Reprezentantii mediului de afaceri, ai organizatiilor cu profil economic independente politic si analistii chestionati de HotNews.ro spun ca in perioade de criza nu e recomandabil sa cresti taxele principale, chiar daca ai nevoie de bani la buget, ci sa cauti masuri alternative de a umple golurile bugetare. „Nu cresti direct TVA si cota unica, ci analizezi mai atent bugetul ca sa vezi unde ai spatiu de manevra. S-ar putea sa descoperi ca poti misca o acciza ori o taxa indirecta. Dar faptul ca premierul Boc se duce intr-o vizita particulara in Statele Unite imi arata ca nu e atat de grava situatia”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Societatii Academice Romane, Sorin Ionita.

  • BNR nu sustine cresterea taxelor

Oficialii Bancii Nationale s-au exprimat in repetate randuri cu privire la cresterea taxelor. Guvernatorul Mugur Isarescu: “O eventuală creştere a taxelor în această perioadă ar face rău. Nu aceasta este calea pentru reducerea deficitului bugetar. Nici eu, nici BNR nu suntem partizanii unei creşteri de taxe. Părerea mea este că ar înrăutăţi situaţia economiei, care se află încă în recesiune”, a explicat Isărescu. Nici alti oficiali din BNR nu recomanda cresterea taxelor in acest moment.

„Putem alege sa urcam alte taxe decât cele importante, cum ar fi unele taxe şi accize unde Romania se situează pe ultimele locuri din Europa. Noi încă mai avem luxul de a nu fi obligati să crestem impozitele majore”, au declarat surse din BNR pentru HotNews.ro. Oamenii de afaceri spun ca lipsa de viziune economica a actualului Cabinet face aproape imposibila comunicarea cu mediul de business.

  • Mediul de afaceri: Vom gasi solutii, dar care nu vor fi pe placul Guvernului

„Nu ai nevoie de un Minister de Finante ca sa urci TVA-ul si cota unica atunci cand simti ca nu mai ai bani. Astea sunt masuri de elev de clasa a IV-a. Insa teama mi-e ca, la fel ca si anul trecut, Guvernul mai intai neaga cresterea TVA, apoi se inflameaza brusc si in final anunta implementarea masurii. Nu vine cu cifre, cu evaluari pe care sa le discute, ci procedeaza exact asa cum a facut cu impozitul minim”, a spus pentru HotNews Cristian Parvan, vicepresedintele AOAR.

In opinia lui Parvan, cresterea TVA va scumpi produsele din tara si vom asista la cresterea importurilor, cu toate consecintele care decurg de aici.

  • Bancherii: Intr-o economie bolnava, bancile nu au cum sa plezneasca de sanatate

Bancherii spun ca o eventuala crestere a TVA si a cotei de impozitare a veniturilor va afecta capacitatea populatiei de a se imprumuta si va mari presiunea pe cei care au contractate credite bancare. ”O asemenea masura face parte din solutiile de avarie pe care un Guvern le poate aplica. La prima vedere, creditarea va incetini si mai mult iar rambursarea ratelor ar putea suferi. Pe termen scurt si mediu mediul privat isi va reconfigura businessul si am putea asista la scaderi ale cifrelor de afaceri, lucruri de care niciun bancher nu se poate bucura. Pana la urma, intr-o economie bolnava, bancile nu au cum sa plezneasca de sanatate, sa fie clar”, a declarat seful unei banci comerciale pentru HotNews.ro.