Comisia Europeana a publicat miercuri, 5 mai "previziunile economice de primavara" pentru 2010 care arata un deficit bugetar cu mult peste cel negociat pana in prezent cu Fondul Monetar International (5,9%). In acelasi timp, CE estimeaza ca PIB va creste cu 0,8%, de asemenea - sub nivelul inclus pana acum in acordul cu FMI (1,3%), iar inflatia va fi de 4.3% la finalul anului. Intre cauzele cresterii deficitului: scaderea veniturilor incasate in primul trimestru, posibila depasire a cheltuielilor, obligatiunile Rompetrol.

In toamna, cresterea economica a fost revizuita in cadrul acordului cu FMI si Comisia Europeana, fiind stabilita o tinta de 1,3% pentru 2010. De asemenea, tinta de deficit bugetar a fost stabilita la 5,9%.

Potrivit patronatelor prezente la discutiile cu reprezentantii Fondului din aceasta saptamana, prognoza din acord ar putea fi revizuita in jos pana la crestere economica zero.

Pe de alta parte, potrivit unor surse Guvernamentale citate de Mediafax, Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, i-a informat pe membrii Guvernului, in sedinta de miercuri, ca FMI a cerut reducerea cheltuielilor si majorarea veniturilor inclusiv prin cresterea taxelor si ca deficitul bugetar din 2010 va depasi 5,9% din PIB, Fondul putand accepta un deficit de 6,3-6,4%.

"Dupa ultimele date, deficitul a ajuns la 8,3% in 2009, mult peste tinta stabilita, de 7,8%. Diferenta a fost cauzata, pe de o parte, de plati aferente arieratelor, in domenii precum cel de sanatate si, pe de alta parte, de un PIB nominal mai mic decat se astepta.", se arata in documentul executivului de la Bruxelles

"Masurile incluse in bugetul de stat pe anul 2010 ar putea sa nu fie suficiente pentru a atinge tinta de deficit, din cauza:

1) efectului creat de deficitul mai mare decat anticipat, in 2009;

2) o crestere a PIB mai mica in 2010 cu 0,5% decat cea pe care s-a bazat intocmirea bugetului de stat

3) reducerea semnificativa a veniturilor, in primul trimestru din 2010, in special din cauza TVA, contributiilor la asigurarile sociale, impozite pe venit

4) faptul ca este de asteptat ca Guvernul sa primeasca numai jumatate din veniturile estimate initial din obligatiunile Rompetrol

5) posibile depasiri ale cheltuielilor

Fara masuri suplimentare, deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% in 2010. In timpul misiunii in Romania al echipei de experti de la Comisia Europeana se asteapta ajungerea la unui acord cu Guvernul privind masuri suplimentare pentru reducerea deficitului", mai arata documentul CE.

Potrivit acelorasi date, "datoria publica este estimata la 23,7% din PIB in 2009. Principalele cauze ale cresterii acesteia de la 13,3% in 2008, au fost: declinul PIB, cresterea dobanzilor, deprecierea monedei nationale. Desi ramane mult sub valoarea de referinta din Tratatul de la Maastricht, rata datoriei publice se asteapta sa creasca cu 6,8 puncte procentuale si cu alte 5,3 puncte procentuaole in 2011 cand ar putea atinge 35,8% din PIB".

Vezi previziunile Comisiei Europene pentru Romania aici