Fondul Monetar International a anuntat ca nu exista “nici un adevar” in zvonurile potrivit carora Spania ar avea nevoie de un ajutor de 280 de miliarde de euro, urmand exemplul Greciei, transmite AFP. Agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody’s au incercat marti sa imprastie temerile pietelor privind revizuirea in scadere a ratingurilor Spaniei, anuntand ca vor mentine ratingul suveran pe termen lung al Spaniei la “AAA” (cel mai inalt calificativ posibil), cu perspectiva stabila, scrie Dan popa pe blogul lui.

Saptamana trecuta agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s Ratings Services a coborat ratingul suveran pe termen lung al Spaniei la AA de la AA plus, perspectiva asociata fiind negativa. Standard & Poor’s a precizat ca aceasta retrogradare reflecta revizuirea in jos a proiectiilor macroeconomice pe termen mediu.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero i-a atacat din nou pe speculatorii bursieri, dezmintind faptul ca Spania ar avea nevoie de salvare financiara, precizand ca zvonurile potrivit carora Spania ar avea nevoie de 280 de miliarde de euro, pe care le-ar putea cere de la FMI, sunt o “absurditate iesita din comun”.

“Nu putem sa stam legati de ce se spune. La Bursa trebuie apreciate datele reale”, a mai spus premierul spaniol, amintind din nou ca Spania are un nivel cu 20 de procente mai mic al datoriei publice (din PIB), fata de media europeana.

Pietele financiare sunt agitate de zvonurile potrivit carora anumite agentii de evaluare ar fi pe punctul de a retrograda ratingul Spaniei, sau chiar ca Spania ar putea fi urmatoarea tara care va cere ajutorul FMI.

Alaturi de Portugalia, Spania este una din statele din zona euro care ii preocupa pe investitori. Deficitul public a explodat in 2009 din cauza crizei financiare, pana la 11,2 procente din PIB, iar guvernul socialist a promis un plan de austeritate pentru a reduce deficitul la trei procente din PIB in 2013.

Si uite-asa, de la Grecia, trecand prin Spania si Portugalia, intreg flancul sudic al UE testeaza criza in forma de W.

Stiglitz pune la indoiala viitorul monedei unice, chestie care pe noi oricum nu ne mai intereseaza, cata vreme am renuntat neoficial sa ne mai gandim la adoptarea euro. Nici nu ai cum sa intri, cand inflatia s-ar putea reaprinde, iar efectele “strategiei” Guvernului vor ingropa si mai tare economia. De crapat nu ai cum sa crapi ca stat, doar ca nu vei mai creste prea degraba. Optimistii de profesie, care vedeau cresteri economice in partea a doua a anului si care interpretau orice cifra a INS ca pe un reviriment, ar trebui sa-si dea palme.

Suntem aici din cauza lipsei de vointa a Executivului care nu a stiut sa taie din zecile de mii de posturi inutil ocupate de bugetari. De aceiasi bugetari care ies acum in strada ca sa ceara salarii mari. Nu ma refer aici la angajatii necesari din sistemul public, ci la aia angajati pe pile. Nu a avut fii-mea unde sa lucreze? O baga tata la Primarie, ca s-a gasi la cine sa se ratoiasca si de acolo.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa