Prognoza de inflatie pentru 2010, revizuita in usoara crestere, la 3,7%. Mugur Isarescu: Atingerea tintei de deficit avand arierate sau taind investitii este varianta cea mai proasta

de Alina Neagu, Dragos Comache     HotNews.ro
Joi, 6 mai 2010, 11:18 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR
Foto: Agerpres
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a prezentat joi, intr-o conferinta de presa, Raportul trimestrial asupra inflatiei. Potrivit acestuia, prognoza de inflatie pentru sfarsitul anului 2010 a fost revizuita in usoara crestere, de la 3,5% la 3,7%, in timp ce la sfarsitul anului 2011, rata inflatiei ar putea fi "oriunde, de la 1 la 5%". "Inflatia a revenit in intervalul-tinta in primul trimestru din anul 2010. Este un lucru care trebuie semnalat. Ne-a luat mai mult de trei ani sa ajungem unde trebuie", a adaugat Mugur Isarescu.

"Am avut de ales anul trecut intre 3 optiuni: taierea cheltuielilor, majorarea impozitelor si criza. Optiunea noastra a fost taierea cheltuielilor. Exista insa o rezistenta politica la reducerea cheltuielilor bugetare", a mai spus Isarescu.

 • Si prognoza de inflatie pentru anul 2011 a fost revizuita de BNR in usoara urcare, de la 2,7% la 2,8%, insa guvernatorul bancii centrale spune ca rata inflatiei poate oscila intre 1 si 5%.
 • Potrivit guvernatorului BNR, cresterile de preturi in trimestrul al doilea si al treilea al anului trecut au fost relativ mici, iar prognoza Bancii Nationale este o inflatie "undeva la 4,2% pana spre sfarsitul acestei veri". "In toamna insa, performatele ar putea fi semnificativ mai bune. Pana spre primavara anului viitor, vedem o dezinflatie accentuata, urmata de o stabilizare", a afirmat Mugur Isarescu.
 • Produsele din tutun au generat peste jumatate din rata anuala a inflatiei. Daca am exclude produsele din tutun din calculul indicele preturilor de consum ne-am apropia de rata inflatiei din zona euro.
 • Guvernatorul BNR a explicat ca "pe piata muncii, recesiunea si-a aratat nu numai coltii, ci si efectele de corectie, odata cu reducerea numarului de angajati si temperarea cresterilor salariale". "Presiunile inflationiste s-au atenuat dupa scaderea cererii", iar piata a reactionat "in sensul dezinflatiei", a aratat guvernatorul Bancii Nationale.
 • Guvernatorul BNR a mai afirmat ca procesul dezinflationist din primul trimestru al anului si din ultimele 12 luni s-a remarcat printr-o reducere continua si accentuata a preturilor libere pe care Banca Nationala le poate influenta prin politica sa monetara: "Procesul dezinflationist din acest ultim trimestru si cel din ultimele 12 luni s-a remarcat prin doua lucruri importante. Pe de o parte prin preturile libere pe care BNR le poate influenta prin politica sa monetara, acesta consemnand o reducere continua si destul de accentuate. De asemenea, mai remarcam faptul ca acest indice, preturile din care se scad preturile administrate si preturile volatile, dar si tigarile si combustibilii, respectiv cele care au suferit cresteri majore datorita accizelor, se apropie de unu la suta. Este o evolutie remarcabila".
 • Din 2007, cheltuielile bugetare s-au stabilizat la 40% din PIB, iar partea de venituri la 30-31% din PIB, insa nu poate sa ramana asa. Cheltuieli de 40% din PIB si peste inseamna un stat social. Ca sa faci asta trebuie sa ai venituri de peste 40% din PIB.
 • S-a tot sperat ca o sa creasca veniturile, s-au facut programe cu venituri de 39% din PIB, insa toate s-au dovedit daca nu false, cel putin incorecte. Cuvantul bun e mincinoase.
 • "Nu stiu de existenta unei banci nationale care sa sustina un stat social. De regula, politica monetara trebuie sa fie neutra".
 • "Atingerea tintei de deficit avand arierate sau taind investitii este varianta cea mai proasta", a adaugat guvernatorul Bancii Nationale.
 • Solutia optima pentru reducerea deficitului va fi gasita de Guvern, aceasta este convingerea BNR
 • "Vointa de a intra in zona euro trebuie sa fie dublata si de putinta. Trebuie sa evaluam clar daca putem intra in zona euro. Tinta de aderare la euro este pozitiva deocamdata, pentru ca ea este si un catalizator pentru programe", mai spune Mugur Isarescu.
 • "Guvernele trebuie sa fie politice, iar nu de tehnocrati", a mai adaugat guvernatorul BNR.
 • "Cresterea economica pe baza de inflatie nu e buna pentru Romania. Dezmatul are costuri."
 • Modelul nostru lucreaza cu date de crestere economica apropiate de zero, de la minus ceva la plus ceva.
 • "Cresterea datoriei publice este inevitabila pe timp de recesiune. Necazul e ca a crescut datoria publica fara a stimula iesirea din criza".
 • "Acordul cu Fondul Monetar International si-a atins partial scopul".
 • "Tinta de inflatie nu poate fi schimbata foarte des".
 • "S-au facut ajustari doar in sectorul privat, cel public a ramas in urma".
 • "Nu putem face niciun fel de analogii intre Romania si Grecia. Sper ca situatia din Grecia se va rezolva rapid, exista riscul de contagiune din regiune. Situatia din Grecia ne ofera foarte multa invataminte. Fata de Grecia in acest moment suntem avantajati ca nu suntem in zona euro", a incheiat guvernatorul BNR.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7331 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  predictie corecte (Joi, 6 mai 2010, 11:38)

