Grecia intentioneaza sa declanseze actiuni in justitie impotriva unor banci de investitii din SUA, care ar fi contribuit la criza datoriilor tarii, declara premierul George Papandreou.

"Nu este exclus sa apelam la astfel de actiuni", a spus premierul grec intr-un interviu acordat CNN, raspunzand unei intrebari privind rolul bancilor americane in criza datoriilor de stat, noteaza Bloomberg.

Papandreou a declarat ca decizia de a declansa actiuni in justitie impotriva bancilor din SUA se va face dupa o ancheta parlamentara privind cauzele crizei.

"Grecia va analiza actiunile din trecut pentru a avedea cum s-au petrecut lucrurile", a declarat Papandreou. Exista investigatii similare si in alte tari, si in Statele Unite. Aici cred ca da, in privinta sectorului financiar, se aud cuvintele frauda si lipsa de transparenta. Deci da, exista un grad ridicat de raspundere aici", a aratat premierul elen.

In interviul pentru CNN, Papandreou a mai declarat ca multe state din comunitatea internationala "au lovit Grecia" pentru a gasi mai usor "un tap ispasitor." Premierul a spus ca grecii "sunt un popor muncitor. Suntem un popor mandru".

"Avem greselile noastre", a declarat Papandreou. "Ne asumam aceasta responsabilitate. Dar, in acelasi timp, dati-ne o sansa. Veti vedea ce putem face".

Grecia se afla, de la sfarsitul anului trecut, intr-o criza financiar-fiscala cauzata de cresterea randamentelor cerute de investitori pentru a imprumuta guvernul de la Atena, dupa ce s-a aflat ca deficitul bugetar al statului elen a fost de 13,6% din PIB in 2009, in contextul in care datoria de stat depasea la sfarsitul anului 115% din PIB, circa 270 miliarde euro.