Pietele se afla in cea mai dificila perioada de dupa al doilea razboi mondial, a explicat seful bancii centrale Europene, Jean-Claude Trichet, intr-un interviu acordat saptamanalului Der Spiegel si citat de AFP. “Am trait si traim vremuri cu adevarat dramatice”, a mai aratat Trichet, care aseamana momentul actual cu cel de dinaintea caderii Lehmann Brothers, in septembrie 2008, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Statele dezvoltate se confrunta cu misiunea „titanica” de a restabili nivelul datoriei publice la cel inregistrat inainte de criza, dar, daca nu vor reusi, vor fi afectate de majorarea costurilor imprumuturilor si limitarea cresterii economice, se arata intr-un raport publicat vineri de Fondul Monetar International, preluat de Reuters.

Practic, datoriile vechi sunt acoperite prin datorii noi care sunt mai mari decat cele anterioare, ceea ce agraveaza situatia. Unii macroeconomisti vorbesc despre o posibila inflatie prin care aceste probleme sa fie rezolvate. Altii, mai sceptici, spun ca zona Euro nu mai poate functiona in acest fel si ca nu e deloc exclus sa asistam la parasirea ei de catre anumite tari. Daca datoria guvernamentala nu va fi redusa, potentialul de crestere in tarile dezvoltate ar putea scadea anual cu mai mult de 0,5 la suta, sustine FMI. Pentru evitarea acestui fenomen, economiile dezvoltate trebuie sa inverseze deficitul de cont curent, situat acum, in general, la 4,9 la suta, intr-un surplus, in medie, de 3,8 la suta, pana in 2020.

Dar cum sa faci asta in conditiile unui climat social extrem de sensibil?

Desigur, in principiu sunt necesare reducerea cheltuielilor si majorarea taxelor, ambele fiind masuri nepopulare, deci adoptarea lor s-ar putea dovedi dificila. Insa, FMI apreciaza ca problema datoriilor in Europa, in special in Grecia, a demonstrat ca, daca guvernele nu reusesc sa actioneze, pietele financiare le pot forta sa ia masuri.

FMI se declara sensibil la temerile conform carora accentul pus prea curand pe rezolvarea situatiei finantelor publice va submina redresarea, dar apreciaza ca trebuie facuta acum mai multa sistematizare. Majoritatea economiilor avansate inca resimte efectele celei mai adanci recesiuni de la al Doilea Razboi Mondial. Somajul a ramas ridicat, iar veniturile din taxe au scazut.

„Sunt convins ca statele trebuie sa ia masuri pentru intarirea increderii in sustenabilitatea fiscala pe termen lung, fara a reduce perspectivele de crestere”, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Asta e o fraza diplomatica pe care o putea la fel de bine rosti un elev din clasa a 12-a. Dar de la a spune ca ar fi bine sa ne fie bine si pana a lua masuri dureroase, e o cale a naibii de lunga.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Popa.