  srg1 [anonim]

  Atata vreme cat nu exista politicieni idioti care sa mareasca taxele.
  In manualul de economie si in general in realitate asta genereaza inflatie.
  • +3 (7 voturi)    
   hmmm... (Joi, 6 mai 2010, 11:27)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui srg1

   "Cresterea datoriei publice este inevitabila pe timp de recesiune. Necazul e ca a crescut datoria publica fara a stimula iesirea din criza"
   Necazul? Haideti dle. Isarescu, de ce nu spuneti lucrurilor pe nume? Datoria publica s-a dublat. Si pt ce? Pt a echilibra balanta dintre incasari si cheltuieli. Cheltuieli care au ramas la fel de mari.
   Eu unul nu inteleg ce fel de guvernare e asta....parca singurul lor interes ar fi mentinerea nr. de alegatori si atat.
   • +2 (4 voturi)    
    parca??????? (Joi, 6 mai 2010, 12:40)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui bgd

    Nu vad rostul acestui cuvant.
   • +4 (4 voturi)    
    Prietene, de ce nu consulti un google (Joi, 6 mai 2010, 13:20)

    bogdan [anonim] i-a raspuns lui bgd

    Datoria publica in 2008 a fost de 21.8% PIB si in 2009 de 29.29% PIB. Deci nu s-a dublat.
    E asha greu sa cauti intii cifrele pe google si abia apoi sa arunci du termeni dintr-astia?
    Uite link aici sa nu spui ca mint:
    http://www.infomondo.ro/economic/6434-datoria-public-a-romaniei-este-de-14805-miliarde-de-lei.html
    Cit despre faptul ca se cheltuie bani aiurea, in loc sa se dea odata afara cei 100k din bugetari (eu ash merge si la 2-300K. Cum functiona statul in 2006 cu 800.000 de bugetari ar putea functiona si acum cu 1 mil. Restul de 400k OUT), total de acord cu tine. Daca mergem in ritmul asta in 5-6 ani ajungem Grecia din urma.
    • 0 (4 voturi)    
     :) (Joi, 6 mai 2010, 14:08)

