Bucuresti punkt Bonn, emisiune HotNews.ro-DW

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica, in discutie online: "Avem nevoie de un audit al conturilor publice pentru ca sunt foarte multe achizitii publice netransparente"

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 11 mai 2010, 12:32 Economie | Finanţe & Bănci


Laurian Lungu
Foto: HotNews.ro
Iese Romania din criza in 2010 sau in 2011? Cat de eficiente sunt masurile convenite de Guvern cu reprezentantii Fondului? Ce alternative exista si cat de viabile sunt? Despre criza, solutii, necesitatea restructurarii sectorului bugetar, pietele financiare locale si internationale, De asemenea, discutia va include tele legate de re-evaluarea garantiilor ipotecare si reluarea creditarii.

Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro si Radio Deutsche Welle.

Emisiunea "Bucuresti punkt Bonn" se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.
 • Emisiunile de stiri ale Deutsche Welle Romania le puteti asculta aici.
 • Stirile zilei la Deutsche Welle Romania pot fi citite aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 AlinN

  Buna ziua domnule laurian Lungu,
  Macroanalitic vorbind ce masura este mai eficienta:
  1. Sa dai 2 miliarde de dolari pe o autostrada care nu exista (cea "construita" de Bechtel) sau sa consumi 50 milioane de euro pe an cu indemnizatiile de mama, stimuland natalitatea?
  2. Sa cheltuiesti in an de criza cu achizitiile o suma 2x , achizitinond produse la suprapret in paralel cu investitii in valoare de x sau sa reduci la absurd consumul cu achizitiile publice si sa investesti in valoare de 3x?

  • Laurian Lungu

   1si 2. Acestea sunt masuri complementare, prima vizeaza investitiile in capitalul fizic si cealalta in capitalul uman.Comparatia este dificil de facut din punct de vedere valoric. Autostrazile in genere sunt mai costisitoare, chiar daca ambele sunt necesare.
   Avem nevoie de un audit al conturilor publice pentru ca sunt foarte multe achizitii publice care nu sunt transparente. As vedea mai putin o problema de alegere intre cele doua variante cat mai degraba o problema de regandire a proceselor

 • Întrebarea nr. 2 ion

  De ce credeti ca s-a ales sa se renunte la scutirea de impozit pentru sectorul IT? Din cate stiu acesta a fost sectorul cel mai putin afectat de criza in Romania, de ce sa strici ceva ce merge?
  Pe langa asta beneficiile par a fi minime(asta in cazult in care ele vor exista), avand in vedere practica destul de raspandita de a plati pe PFA angajatii

  • Laurian Lungu

   Cred ca nu a existat o analiza fundamentata in baza careia aceasta decizie a fost luata. Motivatia, asa cum o vad eu, este constrangerea bugetara. Nevoia de a avea mai multe venituri la buget, indiferent de sursa. Este evident o masura cu o viziune pe termen foarte scurt- pe termen de cateva saptamani cel mult- fara sa se ia in calcul efectele pe un orizont de timp mai indelungat.

 • Întrebarea nr. 3 Omics

  Dacă scad veniturile scad vânzările cu amănuntul de unde cumpărau acești bugeari și tot așa... Cam care ar fi efectul (negativ) antrenat în economie?

  • Laurian Lungu

   In urmatoarele 3-6 luni scaderea economica va fi mai puternica decat in situatia in care nu s-ar fi luat aceste masuri. Practic, efectul este de scadere a venitului disponibil. Consumatorii vor cheltui mai putin pe bunurile si serviciile . De asemenea, un alt efect este de scadere a consumului, dar pe termen mediu masura ar putea impinge Romania catre un echilibru macroeconomic sustenabil.

 • Întrebarea nr. 4 vasile69

  care ar trebui sa fie explicatia tehnica (si totusi pe intelesul tuturor) a masurilor de austeritate propuse de presedinte. pentru ca inca multa lume nu intelege lectia Greciei: minciuna are picioare scurte. prea multi cred inca ca se poate fara taiat in carne vie. dvs cum ati pune problema?

