Premierul chinez Wen Jiabao a salutat luni planul istoric de salvare a statelor din zona euro si a anuntat ca este nevoie de o cooperare sporita impotriva crizei financiare globale. "Am luat act de mecanismul de salvare a Greciei, pregatit si lansat de Zona Euro si Fondul Monetar International", a declarat oficialul chinez, citat de Le Figaro.

"China sustine cu fermitate aceste masuri si considera ca fiecare membru al Zonei Euro poate depasi dificultatile si poate atinge o crestere economica stabila", i-a spus premierul chinez, in cadrul unei convorbiri telefonice, omologului sau spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, a carui tara detine presedintia UE.

Ministrii europeni de finante, reuniti duminica de urgenta la Bruxelles, au reusit sa cada de acord asupra unui mecanism financiar menit sa salveze moneda euro de noi atacuri. Dupa 11 ore de discutii, decizia finala a fost infiintarea unui fond de stabilizare pentru zona euro, in valoare de 500 de miliarde de euro, menit sa opreasca dominoul declansat de Grecia. Planul de sprijin al Zonei Euro ar putea ajunge pana la 750 de miliarde de euro cu participarea FMI - a anuntat presedintia spaniola a Uniunii Europene.