Zona Euro va infiinta urgent un fond pentru apararea monedei unice europene

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 mai 2010, 12:15 Economie | Finanţe & Bănci


Sefii de stat si de guvern reuniti la Bruxelles au decis vineri seara infiintarea unui "mecanism de stabilizare" menit sa ajute tarile din Zona Euro aflate in dificultate, anunta Le Figaro. Detaliile privind modul in care va functiona acest fond vor fi discutate in cadrul reuniunii Ecofin de duminica.

Reuniti la Bruxelles, liderii Zonei Euro au aprobat definitiv activarea planului de ajutor financiar de 110 miliarde euro destinat Greciei in urmatorii trei ani. In urma unei initiative a Frantei, ei au anuntat infiintarea "unui mecanism comunitar de interventie" pentru sustinerea tarilor care se pot confrunta cu dificultati financiare, menit sa mentina stabilitatea financiara a Europei. Concret, este vorba de un fond de sustinere a tarilor amenintate, care va apara moneda unica europeana.

Potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeana ar putea contribui cu fonduri de pana la 70 de miliarde de euro. Si Banca Centrala Europeana va participa la constituirea acestui fond. "Toate institutiile sunt decise sa actioneze", a spus presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa care a urmat discutiilor. "Nu vom lasa sa fie destabilizata Zona Euro, pentru ca in spate este vorba despre cresterea Europei, de locurile de munca", a continuat el.

Sefii de stat si de guvern au convocat duminica o reuniune a ministrilor de Finante din intreaga Uniunea Europeana, pentru a finaliza functionarea si finantarea acestui mecanism inedit. "Luni, mecanismul va fi functional", a precizat Sarkozy.

"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a apara euro", a subliniat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Presiuni asupra BCE

Cealalta pista evocata ar fi ca BCE sa cumpere obligatiunile emise de statele membre ale Zonei Euro, pentru a furniza in schimb lichiditati. Potrivit surselor citate, Comisia Europeana face presiuni asupra BCE pentru a veni cu o propunere concreta in acest sens. In proiectul de acord, liderii Zonei Euro au precizat ca "sustin deplin actiunea BCE de a garanta stabilitatea Zoeni Euro".

Luni, se sugerase ideea ca banca centrala sa accepte titluri de stat grecesti ca garantie pentru imprumuturile acordate, indiferent de ratingul acestora. Extinderea acestei masuri inedite la ansamblul tarilor membre ale Zonei Euro "va constitui un semnal puternic adresat pietelor", afirmase Jose Manuel Barroso. Dar joi BCE a precizat ca nu ia in calcul o astfel de masura.

In cadrul reuniunii de vineri, presedintele bancii centrale, Jean-Claude Trichet, a afirmat si el ca Zona Euro se afla in fata unei "crize sistemice".

Inasprirea disciplinei bugetare

Liderii Zonei Euro au cazut de acord asupra necesitatii de a inaspri disciplina bugetara. Este necesara asigurarea faptului ca "Grecia nu va fi singura tara care isi va reduce deficitul, ci vom lucra impreuna pentru a ne asigura ca Pactul de stabilitate si de crestere va fi respectat din nou, rapid", a spus cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles. Un sistem de sanctiuni mai eficient va fi creat pentru atingerea acestui obiectiv.

In fine, cei sase sefi de stat si de guvern si-au reafirmat decizia de a "avansa rapid in ceea ce priveste reglementarea si supervizarea pietelor financiare". Ei insista, de asemenea, asupra crearii "unei agentii europene de rating".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1440 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Ceapeul european - nu va merge (Sâmbătă, 8 mai 2010, 12:31)

  USA [anonim]

  De la vorbe pana la fapte e cale lunga.

  Insasi formularea acestei stiri denota un limbaj de lemn care aminteste de vremuri triste: "mecanism omunitar, "este necesar", "vom lua masuri", vom sustine"...

