In lipsa acordului cu FMI, cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei pentru un euro, a declarat joi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, in cadrul unei intalniri cu doctoranzii Academiei de Studii Economice, relateaza Mediafax. El a subliniat ca nu este vorba despre o estimare de suprafata, acest curs fiind rezultatul unor calcule riguroase.

Croitoru a afirmat ca desi partidele aflate anul trecut la guvernare, PSD si PDL, nu au reusit sa se inteleaga, "singurul lucru bun" a fost faptul ca ambele formatiuni politice si-au dat seama ca Romania are nevoie de ajutorul de la FMI.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna martie ca efectele unui program serios cum este cel cu FMI s-au facut simtite in economie, iar unul dintre exemple este modificarea perspectivei de curs, pe care analistii il vedeau in decembrie la 4,6 lei/euro, iar dupa primele trei luni din 2010 banca centrala era ingrijorata ca leul sa nu se aprecieze prea mult.

Potrivit cursurilor de schimb medii publicate de Banca Nationala a Romaniei, leul s-a depreciat anul trecut cu 15,05% fata de euro, de la un nivel de 3,6827 lei/euro in 2008 la 4,2373 lei/euro.