  • Laurian Lungu

   Cheltuielile cu salariile reprezinta un cost foarte mare pentru buget, comparativ cu alte state din UE. Ar trebui sa ajungem cu ele la 7-7.5% din PIB fata de 9% din PIB , cat sunt in prezent. Pensiile la fel. Fondul de pensii publice nu este sustenabil inactuala formula de functionare. Masurile s-au luat oarecum ad-hoc si fara analize de impact si exista foarte multe discrepante in sistemul de pensii si cel salarial. In concluzie, o reducere de cheltuieli trebuia facuta, dar in alt mod.
   Ar fi fost foarte dificil fara niste masuri radicale, pentru ca este vorba si de contextul international si mai ales de situatia Greciei, Spaniei si a celorlalte state cu politici bugetare scapate de sub control. E o problema de perceptie a pietelor internationale. Ar fi mult mai grav pentru Romania sa fie perceputa ca o tara cu probleme bugetare care tind sa devina cronice.
   Cred ca ar fi fost utila o comunicare mult mai buna cu reprezentantii grupurilor de persoane implicate in aceste reduceri si in mod evident niste analize pe diverse scenarii. Timp a existat, dar s-a actionat foarte putin in aceasta directie

 • Întrebarea nr. 5 dan

  Ar fi buna o lege a falimentului personal? Care sunt riscurile si avantajele pentru clientul unei banci? Dar pentru banca?

  • Laurian Lungu

   Ar fi utila o asemenea lege, care sa fie legata de una a responsabilitatii personala. . Bancile vor avea poate un risc ceva mai ridicat. Exista asemenea legi in alte tari, dar dupa o perioada de timp- in jur de 5 ani- orice client care a falimentat se poate imprumuta din nou, chestiune valabila si in cazul statelor. Cazul Argentinei e cel mai evident.

 • Întrebarea nr. 6 ionut

  De ce e nevoie de reevaluarea apartamentului si mai ales de ce sa fie platita de client? Nu se poate apela la un indice fi, la care banca sa aplice citiva coeficienti?

  • Laurian Lungu

   Ideal ar fi sa existe indicatori ai pietei imobiliare cu un grad de complexitate adecvat (care sa tina cont de zona, utilitati, proximitati, suprafata etc). In practica va exista intotdeauna o doza de subiectivism asupra acestor tipuri de indici. In cele din urma, e vorba de o decizie personala de a achita rata la un apartament sau nu. Problema reevaluarii activelor imobiliare este clasica si reprezentativa pentru perioadele de avant-prabusire a pietei imobiliare. In SUA oamenii si-au parasit pur si simplu casele ein situatuiile in care valoarea creditului depasea la acel moment valoarea casei. U n calcul economic este dat de relatia chirie/rata creditului

 • Întrebarea nr. 7 magdalena

  Credeti ca se va ajunge la cresterea TVA si a cotei unice? Ce ar insemna asta pentru economie?

  • Laurian Lungu

   Este posibil sa asistam la cresterea TVA si a cotei unice daca dezechilibrul bugetar nu se va remedia in urmatoarele unu-doua trimestre.
   Pentru economie, acesta ar fi inca un soc dur, nedorit. Ar scadea si mai mult puterea de cumparare si companiile romanesti vor deveni mai putini competitive. Sectorul privat va fi afectat si aceasta este unul dintre motivele pentru care au fost preferate in prima etapa reducerea cheltuielilor.

 • Întrebarea nr. 8 ionela antonescu

  Riscam o criza a la greque?

  La nivel european, o rezolvare prin noi datorii a vechilor datorii ale Statelor e o solutie ok pe termen mediu si lung?

  Mai avem nevoie de trecerea la euro?

  • Laurian Lungu

   1.Momentan, nu.Grecia are o problema cu sustenabilitatea datoriei publice. Datoria publica este preconizata sa atinga in urmatorii ani 140% din PIB in timp ce Romania va ajunge undeva la 35-40% in urmatorii ani. pe urma, exista problema competitivitatii. Cresterea economica in Grecia a fost destul de redusa, in vreme ce Romania are capacitatea de a face schimbari structurale care sa ii permita cresterea competitivitatii. Suntem in alt stadiu de dezvoltare, cam asta e ideea.
   2. In mod clar, nu e o solutie pe termen mediu si lung. Ar fi similara cu un joc Ponzi, adica sa iei noi imprumuturi pentru a plati datoriile si dobanzile anterioare.. E mai degraba o solutie de moment, mai cu seama ca multa state UE sunt de fapt creditorii statului grec.
   3. Pentru o tara mica si cu o economie deschisa este bine sa se afle sub umbrela unei zone monetare. dar trebuie sa existe anumite conditii/procese functionale petntru stabilitatea zonei monetare. Depinde cum va arata zona euro atunci cand vom fi pe punctul de a intra in Euroland.

