Comisia Europeana: Statul roman sustine ca va incasa in acest an doar jumatate din datoria Rompetrol - circa 285 milioane euro
Cu numai cateva zile in urma, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev a declarat ca negociaza cu Guvernul o restructurare a datoriei pe 3-4 ani.
„Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este important sa primeasca banii. Nu vom putea plati toata datoria fara suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una dintre posibilitati este sa restructuram datoria pe 3-4 ani, a declarat cu numai cateva zile in urma directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, citat de Mediafax.
Datoriile Rompetrol au fost "prinse" ca venituri la bugetul de stat, in anul 2010. Este vorba despre aproximativ 571 milioane euro sau 2,4 miliarde lei. Previziunile economice de primavara publicate de Comisia Europeana miercuri, 5 mai mentioneaza incasarea a numai jumatate din aceasta suma drept una din cauzele principale ale cresterii deficitului bugetar.
Problema acestor datorii a fost discutata, la inceputul lunii martie, de presedintele Traian Basescu cu oficialii companiei. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale: "Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu reprezentantii companiilor romane si kazahe care activeaza in domeniul energiei, reafirmand interesul statului roman de a stimula un mediu de afaceri cat mai favorabil dezvoltarii cooperarii bilaterale. Presedintele Romaniei a reafirmat necesitatea respectarii angajamentelor si obligatiilor asumate de catre companiile care activeaza in Romania.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
De altfel, s-a dovedit ca era o greseala. Oricum, inteleg ca pentru a nu primi astfel de scrisori trebuia sa am datorii de milioane de Euro.
Bravo statului roman si a egalitatii prevazute in constitutie!
Nu se pune niciun sechestru, datoria de converteste in actiuni. Simplu. Problema e ca inteligentii de ne conduc trec veniturile astea in buget. Va dati seama cum arata bugetul daca e facut pe promisiuni?
Statul nu vrea actiuni vrea banii. Statul nu pierde nimic, a dat bani pe care a incasat dobanda. Simplu ca buna ziua.
2. Obligatiunile nu sunt convertibile in actiuni. Exceptiile se refera la redresarea judiciara, cand tribunalul poate hotara asemenea masura si decide si rata convertibilitatii. Si de obicei creditorii nu au de ales, e asta sau nimic.
3. Nu este nevoie de agresivitate. Comparatia lui Orpheus era foarte justificata.
De ce se agita KazMunaiGaz sa scoata Petromidia de la Bursa inainte de scadenta obligatiunilor?
Obligatiunile nu sunt convertibile in actiuni? Zau? Pentru cultura ta generala, sunt 2 tipuri de obligatiuni: convertibile si neconvertibile.
Astea de la Petromidia sunt convertibile. Ghici ce inseamana?
Prietene, de aia s-au chinuit aia sa o scoata de pe bursa, ca sa reesaloneze si sa castige la conversie in cazul in care s-ar fi facut.
Statul nu pierde niciun leu pentru ca incaseaza dobanda.
Obligatiunile sunt un contract dintre emitent si cumparator prin care cumparatorul primeste pe durata de viata a obligatiunii o dobanda. Dupa scadenta, in principiu nu se mai platesc dobanzi, e ilogic! Ce inseamna scadenta daca nu incetarea perioadei de plata a dobanzilor?
Statul nu pierde nimic prin re-esalonare cu doua conditii: sa isi recupereze pana la urma capitalul si dobanda de finantare a deficitului (dobanda obligatiunilor pe care le va emite) sa fie inferioara dobanzii primite de la Rompetrol. Si nu e deloc sigur ca acest lucru se va intampla, pietele financiare au mirosit sange si vor incepe sa atace, unul cate unul, statele cu deficite excesive. Adica pretul obligatiunilor lor va scadea, iar dobanda va creste.
Ce poate face statul cand nu i se platesc sumele datorate la timp? Ca orice creantier are de ales: negociaza re-esalonarea sau cere declansarea procedurii de insolvabilitate.
Felicitarti dinu patriciu ca tu te-ai ales cu banii iar acum statul roman, adica noi, trebuie sa ne luptam cu nush ce kazahi sa recuperam creanta.
Opera intrun act .
Actul 1 scena 1.
nastase ; o iei
patriciu ; o iau
N;da nu vrei si bani
P: nu multi, doar un ajutor asa
N;bine iao
P.mersi excelenta
N:vezi....
