„Aveti depozit la o banca greceascaaaaa? Pai ar fi bine sa veniti la noi cu el, ca nu se stie...”, zice functionara. Ma uit la ea, zambind. Nu pricepe ca joc teatru. O pacalesc, asa cum si altii au fost pacaliti de ea, probabil.

Auzisem de la cineva ca pe piata bancara a inceput macelul. Ca bancile non-grecesti profita de situatia de acum si incearca sa le fure “suratelor” cu capital grec clientii si contractele. Prima data n-am crezut. Am sunat un bancher de la o banca greceasca si l-am intrebat daca e adevarat. “Vi se fura clientii?” Omul mi-a dat un raspuns politicos, dar printre randurile caruia, pricepeai. “Ca sa fiu politically correct, am sa spun ca fiecare banca cauta sa capitalizeze toate oportunitatile care pot aparea in diferite contexte, lucru pana la urma normal intr-o economie de piata libera”.

Era clar, zic, gandindu-ma la munca de teren care ma asteapta. Pe drum, imi construiesc scenariul. O sa le spun ca am un credit si un depozit la o banca greceasca, asta e clar. Pe urma, intreb la cat mai multe banci daca sunt in pericol.

  • Functionar BCR: "Aveti bani depusi la o banca greceasca? E grav!"

Prima oprire, BCR Dristor. Agentia de langa shaormarie. Langa intrare, o masa libera. Ma infig instantaneu pe scaun si incep sa-mi recit poemul. „Doamna, zic, am un credit la o banca greceasca si nu stiu ce sa fac. Am tot auzit de Grecia, de probleme...”. Doamna citea. Era un roman plin cu tabele si cu cifre, numai bun sa-l citesti in week-end si sa vezi la final cine-i criminalul. Doamna isi ridica ochii si ma priveste fix. Cand spun fix, credeti-ma ca fix asta inseamna. Moama, imi zic, daca se prinde?

Au existat tentative de "bete in roate" ale unor banci comerciale la adresa institutiilor de credit cu capital grecesc, dar Banca Nationala a initiat demersurile necesare pentru ca asemenea practici sa fie eliminate si descurajate pe viitor

Oficiali BNR

Incep sa fac rapid in mintea mea scenarii de iesire din criza. La o adica, mi le las pe toate acolo si fug. Sunt doar 3 clienti, ii ocolesc eu cumva.... Femeia ma privea in continuare. S-a prins. Clar ca s-a prins. Daca se mai uita la mine 5 secunde, ii spun ca am glumit, ce naibii. Care bancher nu stie de gluma, la urma urmei? Poate bag si sloganul ala, al Lor. ”Gandim la fel, Doamna, ce naibii...” Femeia se uita prin mine pur si simplu. Dupa cateva secunde, se ridica. „Va duc la colega. Ea se ocupa”, zice sec.

Pfuai, nu s-a prins. Ma duce la Colega, undeva mai in spate. Colega, amabila. Cu ce sa ma ajute? ma intreaba. „Stiti, ii zic, am un credit la o banca greceasca si nu stiu ce sa fac. Am auzit atatea despre problemele Greciei. Vedeti si Dumneavoastra ce se intampla....Sunt in pericol, Doamna?”, o intreb umil si cu partea financiara a sufletului complet dezgolita...

”Pai daca aveti un credit nu vad sa fie vreo problema, ca....dar ati putea sa-l refinantati la noi. Numai ca sunt comisioane si taxe care...”, zice ea si incepe sa le numeasca si sa-mi spuna cat costa fiecare. Uau, zic, stiu. Poezia DAE, cu versuri care ma emotioneaza de fiecare data. Dar iata o femeie corecta care nu vrea sa-si insele clientul, imi zic.. „Pai doamna, nu am numai credit, ca mai am si un depozit in valuta”, mint eu cu ochii plecati in jos, aproape vinovat.

„Aaaa, aveti si un depozit”, zice functionara. „Pai atunci e grav! Ca in cazul in care... Dumneavoastra nu va mai recuperati banii”, zice BCR-ista. „Pai nici pe aia 50.000 garantati...?”, intreb eu la limita isteriei. Ei...pe aia da. Cati aveti? Mai putin de cincizecidemii, ii spun aproape rusinat. „Ati avut cazuri in care si-au mutat oamenii banii din bancile grecesti la Dumneavoastra? „Da, sigur ca au mai fost”, ma incurajeaza ea. O sa ma gandesc daca sa vin sa-mi depun banii la Dumneavoastra, zic. Si ies, intrebandu-ma daca i-ar conveni ca un functionar din alta banca sa sugereze ca e periculos sa iti tii banii la banca la care ea lucreaza. Gandim la fel?

