Grupul bancar austriac Erste Group face parte din institutiile financiare care sunt atat de mari incat eventuala lor cadere ar provoca o unda de soc extrema, a declarat joi directorul general Andreas Treichl, citat de cotidianul „Der Boersianer.com” „Suntem responsabili pentru 25 la suta din depozitele din Austria, 30 de procente din depozitele din Cehia si Slovacia, peste 20 de procente din depozitele din Romania si 10 procente din depozitele din Ungaria. Daca ni s-ar intampla noua ceva ar fi o adevarata drama pentru intreaga regiune. In acest sens suntem „too big to fail”, a spus Treichl.

  • Politicienii sunt vinovati, nu bancile, crede seful Erste

Treichl a respins punctul de vedere potrivit caruia bancile sunt vinovate de actuala situatie. „Nu noi am permis in 2004 Greciei sa prezinte cifre false. Acest lucru l-au facut politicienii”, a subliniat Andreas Treichl. In plus, seful Erste a criticat viziunea nediferentiata care se aplica in prezent statelor PIGS (Grecia, Portugalia, Spania si Italia), similara celei utilizate anul trecut pentru statele din Europa de Est. „In prezent, Spania este aruncata in aceeasi categorie cu Grecia, ceea ce este complet absurd”, a apreciat seful Erste.

  • Expunerea pe statele PIGS a Erste Bank: 4,4 miliarde de euro

Potrivit datelor prezentate de banca austriaca, Erste Group are o expunere de 4,4 miliarde de euro pe statele PIGS, repartizata in modul urmator: Grecia (700 milioane de euro pe stat, 300 milioane de euro pe banci), Portugalia (300 milioane de euro pe stat, 400 milioane de euro pe banci), Spania (100 milioane de euro pe stat, 600 milioane de euro pe banci), Italia (1,2 milioane de euro pe stat si 800 milioane de euro pe banci).

Erste Bank detine in Romania BCR, care a raportat pe plan local un profit net la nivel de grup de 243 mil lei in primul trimestru, mai mic cu 26,4%.