeplineasca previziunile de crestere zero, dar s-ar putea chiar sa trecem la negativ, pentru ca daca nu dam drumul la nimic s-ar putea ca totul sa inghete".

Discutiile purtate la sediul Ministerului Finantelor au vizat evolutia companiilor monitorizate de FMI.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat luni, citand un document de lucru al Ministerului Finantelor, ca Guvernul intentioneaza sa desfiinteze cota unica, majorand la 25% impozitul pentru veniturile ce depasesc 4.000 de lei.

Crin Antonescu a mai sustinut ca executivul incearca sa majoreze impozitul pe profit la 25% si sa dubleze valoarea taxelor si a impozitelor locale.