Statul a ajuns la momentul adevarului, in care are nevoie de o schimbare de comportament in relatia cu cetateanul, pentru a-si pastra credibilitatea, spun analistii si bancherii chestionati de HotNews.ro “Destinatia banilor publici si eficienta cheltuirii lor trebuie sa poata fi urmarita de orice individ. Conturile publice trebuie sa fie auditate de o institutie nationala de audit independenta, creata special in acest scop. Sumele astfel economisite vor putea fi cheltuite mult mai eficient in investitii sau protectie sociala”, a declarat pentru HotNews.ro Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica.

  • Care erau alternativele?

Potrivit acestuia, procesul decizional in urma caruia s-a ajuns la masurile anuntate este un esec major. ”Desi se stia de mai bine de un an ca asemenea masuri trebuiesc implementate, nu a existat nici un progres real in analiza si dezbaterea posibilelor

Teoretic existau trei alternative: cresterea taxelor, reducerea cheltuielilor sau inflatarea economiei Ultima solutie nu este o optiune viabila astfel incat, din punctul de vedere al stabilitatii macro, reducerea cheltuielilor ramane varianta optima. Adreseaza dezechilibrele specifice din sistemul public fara a penaliza direct sectorul privat - care deja s-a ajustat puternic.

Laurian Lungu, Macroanalitica

scenarii de lucru. Rezultatul se vede in setul de masuri adoptat acum, care nu adreseaza asimetriile mari existente in sistem si nici problema fundamentala a eficientei, productivitatii si motivatiei angajatilor din sectorul public”, mai explica Lungu.

Pentru castigarea partiala a credibilitatii, guvernul trebuie sa facilitize rapid un proces de transparenta totala a conturilor publice, mai spune seful Macroanalitica. „Fara indoiala ca masurile adoptate, in ansamblul lor, sunt dure. Insa, perspectiva adancirii dezechilibrului fiscal impunea adoptarea unor decizii radicale si imediate”, mai crede Lungu.

  • Masuri prea putine, prea tarzii

Masurile luate de Guvern le pot comenta in exact 4 cuvinte: „Prea putine, prea tarzii”, crede si Bogdan Baltazar, consultant financiar. El a mai comentat pentru HotNews.ro deciziile anuntate de Guvern spunand ca taierea salariilor si restructurarea segemntului bugetar trebuiau facute inca din 2009.

Bancherii spun la randul lor ca lucrul cel mai greu pe care il are de facut Guvernul este sa isi castige credibilitatea. „Daca nu isi vor schimba radical mentalitatea si nu vor deveni cu adevarat transparenti in privinta cheltuirii banilor publici, nimeni nu va mai crede in politicile fiscale pe care vor sa le aplice, iar lucrurile vor arata si mai rau decat acum.

Asa cum actionarii nostri ne cer evidenta fiecarui euro cheltuit, asa ar trebui sa faca si bugetarii ai caror bani au fost „mutati” la buget. Practic, salariatii de stat finanteaza cu cate un sfert din salariile lor, Statul. E normal sa vrea sa stie pe ce sunt cheltuiti banii. Din pacate, Romania are o slaba performanta atunci cand vine vorba despre transparenta”, a comentat pentru HotNews.ro CEO-ul unei banci comerciale locale.

  • Masurile anuntate trebuie urgent aplicate, altfel urmatoarea transa de bani va fi intarziata

Pentru ca tinta de deficit convenita cu FMI de -6,8 la suta pentru 2010 si cea de -4,4 la suta in 2011 sa poata fi atinsa, ar trebui ca masurile de reducere a cheltuielilor bugetare sa fie adoptate pana in iunie, iar legislatia din domeniul reformei structurale sa fie adoptata pana in septembrie, au subliniat luni membrii misiunii de evaluare a FMI, Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM).

Pana in septembrie, va trebui sa fie adoptate legea pensiilor, legea salarizarii unitare si legea finantelor publice locale, a subliniat seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, pentru ca nivelurile de cheltuieli din aceste sectoare sa devina sustenabile si sistemele de pensii si salarizare sa fie conforme cu cele mai bune practici europene.