Cum poate o tara precum Grecia, cu un PIB de cam 3 procente din PIB-ul intregii UE, sa induca o asemenea furtuna si sa devalorizeze Euro in raport cu dolarul atat de rapid? Pai chiar planul de salvare al Greciei induce nesiguranta, scrie Dan Selaru, pe blogul lui.

Hazardul moral pe care Franta l-a impus prin santaj si la care Germania nu a rezistat (Madam Merkel deja a inceput sa plateasca), deci, hazardul moral aduce in mintea tuturor neincrederea.

Se da vina pe atacuri speculative, nu sunt atacuri speculative. Daca asta e atac speculativ atunci da, am atacat Euro, am schimbat acum 2 luni toate economiile, nu prea multe, in dolari. Si-n argint. Ca nici in dolari nu am atat de multa incredere.

Mai pe larg in Washington Post. E si ceva istorie si, mai ales, motivele caderii. Pentru ca una e sa salvezi o banca, chiar s-o nationalizezi, si s-o conduci si alta e o tara pe care n-o poti controla in fapt. Asta-i diferenta dintre US si UE.

Vladescu se lupta cu laditele de usturoi dar pe mine ma ingrozeste pretul la gaze si petrol ca noi tinem leul aproape fix in raport cu Euro, dar pretul pe care o sa-l platim e in dolari. O alta gaura la Buget. Am pierdut in 2 luni 12 procente fata de dolar. O gluma, ne-au ciuruit. Pretul la intretinere o sa fie terifiant.

Un dolar scump, combinat cu scaderea pensiilor si salariilor, cu cresterea creditelor restante o sa duca la prabusirea preturilor la apartamente. Restantele la intretinere o sa bubuie. O sa ramana orase intregi fara caldura. Si cu asta creste inflatia.

Daca nu se semneaza scrisoarea cu FMI leul cade. Pentru ca o sa-l lase Isarescu ca sa dea Guvernului, oricare ar fi el, posibilitatea sa-si plateasca datoriile prin inflatie. Caderea Euro e o noua problema pentru noi.

Comenteaza pe Romania Obiectiva.