Un document oficial al Comisiei Europene publicat miercuri, 5 mai spune ca statul roman se asteapta sa primeasca "numai jumatate din veniturile aferente obligatiunilor Rompetrol" in 2010, aceasta fiind una din cauzele principale ale cresterii deficitului bugetar. Grupul Rompetrol, controlat de compania KazMunaiGaz, din Kazahstan trebuie sa plateasca statului roman circa 2,4 miliarde de lei sau 571 milioane euro (aproape 0,5% din PIB), reprezentand datoriile istorice ale rafinariei Petromidia. Aceasta suma a fost "prinsa" deja in bugetul de stat ca venituri, in 2010.

Cu numai cateva zile in urma, directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev a declarat ca negociaza cu Guvernul o restructurare a datoriei pe 3-4 ani.

„Negociem cu Guvernul, intelegem ca pentru ei este important sa primeasca banii. Nu vom putea plati toata datoria fara suport extern, care poate fi un acord interguvernamental. Una dintre posibilitati este sa restructuram datoria pe 3-4 ani, a declarat cu numai cateva zile in urma directorul financiar al grupului Rompetrol, Dimitri Grigoriev, citat de Mediafax.

Datoriile Rompetrol au fost "prinse" ca venituri la bugetul de stat, in anul 2010. Este vorba despre aproximativ 571 milioane euro sau 2,4 miliarde lei. Previziunile economice de primavara publicate de Comisia Europeana miercuri, 5 mai mentioneaza incasarea a numai jumatate din aceasta suma drept una din cauzele principale ale cresterii deficitului bugetar.

Problema acestor datorii a fost discutata, la inceputul lunii martie, de presedintele Traian Basescu cu oficialii companiei. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale: "Presedintele Traian Basescu s-a intalnit cu reprezentantii companiilor romane si kazahe care activeaza in domeniul energiei, reafirmand interesul statului roman de a stimula un mediu de afaceri cat mai favorabil dezvoltarii cooperarii bilaterale. Presedintele Romaniei a reafirmat necesitatea respectarii angajamentelor si obligatiilor asumate de catre companiile care activeaza in Romania.