P: da sefu sa trimiti pe cineva
N: vine o matusa deamea
D:cine?
N:tamara
Cat despre recuperarea banlor nu ar trebui sa fie cu "sau". Trebuie sa fie cu "si"! Adica "si" Patriciu impozitat "si" datoria Munai platita!
Asta e urmatoarea "bomba" care va fi lansata de pedelicii cu 2 neuroni?
patriciu a amanat datoria pana anul asta a vanduto pe 2 miliarde de dolari cand a primit banii de 2 miliarde statul nu l-a obligat sa isi plateasca datoria. si acum astia vor sa o reesaloneze pe inca 3-4 ani poate nepotii mei vor apuca sa vada datoria asta platita.
Romania the land of choice, i love you!!!
600 milioane de Eur e un nimic pe langa cele 30 miliarde imprumutate de Boc. Asta am vazut ca nu te deranjeaza, pe tine dte deranjeaza mogulii care sug sangele poporului. Tu si astia ca tine ati merita sa muriti de foame ca sunteti prea "inteligenti" pentru tara asta.
Sunteti niste habarnisti care postati de dragul de a posta. Habar n-aveti dar va dati cu parerea ca de, romanul le stie pe toate.
Care e problema daca se reesaloneaza datoria ca oricum se incaseaza dobanda?
Ce, reesalonare se poate doar la alea de stat? Ce datorii are CBH (compania nationala a Huilei) la bugetul de stat? La asta de ce nu se sesizeaza si nu sare de fund in sus niciun pedelist? Cumva ca are doar 2 neuroni si trebuie sa "gandeasca" altii pentru el?
E un citat din cineva care stie.
Ce se intampla daca nu seplatesc la scadenta, conform contractului de emisiune?
Cele 2 variane pe care le-am aflat sunt:
1. statul devine majoritar si face ce vrea cu Petromidia
2. statul devine actionar minoritar si kazahii fac ei ce vor cu participarea minoritara a statului roman.
A doua varianta este des vehiculata in anumite ziare dar este cea mai buna forma de intoxicare pe ideea: ce sa faca statul cu actiunile ca si asa e minoritar, mai bine intra la negociere?
Prima varianta, cea mai probabila de altfel, da statului roman o pozitie de forta pe care, in interesul nostru, al cetatenilor, ar fi bine sa o adopte.
De la ziaristi asteptam, pe cat posibil inainte de a se ajunge la un acord, adevarul in aceasta privinta, Ei au sursele si posibilitatea sa ne informeze din timp ca sa putem sa ne formam o opinie si sa impiedicam o eventuala "bagare sub pres" a situatiei.
Spuneti-ne domnilor cum stam ca sa stim pe cine tragem de urechi in cazul in care suntem inselati.
La sumele vehiculate spaga corespunzatoare nu mai are nici o culoare politica, e suficient de mare pentru oricine
privind masuri pentru reglementarea unor obligatii bugetare ale Societatii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta
Art. 9. - Investitorul care deţine pachetul majoritar de acţiuni al Societăţii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanţa are drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor rezultate din conversia prevăzută la art. 7. Dreptul de preferinţă se poate exercita pentru întregul pachet de acţiuni rezultat din conversie sau pentru părţi din acesta.
http://arhivamedia.hotnews.ro/arhiva_avt/2040.doc
Orice raman patriot care s-a hranit de la bunul stat raman si care stie bine cum a facut averea ,se gandea , ca atata timp cat grupul azer nu poate plati in acest an datoria , pe care trebuia sa o plateasca pentru grupul Rompetrol , datorie negociata de patriotul Patriciu si care sta la baza sumei enorme pe care a obtinut-o prin vanzare, ar da statului roman acesta suma ,care lipseste in acest an din veniturile bugetare . Mai mult s-a luat in calcul la stabilirea deficitului negociat cu FMI pe acest an. Suma ar putea sa o recupereze de la guvern , cand noul propietar Rompetrol ar plati diferenta. Parctic este o datorie de onoare pe care o are fata de romani , daca mai are si onoare.Tot ce va spun eu poate face obiectul unui protocol semant pe o jumatate de pagina , protocol incheiat cu guvernul roman.
Ce parerere are domnul Antonescu de acesta propunere ? dar grupul liberal ? Nu mai intreb de analistii de la realitatea si antene. Sa-i vad zi de zi facand presiune asupra lui Patriciu , daca le pasa de romani.