Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Grecia ar putea actiona în justitie mai multe banci americane

Grecia ar putea actiona în justitie mai multe banci de investitii din Statele Unite, care ar fi contribuit la criza datoriei publice a statului elen. Declaratia a fost facuta de premierul de la Atena, George Papandreou într-un interviu acordat CNN, raspunzând unei întrebari privind rolul bancilor americane în criza datoriilor de stat. Papandreou a mentionat ca decizia de a actiona împotriva bancilor americane va fi luata dupa încheierea unei investigatii a parlamentului elen privind cauzele crizei. În zilele anterioare anuntarii fondului de 750 de miliarde de euro creat de UE si FMI pentru sustinerea statelor puternic îndatorate din zona euro, autoritatile din Uniunea Europeana examinau daca speculatorii au manipulat preturile obligatiunilor într-un mod care îi face partasi la criza. Grecia se afla, de la sfârsitul anului trecut, într-o criza financiar-fiscala cauzata de cresterea randamentelor cerute de investitori pentru a împrumuta guvernul de la Atena, dupa ce s-a aflat ca deficitul bugetar al statului elen a fost de 13,6% din PIB în 2009, în contextul în care datoria de stat depasea la sfârsitul anului 115% din PIB, reprezentand circa 270 miliarde euro.

BERD a redus prognoza de crestere economica a Romaniei de la 1,3% la zero, in 2010

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a redus prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,3% la zero, apreciind ca noile masuri de reducere a deficitului bugetar vor limita cererea interna. In schimb, pentru anul 2011, BERD estimeaza o crestere economica de 3% pentru Romania.

Delegatia FMI la Bucuresti a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Fondul estimeaza o crestere economica zero sau chiar negativa (minus 0,5%) pentru Romania in acest an si o crestere de 3% pentru 2011.

Euro a scazut în aceasta saptamâna cu 3,1% fata de dolar

Moneda euro a scazut saptamâna trecuta cu 3,1% fata de dolar si se tranzactioneaza în apropierea celui mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers, din cauza temerilor legate de criza din zona euro.

Moneda euro s-a depreciat pentru a patra saptamâna consecutiv în raport cu moneda americana si pentru a treia saptamâna fata de yen, dupa ce cancelarul german Angela Merkel a declarat ca Europa este într-o "situatie foarte, foarte serioasa" în pofida fondului de 750 miliarde euro convenit pentru sprijinirea celor mai îndatorate state membre din zona euro. BCE a anuntat ca va participa la program prin interventii pe piata obligatiunilor guvernamentale, iar bancile centrale din Germania, Italia si Franta au început deja, vineri, sa cumpere astfel de titluri.

Totusi, unii economisti afirma ca atitudinea BCE si solutiile adoptate deja de banca reprezinta o abordare disperata a situatiei si pregatesc terenul pentru acuzatii ca institutia îsi submineaza propria independenta prin faptul ca ajuta guvernele sa acopere gaurile din buget.

Primul automat care elibereaza lingouri de aur a fost instalat in Emirate

Primul automat care elibereaza lingouri de aur a fost instalat in Emiratele Arabe. Este primul asemenea aparat din lume care elibereaza mini-lingouri pâna la 10 g si monede de aur de diferite marimi. În curând va fi lansata si o versiune care permite folosirea cartilor de credit.

Proprietarul hotelului, Hans Olberz , spune ca e mandru ca primul automat de aur a fost instalat in hotelul sau. Un computer regleaza la fiecare 10 minute pretul aurului, iar cantitatea de metal pretios care poate fi cumparata nu este restrictionata, a spus el. Deja a aparut si prima cerere pe persoana fizica- un miliardar arab care vrea sa isi puna in casa un asemenea automat.

Pretul aurului a atins vineri un nou nivel record, aproape de 1.250 dolari pe uncie, iar euro s-a depreciat la minimul ultimelor 18 luni in raport cu dolarul, investitorii orientindu-se catre plasamente mai sigure din cauza riscurilor din zona euro si a instabilitatii de pe pietele valutare.