 • Întrebarea nr. 9 tompa erzsebet

  De regula, cresterea taxelor preceda cresterea inflatiei. Vor creste preturile? Ne intoarcem in timp? Mai poate fi evitat un asemenea scenariu?

  • Laurian Lungu

   As spune ca o crestere a taxelor reduce venitul disponibil si deci consumul si pune o presiune mai mica asupra cresterii preturilor. Oricand e posibil sa te intorci in timp pentru ca memoria pietelor este cea care poate influenta acest fapt insa cel putin in viitorul apropiat nu cred ca ne vom confrunta cu un mediu inflationist ca si cel de axcum cativa ani. Conditiile s-au schimbat si intelegere autoritatilor monetare fata de efectul deciziilor lor in economie s-a imbunatatit considerabil fata de anii 1990

 • Întrebarea nr. 10 leu

  Care sunt primele 3 masuri care trebuie luate in economie, pe partea politicilor fiscale?
  Dar in cea monetara?
  Ar putea urma iar speculatii pe leu?

  • Laurian Lungu

   Sunt multe masuri care trebuie luate complementar iar importanta lor deriva tocmai din acest fapt. Una ar fi eficientizarea cheltuielilor publice in paralel cu transparenta conturilor publice. Apoi o alta masura ar fi adoptarea si implementarea unei politici fiscale pe un orizont de timp mediu-lung (3-5 ani). O a treia masura ar fi urmarirea unor indicatori fiscali care sa mentina echilibrul intre structura diverselor tipuri de cheltuieli.
   Politica monetara ar fi mai eficace daca adancimea financiara ar fi mai mare. Nu numai sistemul bancar ci in tot ceea ce tine de institutii de credit.

   Speculatiile sunt un lucru obisnuit pe pietele internationale si in anumite limite pot fi chiar benefice. Ar putea urma asemenea speculatii daca exista mari discrepante intre obiectivele politicilor economice. Speculatiile financiare in anumite limite sunt benefiice deoarece pot atrage atentia asupra unor dezechilibre macro si asupra unor erori de politica economica ale autoritatilor

 • Întrebarea nr. 11 intrebatorul

  Prezum faptul ca actualul Guvern stie ce efect politic au masurile luate. Probabil le va aplica si apoi va veni o remaniere. Chiar nu se puteau gasi alte solutii de crestere a veniturilor? Sa aduci privati din afara la conducerea companiilor de stat ca sa le rentabilizeze, sa privatizezi ceea ce mai e de privatizat samd..?

  • Laurian Lungu

   Cheltuielile pot fi imediat taiate in timp ce solutiile de crestere a veniturilor au un efect incert in timp. reechilibrarea bugetului trebuie facuta foarte rapid. In principiu se pot gasi masuri care sa eficientizeze sectorul public. Trebuie doar vointa de a le cauta si de a le implementa.

1648 vizualizari

 • Ce masura este mai eficienta? (Marţi, 11 mai 2010, 11:57)

  AlinN [anonim]

  Buna ziua domnule laurian Lungu,
  Macroanalitic vorbind ce masura este mai eficienta:
  1. Sa dai 2 miliarde de dolari pe o autostrada care nu exista (cea "construita" de Bechtel) sau sa consumi 50 milioane de euro pe an cu indemnizatiile de mama, stimuland natalitatea?
  2. Sa cheltuiesti in an de criza cu achizitiile o suma 2x , achizitinond produse la suprapret in paralel cu investitii in valoare de x sau sa reduci la absurd consumul cu achizitiile publice si sa investesti in valoare de 3x?
  • 1 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:10)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinN

