21 dintre cele 42 de banci active pe piata romaneasca, au incheiat primul trimestru cu pierderi, potrivit unor surse apropiate sistemului bancar. Profiturile bancilor locale au fost in total de circa 100 de milioane de euro - jumatate din castigul pe intregul an 2009, profiturile Grupului BCR, al BRD si Unicredit fiind de circa 123 de milioane de euro. Contactat de HotNews.ro, directorul Directiei de Supraveghere bancara din BNR, Nicolae Cinteza a declarat ca nu confirma dar nici nu infirma informatiile.

Cata vreme doar 3 institutii au inregistrat profituri mai mari decat cele obtinute la nivel de sistem este normal ca altele sa fi inregistrat pierderi.

Astfel, BCR a anuntat ca in primul trimestru Grupul BCR (BCR, BCR Banca pentru Locuinte, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities) a obtinut un profit net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare de 243,0 milioane de lei (58,7 milioane de euro), calculat in baza IFRS.

Totodata, BRD - Societe Generale a raportat un profit net de 199 milioane de lei, aproximativ 49 milioane de euro.

UniCredit Tiriac Bank a obtinut in primul trimestru al acestui an un profit net de 64 milioane de lei (16 milioane de euro), potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), cu aproximativ 50% mai putin decat in aceeasi perioada din 2009.

Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 772 milioane de lei, adica sub 200 milioane de euro.