  • La Banca Transilvania, zanul era plecat. La CEC, functionara a ras de mine

La Banca Transilvania, de langa BCR nu era niciun zan. M-am uitat si pe sus, dar nu era acolo, clar. Consiliera de la intrare imi asculta poezia cu creditul si depozitul de la banca greceasca si ma linisteste. „Nu e domnule, nicio problema cu bancile grecesti. Dar pentru orice eventualitate, uitati aici lista noastra cu dobanzi la depozite, in cazul in care....” Ii multumesc, iau lista cu mine si plec.

BRD, Lipscani. Intru, pregatit sa-mi incep „recitalul”. Inauntru, gol. Doar o femeie care discuta cu agentul de securitate. Stau smirna si astept. Dupa vreo 5 minute in care citisem toate afisele pe care le puteam citi de pe pereti, apare un consilier. Pare suparat. Incep sa-i spun poezia. „De unde sa stiu eu daca si ce probleme au bancile grecesti?” ma intreaba aproape agresiv domnul. Pai zic, lucrati in sistemul bancar si stiti mai multe decat mine.. Noi suntem BRD, zice tafnos. Nu stie daca sunt in pericol, nu stie daca e bine sa imi mut sau nu produsele bancare de la greci, nu stie mai nimic, in afara probabil de produsele pe care trebuie el sa le vanda. Ii multumesc pentru consultanta si intru la banca vecina. La CEC Bank.

La intrare, o femeie care dupa cum privea interiorul agentiei, parea sefa de tura. Ii turui poezia. Ea ma asculta, dupa care imi spune soptit „Stiti, eu sunt agentul de paza. Daca vreti sa discutati cu cineva din banca....” Mda, zic, asa-mi trebuie. Ma duc la ultima masa pe stanga, singura libera. Acolo, o femeie insarcinata. Clar, n-am voie sa-i produc socuri. Trebuie sa fiu mieros si calm. Bai, Ghetea asta e destept, imi zic. Si eu, daca as fi sef de banca, numai gravide as angaja. Cat ai fi tu de nervos, de irascibil, cand vezi o gravida in fata ta, te inmoi si devii mai bland. Ii spun femeii aproape cu tandrete ca am un depozit bancar cu capital grecesc. Ca nu stiu daca sa-l mut sau sa-l las acolo...Femeia incepe sa rada. „Domnule, sunteti primul pe care-l aud ca vine cu asa ceva”, imi zice. Ma mai relaxez. Cum doamna, nu mai e nimeni in tara asta ingrijorat de situatia din Grecia?, intreb. „Nu, nu a mai venit nimeni sa ne ceara asa ceva. Stati linistit. Bancile grecesti sunt in regula. Nu am auzit sa aiba vreo problema si oricum, Statul va garanteaza banii depusi, dar sub 50.000 de euro”, zice zambind femeia.

  • Raiffeisen, eleganti: "Ar fi incorect din partea noastra sa va recomandam sa va mutati banii"

Inainte de concluzii, mai dau un telefon. La BRD (021-3026161) au program de la 8 dimineata. La 8,09 sun. Ascult indicatiile robotului, tastez doi, ascult mesajele in romana, franceza, engleza si dupa 4 minute de ascultat muzica, inchid. Sunt un client important pentru ei, dar nu chiar atat de important...

Sun si la serviciul depozite al Raiffeisen. Marti dimineata, ora 8,19. Toti operatorii sunt ocupati. 8,21. Se elibereaza un operator. Unul corect. „Va dati seama ca nu ar fi corect din partea noastra sa va recomandam sa va mutati depozitul la noi. Nu facem niciun fel de presupuneri sau estimari in legatura cu situatia altor banci din sistem”. Elegant, corect.

Una peste alta, se pare ca a fost o alarma falsa. Nu se poate spune la modul general ca in sistemul bancar a inceput vreo ofensiva a non-grecilor impotriva bancilor cu capital elen. Doar pe ici, pe colo, cate un angajat ratacit de la vreo banca incearca sa-si faca si el, targetul. Gandeste la fel, la urma urmei. La fel ca acum 2000 de ani.