     bgd [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

     http://www.bloombiz.ro/finante/ce-datoria-publica-a-romaniei-va-urca-pana-la-227-din-pib-in-2010
     Ma informasem de aici.
     Iar la cheltuieli...nu m-am referit doar la bugetari.
     Nu datorita nr exagerat de bugetari suntem in situatia asta. Bugetarii sunt doar un motiv....mai sunt cateva pe langa ei...chiar mai importante, cum ar fi evaziunea si procentul de colectare a taxelor.
     • +1 (1 vot)    
      hai sa nu le amestecam (Joi, 6 mai 2010, 16:07)

      prudent [anonim] i-a raspuns lui bgd

      Vorbind de cheltuieli: 75-80% din buget se duce pe asistenta sociala (pensii, salarii la bugetari, alocatii, subventii, ajutoare sociale..). Unele NU SUNT compresibile. Reducerea nr. de bugetari e cea mai eficace. Vorbind de venituri: colectarea si evaziunea sunt gemene. Evaziunea nu s-a nascut odata cu guvernul Boc si nici partidele acum opozitie n-au avut solutii la timpul lor. Culmea este ca solutia la evaziune e NUMAI la populatie: daca NOI cerem bon fiscal peste tot, cei ce vand vor cere la randul lor documente s.a.m.d. Sugrumand distributia la negru se stinge grosistul la negru si importatorul la negru.
      • -1 (1 vot)    
       prudent...esti doar cu tine (Joi, 6 mai 2010, 16:29)

       cucu [anonim] i-a raspuns lui prudent

       adica sa lasam pe doamna Evaziune Fiscala in pace. sa nu ne atingem de ea. sa scoatem bugetarii afara, dar domnul Negru sa-l lsam sa doarma. asta de declaratie "prudent-iala" de privat
   • +1 (1 vot)    
    Alo ! domnu .... (Joi, 6 mai 2010, 14:48)

    gogo [anonim] i-a raspuns lui bgd

    O intrebare ; Cum pot sa iau si eu un credit neperformant?
  • +3 (3 voturi)    
   inflatia este solutia (Joi, 6 mai 2010, 13:07)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui srg1

   Toata lume stie ca solutia la aceasta criza financiara este inflatia si ca numai asa se vor putea rezolva niste dezechilibre care au aparut din cheltuirea in excees a unor bani de catre oameni, tari, etc. care nu ii aveau si care nici nu ii mai pot avea niciodata. Acest datorii imense acumulate de tari ca PIGS, dar trebuie inclus aici si alte state cu datorii imense, cum ar fi SUA, Japonia, etc, nu mai pot fi platite. Problema este ca ele nici macar nu mai pot fi stavilite la un anumit nivel din PIB [Japonia are datorii la nivelul de 300% din PIB]. Este evident ca o indatorare an de an, peste valoarea cresterii economice duce intr-o bula imensa. La un momendat trebuie stopata aceasta crestere. Intelegem clar ca nu in perioada de criza trebuie stopate aceste cheltuieli, dar problema este ca ele nu au putut fi stopate nici in perioada de crestere economica. Cum se pot corecta aceste dezechilibre? Prin devalorizare datoriei! Chiar daca asta inseamna ca vor platii cei care au fost cumpatati si au economisit bani! Dar alta solutie nu este! S-a incercat timp de 2 ani la nivel international, dar nu s-a gasit nimic. Acum tot mai multe voci de experti spun ca toata nebunia asta se va termina intr-o inflatie puternica, probabil la nivel de 100% sau 200% cumulat pe 3-5 ani astfel incat datorii care inainte reprezentau 100% din PIB vor reprezenta intre 33 si 50%. Si nu uita un amanunt: titlurile de stat nu au dobanda indexata la inflatie sau la EURIBOR, etc. Sunt cu dobanda fixa. Si tocmai asta este salvarea. Tarile care au datorii mari dar in titluri de stat cu dobanda fixa scapa, cine are datorii mari dar din imprumuturi de la banci [gen FMI] cu dobanda variabila, au luat-o in mana.
   Mai este inca o problema morala la mijloc, dar baietii destepti ies de pe piata titlurilor de stat si intra pe active care isi vor pastra valoarea. Vezi si discutia de ieri cu Sima de pe Hotnews.
 • +2 (2 voturi)    
  Schimbati titlul (Joi, 6 mai 2010, 11:58)

  coco [anonim]

  proiectia de inflatie se revizuiteste, nu tinta de inflatie.

