Premierul Portugaliei le-a promis omologilor sai europeni ca va reduce deficitul bugetar mai mult decat a planuit anul acesta, la 7,3% din PIB. Promisiunea a fost lansata in timpul unei intrevederi care a avut loc la Bruxelles, unde premierul Jose Socrates le-a spus liderilor europeni ca guvernul sau va intarzia anumite lucrari publice, ceea ce va permite reducerea mai mare decat era planificat a deficitului bugetar, a declarat pentru Reuters o sursa guvernamentala.

Guvernul a anuntat, oficial, ca tinteste o reducere a deficitului bugetar pana la 8,3% din PIB anul acesta, de la 9,4 procente anul trecut. "Portugalia si-a luat angajamentul de a reduce deficitul bugetar in continuare, la reuniunea UE", a precizat sursa citata. Informatia vine in contextul in care oficialii Uniunii Europene au lucrat in weekend pentru a infiinta un mecanism de sprijin financiar care sa previna raspandirea problemelor Greciei catre alte state foarte indatorate din Zona Euro, precum Portugalia si Spania.

In aceasta saptamana, statele europene au pus o presiune mai mare asupra Portugaliei pentru a-si reduce deficitul bugetar, in conditiile in care ingrijorarile privitoare la raspandirea crizei elene s-au intensificat. Sursa citata a explicat ca cea mai mare reducere a deficitului bugetar ar fi posibila daca se suspenda construirea unui nou aeroport international in Lisabona si a lucrarilor la podul peste raul Tagus, care ar urma sa faca legatura intre oras si aeroport.