   1si 2. Acestea sunt masuri complementare, prima vizeaza investitiile in capitalul fizic si cealalta in capitalul uman.Comparatia este dificil de facut din punct de vedere valoric. Autostrazile in genere sunt mai costisitoare, chiar daca ambele sunt necesare.
   Avem nevoie de un audit al conturilor publice pentru ca sunt foarte multe achizitii publice care nu sunt transparente. As vedea mai putin o problema de alegere intre cele doua variante cat mai degraba o problema de regandire a proceselor
 • Scutire impozit (Marţi, 11 mai 2010, 12:33)

  ion [anonim]

  De ce credeti ca s-a ales sa se renunte la scutirea de impozit pentru sectorul IT? Din cate stiu acesta a fost sectorul cel mai putin afectat de criza in Romania, de ce sa strici ceva ce merge?
  Pe langa asta beneficiile par a fi minime(asta in cazult in care ele vor exista), avand in vedere practica destul de raspandita de a plati pe PFA angajatii
  • 2 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:12)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   Cred ca nu a existat o analiza fundamentata in baza careia aceasta decizie a fost luata. Motivatia, asa cum o vad eu, este constrangerea bugetara. Nevoia de a avea mai multe venituri la buget, indiferent de sursa. Este evident o masura cu o viziune pe termen foarte scurt- pe termen de cateva saptamani cel mult- fara sa se ia in calcul efectele pe un orizont de timp mai indelungat.
 • Efectele antrenate (Marţi, 11 mai 2010, 14:46)

  Omics [utilizator]

  Dacă scad veniturile scad vânzările cu amănuntul de unde cumpărau acești bugeari și tot așa... Cam care ar fi efectul (negativ) antrenat în economie?
  • 3 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:14)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Omics

   In urmatoarele 3-6 luni scaderea economica va fi mai puternica decat in situatia in care nu s-ar fi luat aceste masuri. Practic, efectul este de scadere a venitului disponibil. Consumatorii vor cheltui mai putin pe bunurile si serviciile . De asemenea, un alt efect este de scadere a consumului, dar pe termen mediu masura ar putea impinge Romania catre un echilibru macroeconomic sustenabil.
 • explicatie tehnica (Marţi, 11 mai 2010, 16:25)

  vasile69 [utilizator]

  care ar trebui sa fie explicatia tehnica (si totusi pe intelesul tuturor) a masurilor de austeritate propuse de presedinte. pentru ca inca multa lume nu intelege lectia Greciei: minciuna are picioare scurte. prea multi cred inca ca se poate fara taiat in carne vie. dvs cum ati pune problema?
  • 3 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:24)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile69

   Cheltuielile cu salariile reprezinta un cost foarte mare pentru buget, comparativ cu alte state din UE. Ar trebui sa ajungem cu ele la 7-7.5% din PIB fata de 9% din PIB , cat sunt in prezent. Pensiile la fel. Fondul de pensii publice nu este sustenabil inactuala formula de functionare. Masurile s-au luat oarecum ad-hoc si fara analize de impact si exista foarte multe discrepante in sistemul de pensii si cel salarial. In concluzie, o reducere de cheltuieli trebuia facuta, dar in alt mod.
   Ar fi fost foarte dificil fara niste masuri radicale, pentru ca este vorba si de contextul international si mai ales de situatia Greciei, Spaniei si a celorlalte state cu politici bugetare scapate de sub control. E o problema de perceptie a pietelor internationale. Ar fi mult mai grav pentru Romania sa fie perceputa ca o tara cu probleme bugetare care tind sa devina cronice.
   Cred ca ar fi fost utila o comunicare mult mai buna cu reprezentantii grupurilor de persoane implicate in aceste reduceri si in mod evident niste analize pe diverse scenarii. Timp a existat, dar s-a actionat foarte putin in aceasta directie
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 4:30)

  dan [anonim]

  Ar fi buna o lege a falimentului personal? Care sunt riscurile si avantajele pentru clientul unei banci? Dar pentru banca?
  • 3 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:29)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   Ar fi utila o asemenea lege, care sa fie legata de una a responsabilitatii personala. . Bancile vor avea poate un risc ceva mai ridicat. Exista asemenea legi in alte tari, dar dupa o perioada de timp- in jur de 5 ani- orice client care a falimentat se poate imprumuta din nou, chestiune valabila si in cazul statelor. Cazul Argentinei e cel mai evident.
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 4:30)

  ionut [anonim]

