Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Scad salariile bugetarilor cu 25%, pensiile si ajutorul de somaj, cu 15%

TVA si cota unica raman neschimbate, dar salariile, ajutorul de somaj si pensiile vor scadea. Astfel fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie, a declarat ieri presedintele Traian Basescu. Seful statului a anuntat, de asemenea, ca ajutorul de somaj se va reduce cu 15%. De asemeanea, este previzibila o reducere a pensiilor cu 15% si se va proceda la o reducere masiva a subventiilor. Guvernul va adopta miercurea viitoare scrisoarea de intentie cu FMI.

Prognoza de inflatie pentru 2010, revizuita in usoara crestere, la 3,7%

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza de inflatie anualizata la 3,7 la suta in 2010 si la 2,8 la suta in 2011. Prognoza de inflatie pentru anul 2010 a fost 3,5 la suta si pentru 2011 de 2,7 la suta.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat ca procesul dezinflationist din acest ultim trimestru si cel din ultimele 12 luni s-a remarcat printr-o reducere continua si accentuata a preturilor libere pe care Banca Nationala le poate influenta prin politica sa monetara. Guvernatorul BNR a subliniat faptul ca inflatia in Romania, pe primul trimestru al anului, se apropie de cea din zona euro. Isarescu a precizat ca, la finalul lui 2011, inflatia ar putea varia intre unu si cinci la suta din cauza incertitudinilor mari care persista. Rata anuala a inflatiei a fost de 4,2 la suta in martie 2010, fata de martie 2009.

Nouriel Roubini, Dr. Doom al economiei: Nu poate fi exclusa o implozie a zonei euro

Economistul american, Nouriel Roubini, cunoscut pentru previzunile pe care le-a facut in privinta crizei financiare din 2008, avertizeaza asupra riscului de "rupere a zonei euro".

Roubini, supranumit ''Dr Doom'' al economiei pentru pesimismul sau, a facut aceste declaratii in contextul temerilor investitorilor, care se gandesc ca situatia din Grecia s-ar putea raspandi si la celelalte economii din zona euro. Pentru profesorul de economie din SUA, tarile cu cel mai mare risc de contagiere sunt Portugalia, apoi Republica Irlanda si Spania si, la o distanta rezonabila, Italia.

Dobanda BCE, la nivelul minim record de 1% pentru a 12-a luna consecutiva

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina, pentru a 12-a luna consecutiv, dobanda de politica monetara la minimul record de 1%. In sedinta de politica monetara, care a avut loc la Lisabona, consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,00%, 1,75% si, respectiv, 0,25.

Sunt disponibile primele adrese web formate integral din caractere non-latine

De acum pot fi accesate pe internet adrese formate integral din caractere non-latine, Egiptul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite fiind primele tari care au adrese active, anunta forul Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Momentul a fost descris ca unul istoric si va duce la "internationalizarea" internetului, facandu-l mai accesibil si in tari care folosesc caractere diferite de cele latine.

ICANN avertizeaza ca nu toate computerele vor putea accesa inca de la inceput aceste noi adrese.

Jumatate din cei 1,6 miliarde de utilizatori ai internetului sunt din tari care folosesc caractere diferite de cele latine, astfel ca vor fi multumiti de posibilitatea ca unele adrese web sa contina exclusiv caractere arabe, chineze, japoneze, grecesti, hinduse sau chirilice, spun cei de la ICANN. Schimbarea nu va afecta in niciun fel activitatile utilizatorilor web obisnuiti doar cu adresele clasice cu grafie latina.