Sefii de stat si de guvern reuniti la Bruxelles au decis vineri seara infiintarea unui "mecanism de stabilizare" menit sa ajute tarile din Zona Euro aflate in dificultate, anunta Le Figaro. Detaliile privind modul in care va functiona acest fond vor fi discutate in cadrul reuniunii Ecofin de duminica.

Reuniti la Bruxelles, liderii Zonei Euro au aprobat definitiv activarea planului de ajutor financiar de 110 miliarde euro destinat Greciei in urmatorii trei ani. In urma unei initiative a Frantei, ei au anuntat infiintarea "unui mecanism comunitar de interventie" pentru sustinerea tarilor care se pot confrunta cu dificultati financiare, menit sa mentina stabilitatea financiara a Europei. Concret, este vorba de un fond de sustinere a tarilor amenintate, care va apara moneda unica europeana.

Potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeana ar putea contribui cu fonduri de pana la 70 de miliarde de euro. Si Banca Centrala Europeana va participa la constituirea acestui fond. "Toate institutiile sunt decise sa actioneze", a spus presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa care a urmat discutiilor. "Nu vom lasa sa fie destabilizata Zona Euro, pentru ca in spate este vorba despre cresterea Europei, de locurile de munca", a continuat el.

Sefii de stat si de guvern au convocat duminica o reuniune a ministrilor de Finante din intreaga Uniunea Europeana, pentru a finaliza functionarea si finantarea acestui mecanism inedit. "Luni, mecanismul va fi functional", a precizat Sarkozy.

"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a apara euro", a subliniat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Presiuni asupra BCE

Cealalta pista evocata ar fi ca BCE sa cumpere obligatiunile emise de statele membre ale Zonei Euro, pentru a furniza in schimb lichiditati. Potrivit surselor citate, Comisia Europeana face presiuni asupra BCE pentru a veni cu o propunere concreta in acest sens. In proiectul de acord, liderii Zonei Euro au precizat ca "sustin deplin actiunea BCE de a garanta stabilitatea Zoeni Euro".

Luni, se sugerase ideea ca banca centrala sa accepte titluri de stat grecesti ca garantie pentru imprumuturile acordate, indiferent de ratingul acestora. Extinderea acestei masuri inedite la ansamblul tarilor membre ale Zonei Euro "va constitui un semnal puternic adresat pietelor", afirmase Jose Manuel Barroso. Dar joi BCE a precizat ca nu ia in calcul o astfel de masura.

In cadrul reuniunii de vineri, presedintele bancii centrale, Jean-Claude Trichet, a afirmat si el ca Zona Euro se afla in fata unei "crize sistemice".

Inasprirea disciplinei bugetare

Liderii Zonei Euro au cazut de acord asupra necesitatii de a inaspri disciplina bugetara. Este necesara asigurarea faptului ca "Grecia nu va fi singura tara care isi va reduce deficitul, ci vom lucra impreuna pentru a ne asigura ca Pactul de stabilitate si de crestere va fi respectat din nou, rapid", a spus cancelarul german Angela Merkel, la Bruxelles. Un sistem de sanctiuni mai eficient va fi creat pentru atingerea acestui obiectiv.

In fine, cei sase sefi de stat si de guvern si-au reafirmat decizia de a "avansa rapid in ceea ce priveste reglementarea si supervizarea pietelor financiare". Ei insista, de asemenea, asupra crearii "unei agentii europene de rating".