  Proiectii se fac tot timpul, si se schimba tot timpul, date fiind cele mai noi informatii...
  Tinta ramane fixa, ce naiba!
 • -10 (12 voturi)    
  hipertensiune!!!!! (Joi, 6 mai 2010, 12:24)

  Dr. Gioni [anonim]

  Bai fratilor il mai platim mult pe nenea asta ca sa apara from time to time sa ne vrajeasca cu pasareasca aia de finante pe care nu o pricepe nimeni??? In timp ce RO crapa??? Eu fac epistaxis daca ii mai vad faciesul.
  • +4 (4 voturi)    
   Documenteaza-te (Joi, 6 mai 2010, 12:39)

   sherginio [utilizator] i-a raspuns lui Dr. Gioni

   Poate ca nu stii care este rolul unei Banci Nationale intr-o economie si care sunt atributiunile ei. Eu iti recomand sa pui putin mana pe o carte care sa iti explice cate ceva despre "pasareasca aia de finante". In felul asta nu mai trebuie sa arunci cu noroi in cine nu trebuie.
   • 0 (4 voturi)    
    da? (Joi, 6 mai 2010, 13:11)

    Dr. Gioni [anonim] i-a raspuns lui sherginio

    Hai lasa-ma. Dupa parerea multor "ciobani" ca mine onorabila Banca Nationala a fost complice la devalizarile a 6 banci in anii 90 (pagube de zeci de miliarde USD). Sau daca nu a fost complice, conducerea BNR s-a dovedit cel putin incapabila de a "mentine sanatatea sistemului bancar", cum scrie in fisa postului Guvrenatorului.
    PS-In democratie, ca VIP, mai inghiti si ceva "noroi" nu doar nectar.
    • 0 (0 voturi)    
     Dr. Gioni, (Joi, 6 mai 2010, 16:45)

     Vasile tractoristul [anonim] i-a raspuns lui Dr. Gioni

     poate nu intotdeauna BNR a luat cele mai bune decizii, dar cred ca totusi nu a fost ea complice la devalizarea celor 6 bancii. Totul a tinut de politic la vremea respectiva.
     Cat despre rolul ei? Avand in vedere ca nu sunt un initiat in economie am indraznit sa cer parerea unuia mai destept. Care mi-a explicat intr-un mod foarte simplu: rezerva valutara a Romaniei este de aproximativ 35 miliarde de euro? Da. Rezerva valutara este creata din economia tarii? Da. Economie avem? Nu. Continuarea a fost: sa ne rugam sa nu moara Isarescu repede sa vina altul care poate face sa dispara aceasta rezerva valutara.
     Iar ca o ultima informatie: se pare ca singura institutie 100% credibila in occident este BNR.
     Succesuri!!!
 • +4 (4 voturi)    
  analiza de pifan part 1 (Joi, 6 mai 2010, 12:38)

  dex [anonim]

  in legatura cu criza - are 2 aspecte - una financiar bancara si una de consum... cum ambele sunt in principiu in afara sferei de influenta a guvernului acesta nu are foarte multe pargii prin care sa intervina in sensul scurtarii perioadei de iesire din criza - a facut prima casa, a facut rabla, tre sa nu blocheze investitii, sa dea arieratele innapoi daca poate, ideal sa scada si niste impozite si taxe. adica sa stimuleze oamenii sa consume, firmele sa produca, bancile sa finanteze producatorii.

  acu - daca stam prost cu bugetul nu prea putem sa facem ce e mai sus sau o parte din ele - deci din start guvernul nu reuseste sa impinga criza spre final ci sa ne tina pe linia de plutire...

  mai departe guvernul are de implinit niste tinte pentru FMI (pt banutii luati care ne-au scapat tinut solvabili pana acu). da pentru asta fie tre sa creasca taxele(baza impozitare sau %) fie sa scada cheltuielile.

