Lucian Croitoru: Fara acordul cu FMI, cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei pe euro
Croitoru a afirmat ca desi partidele aflate anul trecut la guvernare, PSD si PDL, nu au reusit sa se inteleaga, "singurul lucru bun" a fost faptul ca ambele formatiuni politice si-au dat seama ca Romania are nevoie de ajutorul de la FMI.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna martie ca efectele unui program serios cum este cel cu FMI s-au facut simtite in economie, iar unul dintre exemple este modificarea perspectivei de curs, pe care analistii il vedeau in decembrie la 4,6 lei/euro, iar dupa primele trei luni din 2010 banca centrala era ingrijorata ca leul sa nu se aprecieze prea mult.
Potrivit cursurilor de schimb medii publicate de Banca Nationala a Romaniei, leul s-a depreciat anul trecut cu 15,05% fata de euro, de la un nivel de 3,6827 lei/euro in 2008 la 4,2373 lei/euro.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
"El a subliniat ca este vorba despre o estimare de suprafata, acest curs fiind rezultatul unor calcule riguroase."
Corect?
Sunt ziarist?
<a href="http://infoeconomice.blogspot.com/2010/05/razboiul-eur-vs-usd-episodul-2.html">Mentinerea cursului a costat Anglia 4 mld Lire intr-o singura zi de miercuri, in 1992</a>
Sunteti siguri ca va convine asa ceva?
Stiti cumva cat a pierdut Romania pana acum din cursul fixat de BNR?
Masurile de azi le puteati lua de acu 2 ani in loc sa tineti specula imobiliara sus.
Romania este una din tarile cele mai putin afectate de criza.
Vezi link-ul: http://www.businesspundit.com/10-countries-least-affected-by-the-us-financial-crisis/
Totusi suntem afectati de criza si trebuie sa adoptam o atitudine corespunzatoare.
Sper ca, dupa palmele primite in aceasta criza , multi dintre noi sa intelegem ca depinde de fiecare din noi in a construi o societate si depinde cel mai putin de modul cum asteptam ca ceva bun sa se intample.
daca nu venea PDLul cursul putea sa ajunga si la 3lei pe euro.
Multumim din inima femei.
Normal ca amtorii de credite si bancile erau puternic impactate, dar a fost decizia lor de a lua/da credite.
Lucrurile s-ar fi asezat mult mai repede decit acum. Rezultatul este acelasi: SARACIE, numai ca solutia cirmaciului a saracit si generatiile viitoare
Sa traiti bine! ha ha ha
Si acum retoric, fiindca vad ca nu putem face nimic... "Oare unde s-a mai pomenit ca un prim-ministru sa fie re-re-re-investit dupa ce a fost dat jos prin votul Parlamentului?!"
Nou maxim istoric la BNR: Rezervele valutare au crescut până la 32,4 mld. euro în aprilie
Rezerva valutară a BNR a urcat în aprilie cu 350 milioane de euro faţă de martie, la aproape 32,4 miliarde, un nou maxim istoric pentru acest indicator. Avansul a fost atins în contextul unor intrări de 1,37 de miliarde de euro şi al ieşirilor de un miliard.
Uite ce propun eu: veniti cu argumenete de ce este mai bun imprumutul de la FMI decit deprecierea leului si veti arata ca stiti mai mult decit 1-2 propozitii citate din tatucul vostru.
Hai PDL-ul sa vedem ce poti :)
Gandeste-te numai la un credit ipotecar cu rata de 600 EUR... Omul isi face un calcul si isi permite sa plateasca 2400 RON, traind decent din ce-i ramane, sa zicem inca 2500 RON. La un curs de 6 RON insa rata ii creste cu 1200. Poate unul din membrii familiei isi pierde si locul de munca... Nu mai poate plati si ramane fara casa, cu care nici banca nu poate face mare lucru dat fiind caderea si blocajul din imobiliare.
Crede-ma, am auzit povesti similare in UK iar cei de-acolo nu se aruncasera ca disperatii de la noi sa profite de "economia care duduie".
Folosind banii imprumutati de la fond, BNR practic ne-a indatorat pe toti pe termen lung ca se evite situatii cu adevarat catastrofale pentru unii dintre noi.
Cind Isarescu a liberalizat cursul trendul s-a intors cam intr-un an. A fost greu dar am scapat repede
- imprumutul de la FMI ar fi fost bun daca era directionat in investitii majore de infrastructura facute cu licitatii corecte. Ar fi creat locuri de munca. Dar fiind dirijat la deficit bugetar(nu tot spre norocul nostru), s-a evaporat imediat fara nici un efect.
In plus de asta trebuie sa tii cont si de sumele astronomice cu care statul s-a imprumutat pe piata interna. Cum vor fi astea restituite, daca nimeni nu produce?
Si inca o chestie. Mie nu mie se pare normal sa plateasca pensionarii pentru inconstientii care si-au facut credite. Adica pentru aceia care au crezut ca pot restitui 200000 de Euro din salariu de 1000 E/luna. Astia trebuie sa suporte consecintele.
Deci devalorizarea era o solutie mai buna pe termen scurt. Combinata cu un imprumut FMI pentru investii si treceam fluierind prin criza. Statul trebuie sa investeasca in perioade de criza.Punct