Agentia Nationala de Administrare Fiscala va avea o Directie Speciala pentru controlarea persoanelor fizice cu venituri mari. Masura, anuntata in Scrisoarea de intentie a autoritatilor catre FMI, a fost confirmata pentru HotNews.ro de surse din Fisc.

Aceasta noua Directie urmeaza nu doar sa urmareasca modul in care romanii cu averi mari isi platesc darile, ci si sa-i depisteze pe cei care au averi nedeclarate.

"Vom infiinta un serviciu special care va avea ca sarcina coordonarea aspectelor de fiscalitate a persoanelor fizice cu venituri mari si dezvoltarea proiectelor de identificare (...) a persoanelor fizice cu venituri mari", se arata in scrisoarea de intentie a Guvernului. In plus, documentul prevede "eforturi sporite pentru a combate problema scaderii veniturilor colectate pe parcursul recesiunii".

Potrivit documentului, Guvernul se obliga sa amendeze Codul Fiscal si pe cel de procedura fiscala in sensul "stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare". Este vorba de acorduri prin care functionarii bancari vor fi obligati, in anumite situatii punctuale si in baza unor dovezi clare sa prezinte Fiscului date legate de un potential evazionist.