Grecia trebuie sa apeleze la ajutorul din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, chiar daca inseamna masuri de austeritate, decat sa incerce din nou sa se descurce singura, riscand falimentul. Opinia este impartasita de mai bine de jumatate dintre greci, potrivit unui sondaj Alco realizat pentru cotidianul Proto Thema.

La intrebarea "Sunteti in favoarea programului UE/FMI care doreste sa salveze tara sau respingeti programul si sustineti masurile pe cont propriu, cu riscul falimentului?", 54,2% dintre respondenti au raspuns ca sunt de acord cu ajutorul, care prevede reduceri dure de salarii si pensii, in schimbul imprumutului de 110 miliarde de euro, informeaza Reuters.

Putin peste o treime, 33,2%, dintre cei chestionati au declarat ca Grecia ar face mai bine sa mearga pe cont propriu, chiar si cu riscul falimentului. Sondajul a fost efectuat in perioada 5-7 mai, pe 1.000 de persoane, imediat dupa ce 50.000 de eleni au iesit pe strazile Atenei pentru a protesta fata de masurile de austeritate.

UPDATE: Alt sondaj, alte rezultate

Pe de alta parte, un alt sondaj publicat tot sambata arata ca 66% dintre respondenti se opun masurilor luate de guvern. Sondajul este realizat de Public Issue pentru ziarul Kathimerini, a fost efectuat pe 527 de cetateni, iar rezultatele arata ca 68% dintre cei chestionati sustin protestele de strada, iar 39% dintre ei sunt pregatiti sa iasa in strada, din cauza masurilor de austeritate. Sondajul a fost realizat pe 4 mai, cu o zi inainte de demonstratiile din Atena.

Manifestatiile de miercuri au fost cele mai violente de la revoltele din iunie 2008. Trei persoane si-au pierdut viata, dupa ce sediul unei banci a fost incendiat. In jur de 70 de manifestanti au fost arestati pentru acte de vandalism.

Un sondaj Alco publicat saptamana trecuta, inainte ca guvernul condus de George Papandreou sa anunte acordul cu UE si FMI, 51,3% dintre respondenti au declarat ca vor iesi pe strazi daca autoritatile vor anunta noi masuri de austeritate, in timp ce 33,1% s-au declarat gata sa accepte noi masuri economice.