  Tovarasi, I got news for you: ceapeul vostru nu va functiona. Chiar si daca va fi conceput sa jongleze bani doar pe hartie, vanitatile vor impiedica crearea unui fond real cum a fost TARP la americani. Euro este iremediabil compromis.
  • +2 (4 voturi)    
   ti-ar placea (Sâmbătă, 8 mai 2010, 13:43)

   veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui USA

   nu mor caii cand vor cainii cica! :)
   • -1 (1 vot)    
    Asta s-a vazut deja.. (Sâmbătă, 8 mai 2010, 23:01)

    Getodac [anonim] i-a raspuns lui veninusrl

    Zona Euro face procarii contra dolarului de ani de zile. Acum simt si ei un pic gustul... merita o lectie.
    • 0 (0 voturi)    
     poti (Duminică, 9 mai 2010, 13:59)

     veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui Getodac

     sa si argumentezi afirmatia?
  • +4 (4 voturi)    
   dupa logica ta.. (Sâmbătă, 8 mai 2010, 13:45)

   hash [anonim] i-a raspuns lui USA

   .. poti sa-ti iei de pe acum adio si de la leu :)
  • +2 (4 voturi)    
   da, (Sâmbătă, 8 mai 2010, 14:15)

   imb [anonim] i-a raspuns lui USA

   dar nu infinita ca la noi.
   Daca primul soc nu i-a demolat, fi sigur ca mai devreme sau mai tarziu vor face lucruri concrete pentru a preveni astfel de crize; vor iesi intariti (iar zona euro mai integrata)
  • +2 (2 voturi)    
   TARP (Sâmbătă, 8 mai 2010, 16:18)

   xy [anonim] i-a raspuns lui USA

   a fost anuntat si promovat in SUA exact cu acelasi limbaj. nu vad cum altfel ai vrea sa vorbeasca niste politicieni sau bancheri centrali.
  • 0 (2 voturi)    
   limbaj de lemn (Sâmbătă, 8 mai 2010, 20:24)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui USA

   Obama ce limbaj are? A facut ceva care sa te satisfaca pina acum? Vai de tine amice, ai fugit din Ro de comunisti si ai ajuns sa traiesti in America viitor socialista. Ce soarta au unii pe lume!
 • -4 (6 voturi)    
  ?? (Sâmbătă, 8 mai 2010, 12:59)

  UE [anonim]

  Bine ati venit in Statele Socialiste ale Europei.. Ce piata libera, ce dereglementare... astea-s pentru prosti.. doar cand e in avantajul nostru. Cine ar fi crezut ca Uniunea Sovietica renaste.. mai la vest?
 • +4 (6 voturi)    
  sper (Sâmbătă, 8 mai 2010, 13:48)

  mirela [anonim]

  Eu sper sa aiba succes!M-am saturat de fondurile americane si manevrele lor ordinare,care se distreaza pe seama noastra.Poate ajung sa vad ca vor pierde acest pariu cu desfiintarea euro,si-si vor pierde si ei casele ca amaratii de care si-au batut joc.
 • 0 (2 voturi)    
  ia sa vedem analistii (Sâmbătă, 8 mai 2010, 15:34)

  gigi [anonim]

  cine ghiceste cat o sa fie euro/usd luni?
  • 0 (0 voturi)    
   ghici pot eu (Sâmbătă, 8 mai 2010, 18:00)

   yo_da [anonim] i-a raspuns lui gigi

   1,15....se speculeaza deja la burse....(daca ai net)
  • +2 (2 voturi)    
   hahaha (Duminică, 9 mai 2010, 0:38)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui gigi

   curios ce retard ti-o fi dat minus pentru o intrebare
 • +2 (2 voturi)    
  De ras sau de plans ? (Sâmbătă, 8 mai 2010, 16:44)

  utug [anonim]

