Masurile anuntate de presedintele Basescu si anume reducerea cu 25% a fondului de salarii inseamna aproximativ 11 miliarde de lei anual, iar reducerea pensiilor si ajutorului de somaj ar insemna alte aproximativ 9 miliarde de lei anual. In total, reducerea este de 20 de miliarde de lei anual. Ramane de vazut calculul guvernului, in special in ceea ce priveste salariul minim. Este posibil ca salariile mai mari sa scada cu mai mult de 25%, iar salariile mici cu mai putin de 25%. Ramane de vazut si daca vor exista sau nu disponibilizari, caz in care reducerea salariilor va fi mai mica, scrie Emil Stoica, autorul blogului Jeopardy..

Aceste reduceri inseamna aproximativ 4% din PIB, cum previziunile cele mai recente vorbeau de o stagnare a PIB in 2010, inseamna ca aceasta reducere va insemna recesiune si in 2010. Sectorul privat va avea, logic, si el de suferit si vom vedea si in mediul privat reduceri de salarii. Daca masurile anuntate vor fi aplicate de la 1 iunie, PIB-ul va scadea probabil cu 3% in 2010 iar predictiile pentru 2011 vor trebui revizuite.

Guvernul trebuie sa asigure acum predictibilitatea fiscala pentru urmatorii 3 ani: cu aceeasi TVA si cota unica de impozitare si contributii sociale.

Ca o nota personala, masurile anuntate sunt corecte si curajoase. Va fi nevoie de coeziune sociala insa. Ceea ce m-a dezamagit a fost faptul ca nu s-a amintit nimic despre clientelism si nimic despre privatizari.