Moneda unica europeana a scazut luni la cel mai mic nivel in fata dolarului din ultimii patru ani, iar bursele asiatice au avut pierderi importante, pe fondul ingrijorarilor privind criza datoriilor tarilor europene, scrie AFP.

Euro este cotat, luni dimineata, la 1,2234 dolari la Tokyo, cea mai scazuta valoare din aprilie 2006. Euro s-a depreciat, de asemenea, si in fata monedei japoneze pana la 112,73 yeni fata de 114,32 yeni, la cat incheiase sedinta vineri.

Pietele asiatice au suferit corectii importante, investitorii fiind ingrijorati dupa evolutia de la sfarsitul saptamanii trecute a burselor din Europa.

Bursa din Tokyo a inchis luni cu o scadere de 2,17%, indicele principal Nikkei coborand la cel mai mic nivel din ultimele doua luni.

La jumatatea sedintei de tranzactionare de luni, bursa din Tokyo pierdea 1,98%, cea de la Sydney cobora cu 2,82%, la Shanghai actiunile au scazut cu 2,60%, la Hong Kong cu 2,47%, la Taipei 2,20% si la Bombay cu 1,57%.

Vineri, moneda unica europeana se depreciase la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni in raport cu dolarul american, pe fondul speculatiilor ca masurile de reducere a deficitelor adoptate de unele state europene vor submina cresterea economica.

Intr-un interviu publicat luni in France Soir, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a dat asigurari ca moneda euro nu este in pericol si ca europenii vor merge "pana la capat" cu planul de ajutor pentru Grecia.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet a declarat la randul sau ca euro nu a fost supus unor atacuri speculative, in pofida deprecierii severe in raport cu dolarul american, scrie Reuters.