  "Zona Euro va infiinta urgent un fond pentru apararea monedei unice europene " ?
  ~~~~~~~~~~~~~~~~
  Dl Trichet, Guvernatorul Bancii Centrale Europene, are nevoie de un TOOL. Un tool similar cu cel folosit de dl Bernancke, Guvernator al Federal Reserve. O Tastatura + O Lege, folosite intr-o noapte din Septembrie 2008. AIG, Compania giganta care asigura inclusiv navele spatiale, risca sa se prabuseasca. Dl Bernanke autorizat de o prevedere din Emergency Banking Act 1933 s-a asezat la o tastatura a Federal Reserve si a tiparit electronic 85 mld $ cu care a cumparat 80% din valoarea Companiei AIG pe care apoi a predat-o Guvernului USA. Sa adunati bani pentru un FOND ? Este o eroare. Banii se aduna greu. Sa fim seriosi. Va spun eu care am citit Le Petit Prince a lui Antoine de Saint-Exupéry.

  Le Petit Prince - d'Antoine de Saint-Exupéry
  "Les grandes personnes ne comprennent jamais rien toutes seules, et c'est fatigant, pour les enfants, de toujours et toujours leur donner des explications. "
  http://www.evene.fr/citations/mot.php?mot=le-petit-prince
  Bernanke's AIG
  http://www.domain-b.com/companies/companies_a/aig/20080919_ben_bernanke.html
  Emergency Banking Act
  http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_Banking_Act
  The Danger Of Procrastination
  http://en.wikisource.org/wiki/Essays_%28Cowley%29/The_Danger_Of_Procrastination
  • +1 (1 vot)    
   Sapere aude; Incipe ... (Sâmbătă, 8 mai 2010, 18:45)

   utug [anonim] i-a raspuns lui utug

   Sapere aude;
   Incipe. Virendi qui recte prorogat horam
   Rusticus expectat dum labitur amnis; at ille
   Labitur, et labetur is omne volubilis aevum.

   Begin, be bold, and venture to be wise;
   He who defers the work from day to day,
   Does on a river's bank expecting stay,
   Till the whole stream which stopped him should be gone,
   That runs, and as it runs, for ever will run on.
   Horatio (65 BC – 8 BC)
   The Danger Of Procrastination
   http://en.wikisource.org/wiki/Essays_%28Cowley%29/The_Danger_Of_Procrastination
  • +1 (1 vot)    
   asa si? (Sâmbătă, 8 mai 2010, 20:21)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui utug

   ce te face pe tine sa crezi ca nu se poate si altfel? sau ca ce a facut Bernanacke ala al tau, e cel mai intelept lucru? uite ca europenii nu au tiparit bani peste noapte, si euro nu a murit, nici grecii nu au falimentat sa va dea voua americanilor satisfactii.
   Nu uita amice, nici voi nu sunte-ti departe de momentul asta; Pe piata, este ca pe ocean, orice barca poate fi luata de val.
   • 0 (0 voturi)    
    Regret ... (Sâmbătă, 8 mai 2010, 20:27)

    utug [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Regret neintelegerea. Conflictul dintre $ si € este foarte vechi. Eu sunt de partea € si implicit contra a ce face Bernanke. Dar UE pierde lupta daca nu face ceea ce trebuie."Euro si Banca Centrala Europeana s-au constituit fara o structura menita sa rezolve situatiile de criza". ["... the single € currency was set up with a central bank but no equivalent body for fiscal policy "]. Dolarul are o astfel de structura. Dovada este ce a facut Bernanke atunci cand a salvat de la prabusire AIG, Compania giganta de asigurari in Septembrie 2008. Trichet, echivalentul lui Bernanke, guvernator al BCE nu poate face aceasta in prezent si nici in viitor; o birocratie imensa, impotenta si extrem de costisitoare face ca Europa sa fie lipsita de sansa "de a ajunge vreodata o mare putere" spune Attali fost Guvernator al BERD [ The Union will continue to expand but its dynamism will be hamstrung by its bureaucracy and it won’t achieve the status of a unified global political and economic superpower]. Euro are multi dusmani puternici nu numai in USA dar chiar in UE (cum este dl Sinn de la ifo Munchen (consilierul dnei Merkel), coleg cu dl Feldstein al unei institutii similare din New York.
    Nu de un FOND are nevoie € ci de un mecanism care sa acorde dlui Trichet puterea de a actiona in situatii urgente. Asta este tot. Mai este ceva neclar dle gogu ?
    Trichet's Voice Is Drowned Out in Rescue Effort
    http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304506904575180161026558300.html?mod=WSJ_Markets_LeadStory
    How to destroy the Eurozone: Feldstein’s euro-holiday idea
    http://www.voxeu.org/index.php?q=node/4665
    http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Feldstein
    Attali - A Brief History of the Future
    http://www.keytalent.com.au/Text/1248416698091-5162/pC/1173424510340-2188/
 • +1 (1 vot)    
  bun asa (Sâmbătă, 8 mai 2010, 23:05)

  MirceaA [utilizator]

  a ajuns euro sa se salveze cu donatii pe SMS.
 • 0 (0 voturi)    
  tirziu! (Duminică, 9 mai 2010, 6:24)

  eu [anonim]

  tirziu baieti!!! Prea multe tari au intrat in insolventa.spania portugalia,italia si m britanieAsta fara sa adaug ro,hu bg.de unde atitia bani? de la nemti de la francezi? cit vor mai suporta popoarele astea sa plateasca prostia altora?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by