UniCredit Tiriac Bank a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 64 milioane de lei (16 milioane de euro), potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), cu aproximativ 50% mai putin decat in aceeasi perioada din 2009, se arata intr-un comunicat al bancii. Potrivit standardelor locale de raportare (RAS), profitul net al bancii s-a situat la 61 milioane de lei.

"Contextul de piata a fost dificil pentru sistemul bancar, in conditiile in care economia Romaniei a ramas in recesiune in primul trimestru. Riscul de credit a continuat sa creasca, alimentat de numarul mai mare al cazurilor de neplata in randul companiilor. Consideram ca evolutia noastra este satisfacatoare in aceste conditii si asteptam semnele redresarii, in a doua jumatate a acestui an”, a spus Rasvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.

In primul trimestru, banca a raportat venituri de 310 milioane de lei, in scadere cu 8% comparativ cu perioada similara din 2009, iar cheltuielile operationale au scazut cu 3%. Raportul intre costuri si venituri a ajuns la 44,9%.

Volumul total al activelor bilantiere a ajuns la 20 miliarde de lei (5,1 miliarde euro), in crestere cu 8,5% fata de sfarsitul lui martie 2009 si la acelasi nivel cu sfarsitul anului trecut. Soldul creditelor a crescut cu 5,1% de la inceputul anului, in vreme ce depozitele atrase de la clienti au ajuns la 10 miliarde lei, cu 5% sub nivelul de la finalul lui 2009.

"Riscul de credit a continuat sa creasca, dar s-a plasat la un nivel mai bun decat media pietei. Creditele cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile s-au plasat la 7,4% din sold la finalul lui martie 2010. Acoperirea cu provizioane a crescut la 5,4% potrivit IFRS si la 8,1% conform RAS", se mai arata in comunicat. Profitul operational net acopera de 1,8 ori provizioanele nete pentru primul trimestru, in conditiile in care acestea din urma au crescut cu aproape 150% fata de T1 2009.

Reprezentantii bancii au mai anuntat ca solvabilitatea UniCredit Tiriac Bank se plaseaza la 12,83% potrivit RAS, dupa reinvestirea integrala a profitului net aferent anului 2009.