Planul de salvare a Greciei trebuie sa aiba succes, in caz contrar alte state europene ar putea suferi aceeasi soarta, amenintand viitorul Europei, a avertizat miercuri cancelarul german Angela Merkel, in timpul unui discurs in Parlament, relateaza Reuters.

"Este vorba despre viitorul Europei - si cu el, viitorul Germaniei in Europa. Nu exista alta aternativa decat acordarea unui ajutor Greciei daca vrem sa asiguram stabilitatea financiara in zona euro," a spus Merkel, care a explicat ca trebuie evitata o reactie in lant in sistemul financiar european si international.

Merkel a spus ca Germania este acum convinsa de necesitatea unui ajutor financiar pentru Grecia si are incredere ca guvernul elen va pune in aplicare masurile de austeritate impuse.

"Europa se uita astazi catre Germania. Fara noi nu poate fi luata o decizie care sa fie sustenabila economic," a spus cancelarul german, intr-un discurs intrerupt frecvent de strigate ale opozitiei.

In contextul unei opozitii masive a opiniei publice fata de sprijinirea Greciei, Merkel a refuzat in trecut sa ia parte la astfel de masuri de salvare.

La sfarsitul saptamanii, oficiali ai Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International au aprobat un sprijin de 110 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, conditionat de masuri de austeritate care au dus la proteste masive in Grecia.