  De ce e nevoie de reevaluarea apartamentului si mai ales de ce sa fie platita de client? Nu se poate apela la un indice fi, la care banca sa aplice citiva coeficienti?
  • 5 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:35)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Ideal ar fi sa existe indicatori ai pietei imobiliare cu un grad de complexitate adecvat (care sa tina cont de zona, utilitati, proximitati, suprafata etc). In practica va exista intotdeauna o doza de subiectivism asupra acestor tipuri de indici. In cele din urma, e vorba de o decizie personala de a achita rata la un apartament sau nu. Problema reevaluarii activelor imobiliare este clasica si reprezentativa pentru perioadele de avant-prabusire a pietei imobiliare. In SUA oamenii si-au parasit pur si simplu casele ein situatuiile in care valoarea creditului depasea la acel moment valoarea casei. U n calcul economic este dat de relatia chirie/rata creditului
 • d-le Lungu (Miercuri, 12 mai 2010, 4:44)

  magdalena [anonim]

  Credeti ca se va ajunge la cresterea TVA si a cotei unice? Ce ar insemna asta pentru economie?
  • 5 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:39)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui magdalena

   Este posibil sa asistam la cresterea TVA si a cotei unice daca dezechilibrul bugetar nu se va remedia in urmatoarele unu-doua trimestre.
   Pentru economie, acesta ar fi inca un soc dur, nedorit. Ar scadea si mai mult puterea de cumparare si companiile romanesti vor deveni mai putini competitive. Sectorul privat va fi afectat si aceasta este unul dintre motivele pentru care au fost preferate in prima etapa reducerea cheltuielilor.
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 4:48)

  ionela antonescu [anonim]

  Riscam o criza a la greque?

  La nivel european, o rezolvare prin noi datorii a vechilor datorii ale Statelor e o solutie ok pe termen mediu si lung?

  Mai avem nevoie de trecerea la euro?
  • 7 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:47)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionela antonescu

   1.Momentan, nu.Grecia are o problema cu sustenabilitatea datoriei publice. Datoria publica este preconizata sa atinga in urmatorii ani 140% din PIB in timp ce Romania va ajunge undeva la 35-40% in urmatorii ani. pe urma, exista problema competitivitatii. Cresterea economica in Grecia a fost destul de redusa, in vreme ce Romania are capacitatea de a face schimbari structurale care sa ii permita cresterea competitivitatii. Suntem in alt stadiu de dezvoltare, cam asta e ideea.
   2. In mod clar, nu e o solutie pe termen mediu si lung. Ar fi similara cu un joc Ponzi, adica sa iei noi imprumuturi pentru a plati datoriile si dobanzile anterioare.. E mai degraba o solutie de moment, mai cu seama ca multa state UE sunt de fapt creditorii statului grec.
   3. Pentru o tara mica si cu o economie deschisa este bine sa se afle sub umbrela unei zone monetare. dar trebuie sa existe anumite conditii/procese functionale petntru stabilitatea zonei monetare. Depinde cum va arata zona euro atunci cand vom fi pe punctul de a intra in Euroland.
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 4:52)

  tompa erzsebet [anonim]

  De regula, cresterea taxelor preceda cresterea inflatiei. Vor creste preturile? Ne intoarcem in timp? Mai poate fi evitat un asemenea scenariu?
  • 8 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:50)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui tompa erzsebet

   As spune ca o crestere a taxelor reduce venitul disponibil si deci consumul si pune o presiune mai mica asupra cresterii preturilor. Oricand e posibil sa te intorci in timp pentru ca memoria pietelor este cea care poate influenta acest fapt insa cel putin in viitorul apropiat nu cred ca ne vom confrunta cu un mediu inflationist ca si cel de axcum cativa ani. Conditiile s-au schimbat si intelegere autoritatilor monetare fata de efectul deciziilor lor in economie s-a imbunatatit considerabil fata de anii 1990
 • d-le Lungu (Miercuri, 12 mai 2010, 4:57)

  leu [anonim]