  baza de impozitare nu o poate mari rapid si are eficienta mica asa ca mai poate sa umble doar la procente. dar daca umbla la procente face exact invers de ce ar trebui sa faca ca sa scoata tara din gaura... adica loveste tot in privati - le ia din bani cand ar trebui sa le dea mai multi ca sa ii stimuleze la productie si consum... moarte lenta da sigura...
 • +4 (4 voturi)    
  analiza de pifan - part 2 (Joi, 6 mai 2010, 12:38)

  dex [anonim]

  varianta a doua - sa taie din cheltuieli - aici avem bugete de investitii si de salarii - si noi avem gauri la amandoua - prea mult bugetari si banii de investitii folositi prost.

  daca se taie investitiile se da si in interesele beneficiarilor de investitii si in ce spuneam mai sus ca trebuie stimulata productia....

  daca se taie de al bugetari ies in strada si atunci scade tot (imagine externa, privatii nu mai ajung la munca au alte probleme etc etc) vezi grecia....

  moral - ar trebui sa se taie de la bugetari (sunt si asa prea multi) - mai cu cap de acolo ar trebui sa se taie - si guvernul acu mie mi se pare ca taie cu cap...

  dar acum avand exemplul greciei fix in fata ochilor BOC nu vrea sa isi asume riscul acelorasi manifestatii care sa ne faca de cacao international si sa ne blocheze intern asa ca arunca magareata pe privat si ne cresc impozitele si taxele….

  Asta din cauza ca romanii sunt prosti – ca privatii nu pot iesi in strada impotriva bugetarilor.
  Bine macar ca nu suntem singuri – ca grecii sunt mai prosti – ca ei déjà au iesit in strada sa isi ingroape tara – si ca (nu stiu daca e BOC de laudat) inca nu am ajuns in situatia lor.
 • +5 (5 voturi)    
  cheltuieli..... (Joi, 6 mai 2010, 12:44)

  Flo [anonim]

  pai cum sa se reduca cheltuielile bugetare daca sunt angajate neamurile prin toate institutiile statului?cum sa ii dea afara sau sa le reduca salariile?e acolo unchiu, matusa, nepoata, varu, fratale, sora......intraga cumetrie!!!! asa nu reducem niciodata cheltuielile!
  • +2 (2 voturi)    
   Solutia sta tocmai in cumetrie (Joi, 6 mai 2010, 13:13)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Flo

   Daca iti pui capul la contributie si te folosesti de obiceiurile romanesti gasesti solutia pentru a concedia cumetriile din institutille statului. Cum?
 • +4 (6 voturi)    
  halal (Joi, 6 mai 2010, 12:49)

  luciano [anonim]

  salut

  singurul om care tine tara asta in frau este Isarescu. personal il apreciez ca incearca prin BNR sa dejoace de la atacuri bursiere, la acoperirea idiotilor care desi au barilul de petrol ieftin ni-l vand la supra pret.

  e normal ca preturile sa creasca. cati dintre voi isi amintesc pretul de la inceputul lui 2008 la motorina si cel de acum? sunt 25% totusi majorari. 25% numai la carburanti.

  luati apoi cursul EUR si USD. si acolo aveti un 25%

  mai are rost sa va spun ca importurile se fac in valuta si cu tirul? si chiar daca nu taranului roman tot motorina pt transport ii trebuie si valuta pentru credite.

  daca cititi aceste lucruri D-le Isarescu, domnilor guvernanti, puneti un minim de 90% din credite sa se dea numai in lei. ne raportam de ani de zile numai lavalute. cablu tv in eur, telefonul in eur, benzina in eur..... mai scoateti din practicile astea ca e normal cand valuta creste sa creasca si preturile si inflatia.
  • 0 (0 voturi)    
   luciano macarone,. stai la tine acasa mascaltone (Joi, 6 mai 2010, 16:32)

