Ministrii de Finante ai Uniunii Europene au anuntat ca este nevoie de actiuni ferme pentru a asigura stabilitatea economica a Europei. Apelul a fost lansat duminica, inainte ca liderii sa se intalneasca la Bruxelles pentru a discuta modalitatile prin care sa limiteze criza din Grecia si sa opreasca raspandirea acesteia in tari precum Spania si Portugalia.

Comisia Europeana le va cere ministrilor sa extinda mecanismul de ajutorare a tarilor din Zona Euro si catre statele care nu au aderat inca la moneda unica europeana, informeaza Reuters, care citeaza surse de la varful UE.

Potrivit acestora, Comisia Europeana va cere si o reuniune extraordinara a ministrilor pentru a majora suma disponibila in cadrul acestui mecanism cu 60 de miliarde de euro. Maximul disponibil acum este de 50 de miliarde de euro. "Vom apara euro, trebuie sa avem mai multa stabilitate", a declarat inaintea discutiilor de la Bruxelles ministrul spaniol de Economie, Elena Salgado. Ministrii din Franta, Finlanda, precum si din alte state au subliniat de asemenea necesitatea de a apara moneda euro.

"Cred ca este important sa facem tot ce putem pentru a stabiliza pietele, sa aratam ca trecem printr-o perioada dificila si ca suntem pregatiti sa facem ce este necesar pentru a ne asigura ca avem stabilitate", a declarat ministrul britanic de Finante, Alistair Darling.

Sefii de stat si de guvern reuniti vineri la Bruxelles au decis infiintarea unui "mecanism de stabilizare" menit sa ajute tarile din Zona Euro aflate in dificultate.

Liderii Zonei Euro au aprobat definitiv, in urma cu doua zile, activarea planului de ajutor financiar de 110 miliarde euro destinat Greciei in urmatorii trei ani. In urma unei initiative a Frantei, ei au anuntat infiintarea "unui mecanism comunitar de interventie" pentru sustinerea tarilor care se pot confrunta cu dificultati financiare, menit sa mentina stabilitatea financiara a Europei.

Economistii estimeaza ca daca Portugalia, Irlanda si Spania ar cere planuri de salvare similare, pe trei ani, costurile totale se vor ridica la 500 de miliarde de euro.