  Care sunt primele 3 masuri care trebuie luate in economie, pe partea politicilor fiscale?
  Dar in cea monetara?
  Ar putea urma iar speculatii pe leu?
  • 3 (Miercuri, 12 mai 2010, 11:58)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui leu

   Sunt multe masuri care trebuie luate complementar iar importanta lor deriva tocmai din acest fapt. Una ar fi eficientizarea cheltuielilor publice in paralel cu transparenta conturilor publice. Apoi o alta masura ar fi adoptarea si implementarea unei politici fiscale pe un orizont de timp mediu-lung (3-5 ani). O a treia masura ar fi urmarirea unor indicatori fiscali care sa mentina echilibrul intre structura diverselor tipuri de cheltuieli.
   Politica monetara ar fi mai eficace daca adancimea financiara ar fi mai mare. Nu numai sistemul bancar ci in tot ceea ce tine de institutii de credit.

   Speculatiile sunt un lucru obisnuit pe pietele internationale si in anumite limite pot fi chiar benefice. Ar putea urma asemenea speculatii daca exista mari discrepante intre obiectivele politicilor economice. Speculatiile financiare in anumite limite sunt benefiice deoarece pot atrage atentia asupra unor dezechilibre macro si asupra unor erori de politica economica ale autoritatilor
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 5:02)

  intrebatorul [anonim]

  Prezum faptul ca actualul Guvern stie ce efect politic au masurile luate. Probabil le va aplica si apoi va veni o remaniere. Chiar nu se puteau gasi alte solutii de crestere a veniturilor? Sa aduci privati din afara la conducerea companiilor de stat ca sa le rentabilizeze, sa privatizezi ceea ce mai e de privatizat samd..?
  • 7 (Miercuri, 12 mai 2010, 12:00)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui intrebatorul

   Cheltuielile pot fi imediat taiate in timp ce solutiile de crestere a veniturilor au un efect incert in timp. reechilibrarea bugetului trebuie facuta foarte rapid. In principiu se pot gasi masuri care sa eficientizeze sectorul public. Trebuie doar vointa de a le cauta si de a le implementa.
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 5:17)

  fmi [anonim]

  Este FMI un bun business pentru plasamentele financiare in interes propriu, asa cum spunea viceguvernatorul ceh in urma cu circa o luna?
  • 7 (Miercuri, 12 mai 2010, 12:08)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui fmi

   Orice interventie pe pietele internationale creeaza oportunitati. Tarile care au apelat la FMi au avut nevoie de sume urgente de bani, iar interventia FMI a fost perceputa ca o garantie pentru regandirea unor politici economice. Investitorii speculeaza discrepantele dintre echilibrele macro existente si abilitatea guvernelor de a-si atinge noile obiective.
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 8:50)

  scolarul [anonim]

  Este scoala economica in criza? Cum se explica faptul ca niciunul dintre marii macroeconomisti nu au putut indica faptul ca directia era gresita?
  • 6 (Miercuri, 12 mai 2010, 12:13)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui scolarul

   Daca va referiti in general la scoala economica, nu este in criza. In economie parerile sunt impartite in functie de prezumtiile pe care se bazeaza diverse scenarii. Au existat foarte multi macroeconomisti care au atras atentia asupra dezechilibrelor macro globale inca din 2005. In cazul Romaniei au fost cateva voci care au atras atentia asupra vulnerabilitatilor macro inca inaintea anului 2008.
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 8:51)

  Optimistul [anonim]

  D-le Laurian Lungu, care este scenariul cel mai optimist pentru Romania?Dar cel mai pesimist?
  Va multumesc
  • 9 (Miercuri, 12 mai 2010, 12:14)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Optimistul

   Scenariul optimist ar fi sa ne revenim in trimestrul 2-3 in paralel cu revenirea economica a Europei care ne-ar ajuta foarte mult.
   Un scenariu pesimist este prelungirea incertitudinii in ceea ce priveste reforma fiscala
 • intrebare (Miercuri, 12 mai 2010, 8:52)

  intreprinzator [anonim]

  Dati afara jumatate de bugetari sau un chin lung prin scaderea salariilor? Cum e mai bine pentru economie?
 • in trebare (Miercuri, 12 mai 2010, 9:00)

  Ginel Coanda [anonim]

  Sunteti implicat in businessul privat. Ce ajustari ati facut in ultimii doi ani in afacerea dvs?

