Guvernul de la Sofia a adoptat miercuri un plan de reforma bugetara ce prevede taierea cheltuielilor publice cu pana la 20%, renuntand astfel la ideea de majorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA), aflata in prezent la nivelul de 20%, informeaza Novinite.com.

Dupa o serie de discutii pe marginea taxei pe valoarea adaugata, in care executivul bulgar a avansat varianta majorarii acesteia cu 2-4%, premierul Boiko Borisov a anuntat miercuri ca guvernul sau condus de GERB (partid de centru-dreapta) nu va majora nicio taxa in acest an.

"TVA-ul nu va fi majorat", a spus Borisov, dupa sedinta de guvern, adaugand ca bugetul actualizat pe 2010 prevede alocarea de fonduri suplimentare pentru sistemul de sanatate, cultivatorii de tutun, transporturi si alte proiecte de infrastructura.

"Obiectivul nostru este sa transformam Bulgaria in cel mai bun loc din Europa pentru a face afaceri", a continuat ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov.

Potrivit lui Djankov, guvernul a ales cel mai dificil plan de masuri menit sa aduca economii la buget, in schimbul mentinerii actualei cote TVA, plan ce vizeaza "implementarea cat mai rapida a reformelor structurale in sanatate, educatie, administratie si in sistemul de pensii, precum si diminuarea cu 20% a cheltuielilor administrative".