Guvernul Portugaliei a anuntat joi reduceri suplimentare de cheltuieli, pentru a-si reduce deficitul bugetar la 4,6% din Produsul Intern Brut in 2011, de la 5,1% cat se estima initial, potrivit AFP. Totodata, autoritatile de la Lisabona au crescut taxa pe valoare adaugata (TVA) cu un punct procentual, la 21%.

Printre alte masuri - caracterizate de presa portugheza drept "un soc fiscal" (AFP) se numara scaderea salariilor pentru angajatii din sectorul public cu salari mari si inghetarea unor mari lucrari de infrastructura.

Portugalia face eforturi pentru a-si stabiliza finantele publice, in conditiile in care datoriile uriase si deficitul bugetar au erodat increderea in aceasta tara, ceea ce a condus la cresterea costurilor de finantare de pe pietele internationale.

Premierul Jose Socrates a anuntat saptamana trecuta ca Portugalia isi va reduce in acest an deficitul bugetar pana la 7,3% din PIB, de la 8,3% cat era prevazut initial. In 2009, deficitul bugetar al Portugaliei a ajuns la un nivel record, de 9,4% din PIB.

Fiind membru al zonei euro, Portugalia este obligata sa isi mentina deficitul public anual sub nivelul de 3% din PIB. Totodata, datoria publica a Portugaliei a ajuns anul trecut la 76,6% din PIB si ar putea urca in acest an la 86%, cu mult peste nivelul maxim admis de 60% pentru tarile din Euroland.