“Am cumparat niste timp, nimic mai mult.Pachetul de asistenta financiara in valoare de o mie de miliarde de dolari pentru stabilizarea pietelor financiare internationale si prevenirea colapsului monedei euro este doar pentru a castiga timp”, a declarat economistul sef al Bancii Centrale Europene, Juergen Stark, intr-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie Dan Popa pe blog.

„Cand pietele o iau razna, nimeni nu poate prognoza consecintele…Politicienii trebuie sa actioneze cat de repede este posibil pentru a preveni orice posibile evolutii adverse”, a adaugat oficialul BCE. El a mai spus ca moneda unica este intr-o situatie critica (Er ist aber in einer kritischen Situation) si a vorbit despre o eventuala prabusire a euro, care ar atrage dezintegrarea proiectului Europei Unite

Potrivit lui Stark, daca nu au loc reforme ale economiilor europene iar unele tari vor continua sa isi mentine deficitele fiscale peste limita Maastricht fara a fi sanctionate, situatia se va agrava. El a dat exemplul guvernului Gerhard Schröder, care a reusit sa scape de anumite acuzatii prin presiuni politice, avertizand ca aceleasi presiuni politice nu trebuie sa conduca la distrugerea disciplinei zonei euro.

In timp ce bursele europene si euro au inregistrat cresteri semnificative luni, dupa anuntarea pachetului de asistenta financiara, spre sfarsitul saptamanii ele si-au reluat scaderea din cauza temerilor ca statele europene nu vor putea adopta deciziile politice dificile necesare pentru reducerea deficitelor bugetare.

Stark a pledat pentru sanctionarea tarilor din zona euro care depasesc limita de trei la suta de deficit din PIB. Economistul sef al BCE a afirmat ca nu au existat presiuni politice asupra BCE cand liderii zonei euro au decis infiintarea pachetului de asistenta financiara, iar „independenta noastra nu a fost afectata”.