  Cand vom iesi din criza?

  Care va fi baza cresterii (care ar trebui sa fie)?

  De ce oamenii inteligenti nu formeaza un think thank care sa consilieze Guvernul sau Finantele?
  • 6 (Miercuri, 12 mai 2010, 12:18)

   Laurian Lungu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ginel Coanda

   Criza a fost o oportunitate pentru ajustarile de costuri si multe firme au facut acest lucru.

   Spre finalul anului estimez ca am putea iesi din criza?

   Scopul este sa existe o dezbatere reala si competenta pe problemele economice. Autoritatile trebuie sa investeasca in proprii lor experti in primul rand si acest lucru ar facilita calitatea procesului decizional al politicilor economice din Romania.
 • Macroeconomie in RO? (Miercuri, 12 mai 2010, 9:43)

  muc [anonim]

  Nu stiu daca guvernul chiar guverneaza! Oare?
 • Dacă scade calitatea serviciilor publice (Miercuri, 12 mai 2010, 10:52)

  Omics [utilizator]

  Dacă scade calitatea serviciilor publice, a învățământului îndeosebi, pe termen lung, asta este o structurare pozitivă a economiei României, de genul scăderii ponderii consumului familial în PIB? (vezi răspunsul la întrebarea 3)
 • masuri contabile? (Miercuri, 12 mai 2010, 11:42)

  gogu_arad [anonim]

  Se reduc cheltuielile, dar de unde vom avea venituri?
 • masurile sunt pt alt imprumut? (Miercuri, 12 mai 2010, 11:48)

  gogu_arad [anonim]

  Daca masurile aste sunt pentru a obtine alt imprumut, nu vom intra intr-un cerc din care nu vom mai iesi? Pentru ca lucrand in domeniul bancar am observat ca clientii care iau credite pt. consum si ajung la ananghie , oricat ar reduce cheltuielile nu mai reusec sa ramburseze creditele. Scapa doar aia care isi cresc veniturile. Intrebarea mea este , vom avea venituri? Sau FMI-ul ne va pompa bani pana vom depasi PIB-ul?
 • marim taxe si dupa ... ? ce mai facem? (Miercuri, 12 mai 2010, 12:08)

  Flavius [anonim]

  ce facem dupa ce marim taxele si ne trezim ca situatia nu s-a imbunatatit mai deloc? efectul pervers de marire a taxelor a fost demonstrat practic.
  Oare chiar nimeni nu mai are mintea limpede? Nu ar trebui reduse drastic cheltuielile nesimtite cu serviciile achizitionate de stat si dirijarea lor catre investitii de care vom beneficia noi si generatiile urmatoare?
  Mercedes cand a ales Ungaria in locul Romaniei a motivat infrastructura insuficienta. Sa incercam macar partial sa ii credem avand in vedere ca dpdv al costurilor erau mai avantajati la noi in tara.
 • Impozitare (Miercuri, 12 mai 2010, 12:39)

  Mihaela [anonim]

  Nu credeti ca era mai buna aplicarea uneui impozit pe cote progresive, asa cum era inaninte? Astfel cei care castiga 10.000 lei aveau cca 40% impozit si erau niste venituri clare. Poate astfel nu se mai ajungea la salariile si pensiile nesimtite. Acest sistem a functionat foarte bine in trecut.
 • Indemnizatia pentru copii (Miercuri, 12 mai 2010, 12:44)

  Mihaela [anonim]

  Credeti ca se face o economie foarte mare daca se reduc indemnizatiile pentru cresterea copilului avand in vedere ca media este, conform statisticilor mentionate de reprezentantii guvernului, de cca 1.000 lei?
  Stie cineva ca laptele pentru un nou nascut costa intre 500-600 lei pe luna, in primele 6 luni? Ce mananca o mama si un copil cu 800 lei daca a cotizat, asfalt de la Bechtel?
  Se face un efort pentru cele care nu muncesc si nu pentru cele care au cotizat?
  Daca ai un sot bugetar cu ce mai traiesti? Sa inteleg ca salariul lui va putea fi afectat in viitor de 16+25+? % daca masurile actuale nu au efectul scontat?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by