Economia Romaniei va creste in acest an cu 0,4%, urmand ca in 2011 sa inregistreze un avans de 3,5%, se arata intr-un raport al UniCredit publicat vineri. La nivelul Europei Centrale si de Est, unde au fost incluse 17 state, institutia prognozeaza o crestere economica de 2,8% in acest an si de 4,1% in 2011.

Cei de la UniCredit vad Romania ca fiind una dintre tarile din regiune care beneficiaza de un raport dintre atractivitate si risc de piata "in mod clar favorabil", alaturi de Turcia si Rusia.

In schimb, Romania, alaturi de Polonia, Ungaria si tarile baltice au o vulnerabilitate ridicata la criza datoriilor din Grecia, putand fi afectate indirect datorita nivelului ridicat al datoriilor publice si al deficitului bugetar. Vulnerabilitatea directa, prin intermediul sistemului bancar, este insa medie in cazul Romaniei.

Totodata, analistii bancii se asteapta ca Romania sa adopte moneda euro cel mai devreme in 2015, in conditiile in care in prezent indeplineste doar unul din cele cinci criterii de aderare la zona euro.