Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de miercuri analiza unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru combaterea evaziunii fiscale, se arata intr-un comunicat al institutiei. Pentru a combate evaziunea fiscala si contrabanda, dar si pentru a imbunatati colectarea impozitelor si taxelor, Executivul are in vedere stabilirea unor standarde minime comune de inregistrare a contribuabililor ce desfasoara operatiuni intracomunitare, garantii colaterale pentru achizitiile intracomunitare, revizuirea conditiilor de transfer de parti sociale/actiuni in cadrul companiilor si imbunatatirea legislatiei privind utilizarea caselor de marcat fiscale.

Emil Boc a declarat inca de sambata trecuta, cand a condus sedinta Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, ca in aceasta saptamana se va incerca recuerea fenomenului evaziunii fiscale.

„Pana miercuri vreau sa avem finalizat pachetul legislativ pentru combaterea evaziunii fiscale cu masuri suplimentare, astfel incat sa fie abordat intr-o prima lectura in Guvern. Trebuie sa impuneti masuri organizatorice ferme de combatere a evaziunii fiscale si in al treilea rand, se va apela la schimbarea fara somatie a acelora care nu aplica programul Guvernului de combatere a evaziunii fiscale”, a declarat primul ministru Emil Boc.

"Nu poti sa le ceri oamenilor reduceri de salarii si pensii si, in acelasi timp, sa accepti in continuare evaziunea fiscala. Evazionistii nu platesc pensii, statul plateste si trebuie sa plateasca pensii. Iar daca autoritatile statului nu-si fac datoria, inseamna ca statul, in esenta, este pus in pericol.

Pentru prima data, masurile de diminuare a evaziunii fiscale sunt cuprinse, ca angajament al Guvernului, intr-un acord cu Fondul Monetar International (FMI). Si s-o spunem direct si fara echivoc: nu pentru ca ne-o cere FMI avem nevoie de masuri suplimentare de combatere a evaziunii fiscale, ci pentru ca, asa cum am mentionat, Romania si romanii ne-o cer. Iar, din acest punct de vedere, vreau sa stiti ca orice leu adus in plus din evaziune fiscala inseamna un leu si un ban in plus pentru infrastructura, pentru investitii, pentru educatie, pentru sanatate, pentru salarii si pensii."

In scrisoarea de intentie adresata FMI, Guvernul arata ca sunt necesare eforturi de administrare fiscala, pentru a combate problema scaderii veniturilor colectate pe parcursul recesiunii. Intr-o prima etapa se are in vedere frauda si nerespectarea legii in materie de TVA, iar in a doua etapa sunt vizati contribuabilii persoane fizice cu venituri mari, prin dezvoltarea unei metodologii de control indirect, in vederea indentificarii veniturilor nedeclarate.

Executivul va modifica Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, in sensul stabilirii dreptului ANAF de a avea acces la evidentele bancare si la evidentele partilor terte, pentru a permite astfel stabilirea corespunzatoare a venitului.