Surse apropiate negocierilor au declarat pentru HotNews.ro ca negocierile intre Guvern si FMI se concentreaza marti "pe marginea unor modificari la Codul Fiscal care vizeaza impozitarea terenurilor nelucrate, a tranzactiilor imobiliare si a bunurilor de lux". Sursele citate au mai spus ca cele doua parti iau in calcul si cresterea TVA si a cotei unice de impozitare cu 1-2 puncte procentuale, dar in nici un caz pentru perioada imediat urmatoare.

Sursele citate au mai spus ca delegatia FMI a insistat asupra concedierilor masive in sectorul bugetar, care atirna ca un balast in bugetul de stat. Alternativa la concedieri este cresterea taxelor si impozitelor.

"Cresterea TVA si a cotei vor intra in vigoare cel mai probabil la inceputul anului 2011, daca bugetul de stat va fi in continuare dezechilibrat", au mai spus sursele consultate de HotNews.ro.

Aceste declaratii vin dupa ce marti, 4 mai, site-urile unor cotidiane centrale au scris ca FMI ar fi solicitat majorarea TVA la 24% sau, dupa alte surse, la 25%, iar cota unica ar urma sa fie majorata de la 16% la 20%.

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, premierul Emil Boc nu va lua "nicio decizie importanta" inainte de intorcerea din vizita pe care o va efectua in Statele Unite, la sfarsitul acestei saptamani. Boc va merge la Universitatea din Michigan, unde va primi titlul de Doctor Honoris Causa.

Mass-media a publicat marti, 4 mai informatii potrivit carora Fondul propune o cota unica de 20 la suta si o TVA de 24 la suta sau, in alte variante, TVA de 25%.

Reamintim ca seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la finalul lunii martie ca Romania trebuie sa faca disponibilizari masive in sectorul bugetar pentru a-si micsora deficitul bugetar.

- Articolul din Capital

- Articolul din Gandul