Varianta cresterii TVA si Cotei unice ar fi avut efecte catastrofale, de aceea dintre doua rele, este de preferat reducerea fondului de salarii si cel al pensiilor, a declarat pentru HotNews.ro, liderul BNS, Dumitru Costin. Potrivit acestuia pentru reducerea fondului de salarii cu 25% ar trebui luate in calcul mai multe solutii, printre care reducerea numarului de sefi, deoarece "sunt prea multi". In ceea ce priveste fondul de pensii, ar trebui reduse, printre altele, cheltuielile cu biletele de odihna.

  • Liderul sindical crede ca in urma masurilor anuntate de Traian Basescu, vor urma proteste si miscari de strada.

Dumitru Costin considera ca pentru reducerea fondului de salarii trebuie luati in calcul mai multi pasi, in conditile in care nu se poate aplica aceasta scadere de 25% in mod uniform la toate institutiile. Unele dintre ele se confrunta cu probleme precum deficitul de personal.

Primul pas, in opinia liderului sindical, este evaluarea fiecarei institutii bugetare in parte pentru a vedea unde se poate aplica reducerea de 25%. Al doilea pas este modificarea organigramei la fiecare institutie astfel incat sa poata fi indeplinite toate obligatiile. O masura ar fi organizarea mai buna a muncii in asa fel incat sa fie reduse numarul orelor suplimentare. O economie mai poata fi facuta prin reducerea numarului de sefi deoarece sunt prea multi. De asemenea, o masura este externalizarea serviciilor.

"In cazul in care dupa aplicarea acestor masuri, nu sunt reduse cheltuielile in proportie de 25%, atunci nu ne ramane decat sa facem restructurare de personal", a spus Dumitru Costin. Potrivit acestuia, disponibilizarile ar trebui sa se faca dupa anumite criterii: sa plece toata clica si camarila politica, sa plece cei incompetenti si sa se aplice principiul "ultimul venit, primul plecat".

In ceea ce priveste pensiile, fondul poate fi redus daca s-ar renunta la unele beneficii cum ar fi biletele de odihna, a spus Costin. Acesta a precizat ca trebuie, de asemenea, sa fie reanalizate cele 16 programe sociale astfel incat cei care sunt apti de munca sa nu mai beneficieze de tot felul de indemnizatii. "Cei apti de munca trebuie recalificati si ajutati prin programele europene sa-si inceapa o mica afacere", a spus liderul sindical.