   nenea [anonim] i-a raspuns lui luciano

   ce spui tu luciano? ca isarescu incearca prin BNR sa dejoace de la atacuri bursiere? incearca sa-si apere propriile ineterese, mai exact spune cam asa: jucati toti, dar dupa regulile si previziunile mele
  • 0 (0 voturi)    
   solutia = EUR (Joi, 6 mai 2010, 23:59)

   stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui luciano

   Tocmai de-asta vreau trecerea la EURO: ca sa nu mai fie smecheri care sa profite de cursul valutar.
 • 0 (0 voturi)    
  patriot (Joi, 6 mai 2010, 16:20)

  gheo [anonim]

  daca ar fi asa patriot nenea isarescu ar spune lucrurilor pe nume; respectiv ca trebuie facute reforme, scazute cheltuielile materiale si apoi cele de personal.
  de fapt, guvernul da mai multi bani pe contracte catre prieteni prin sutele de institutii din subordine incluzand aici si regii autonome si alte alea - decat da pe salarii. mult mai multi bani de fapt.
  ar fi mai ieftin sa-i tina acasa vreo 2 ani pe aia de ar trebui sa-i dea afara si chiar sa le plateasca niste cursuri de recalificare. s-ar face economii substantiale si nu ar fi nici oamenii aia pusi in situatii disperate... si nici afacerile care depind de consumul lor nu ar fi afectat...
  de fapt, s-a inceput cu cea mai mica dintre probleme si anume acea a salariilor mari ale unor smecheri....
  si revenind la isarescu, patriotismul lui s-ar fi conturat mai bine daca inca de acum juma' de an ar fi propus sa sustinem deficitul bugetar prin inflatie si banii imprumutati sa mearga exclusiv la investitii masive gen infrastructura.
  oricum nu vom reusi sa aderam la euro in 2015 si domnul isarescu va iesi la pensie inainte sa-si vada visul cu ochii.
  dar ambitia personala pare mai importanta...
  • +1 (1 vot)    
   Investitie??? (Joi, 6 mai 2010, 16:51)

   Gheorghe Tractoristul [anonim] i-a raspuns lui gheo

   din cate stiu, o investitie inseamana sa bagi bani in ceva pentru a produce bani.
   Nu cred ca infrastructura poate fi numita investitie atata timp cat nu se vor lua taxe pentru "deplasarea" pe infrastructura. Iar taxe nu se pot lua deoarece va sari opinia publica in aer.
   Acea infrastructura se face din taxele care s-au pus in benzina si motorina. Si vorba aia...sunt multe.Taxa de drum, Taxa "Basescu" (va mai amintiti?) etc, taxe care se platesc in continuare dar banii.....sunt la baietii destepti.
   • 0 (0 voturi)    
    Da, investitie (Vineri, 7 mai 2010, 7:14)

    Cititor [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe Tractoristul

    Nu te dezminti cand folosesti pseudonimul "Tractorist". Faptul ca investesti in infrastructura este o investitie. Scopul investitiei este de a aduce plus-valoare. Viziunea ta e una rudimentara.
    Avand infrastructura, mediul de afaceri poate prospera. Simplu: fima de transport va livra in timp mai scurt, va avea costuri mai mici de transport, iar consumatorul va beneficia mai repede de acel bun/serviciu. Astfel, cresti viteza de circulatie a banilor in economie, inclusiv o crestere in volum a banilor ce intra in visteria statului.
    Un alt exemplu ar fi turismul. Pune mintea la contributie si ai sa gasesti o multime de alte exemple ptr a deduce faptul ca investitiile in infrastructura aduc plus-valoare si pot fi considerate investitii, fara a impune taxe suplimentare. Taxe platim, infrastructura, ioc.
 • 0 (0 voturi)    
  off topic (Vineri, 7 mai 2010, 9:17)

  comentarii [anonim]

  Cu oarece surprindere, remarc o sanatoasa indreptare spre normalitate. Aici nu ma refer la subiectul acestui articol, ci la calitatea comentariilor. Foarte putine atacuri la persoana (si oricum nu brutale) din ce in ce mai multe opinii pertinente si (atat cat se poate) argumentate. Felicitari, domnilor si doamnelor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by