Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat pentru HotNews.ro ca reprezentantii FMI au transmis in cadrul discutiilor care au avut loc marti, 4 mai ca majorarea TVA este cea mai sigura metoda pentru a creste veniturile bugetului de stat. De cealalta parte, sindicalistii au sustinut ca nu majorarea, ci diferentierea TVA ar fi o masura mai potrivita, precum si introducerea impozitarii progresive pe venit. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii FMI au spus ca nu doresc sa comenteze, pana la finalul misiunii, dat fiind ca "sunt in discutie mai multe variante".

Bogdan Hossu a declarat ca sindicalistii au sustinut, in cadrul intalnirii cu FMI, ca eventualele concedieri din sectorul bugetar nu sunt o solutie din cauza cresterii implicite a cheltuielilor cu ajutoarele de somaj.

"Cea mai buna solutie, cu care au fost de acord si reprezentantii Fondului si ai Comisiei Europene, ar fi aplicarea unor masuri de combatere a evaziunii fiscale. Acestea ar putea aduce la PIB 4 puncte procentuale", a mai spus Bogdan Hossu. Potrivit acestuia, oficialii FMI ar prefera cresterea TVA pentru ca este cea mai simpla si mai sigura metoda.

Sindicatele au sustinut ca ar trebui introdusa impozitarea progresiva, cu un procent de 14% impozit pentru veniturile de pana la 3.000 RON, 25% pentru venituri intre 3.000 si 10.000 RON si 30% pentru venituri de peste 10.000 RON.