Laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, a declarat marti ca am putea asisita la sfarsitul monedei euro, daca Europa nu va reusi sa isi rezolve "problemele institutionale funadmentale", in contextul crizei din Grecia, scrie La Croix.

Pachetul financiar pus la dispozitie de Uniunea Europeana si FMI pentru Grecia, impreuna cu masuri de austeritate foarte severe, nu au speriat speculatorii pentru investitii care mizeaza pe deprecierea monedei europene, spune Stiglitz intr-un interviu pentru BBC 4.

"Conditiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (a afirmat economistul in urma unei confuzii cu Grecia) si sunt contraproductive pentru a impiedica extinderea problemelor", este de parere Stiglitz.

Analistii cred ca Spania este urmatorul stat din zona euro care va fi la fel de lovit economic ca Grecia.

"Cand vedem cat de greu a fost pentru Europa sa adopte o pozitie comuna pentru a ajuta o tara mica, realizam ca daca ar fi vorba de un stat mai mare, ar fi si mai greu pentru europeni sa ajunga la o intelegere", a mai spus economistul.

Intrebat daca acest lucru ar putea insemna sfarsitul euro, Stiglitz a raspuns: "Acesta poate fi sfarsitul monedei euro". "Daca Europa nu rezolva problemele institutionale fundamentale viitorul euro ar putea fi foarte scurt ", a spus el.

"Daca bugetele sunt taiate excesiv, imbunatatirea situatiei fiscale va fi sub asteptari" a mai spus el.