Istoricul Bogdan Murgescu, discutie online despre motivele decalajului economic al Romaniei: "Egoismul elitelor, reaua functionare a institutiilor si insuficienta valorificare a capitalului uman"

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 19 mai 2010, 17:56 Economie | Finanţe & Bănci


Bogdan Murgescu
Foto: Arhiva personala
"Multi dintre noi ne-am intrebat adesea: De ce - economic - suntem unde suntem? Raspunsurile pe care le auzim sunt diverse, fie fataliste („asa ne-a fost sortit”), fie axate pe blamarea unora sau altora dintre guvernantii de azi sau de ieri. Departe de mine intentia de a-i exonera pe politicieni. Totusi, explicatia nu se reduce doar la acest nivel" - spunde istoricul Bogdan Murgescu in ultima sa carte, dedicata decalajelor economice dintre Romania si restul tarilor europene.

Aparuta recent la Editura Polirom, "Romania si Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010)", semnata de reputatul istoric Bogdan Murgescu, este o carte de economie si de istorie in acelasi timp, in care autorul atinge subiecte „fierbinti” cum ar fi integrarea europeana si criza mondiala, influentele pe care le au acestea asupra Romaniei si cum am putea depasi aceste dificultati.

"Pornind de la ideea ca intelegerea corecta a situatiei noastre de azi trebuie sa aiba adincime istorica si o dimensiune comparatista, am reconstituit felul in care decalajele economice s-au acumulat in diversele perioade istorice scurse de la 1500 incoace, si am analizat cum s-au dezvoltat un grup de 3 tari care acum 5 secole erau cam la fel de putin dezvoltate ca si teritoriile romanesti: Danemarca, Irlanda si Serbia. Aceste experiente istorice ne arata atit greselile pe care ar fi bine sa le evitam, cat si unele dintre caile prin care o tara poate sa depaseasca subdezvoltarea si sa intre in clubul select al tarilor prospere", spune profesorul Bogdan Murgescu.

Bogdan Murgescu este profesor doctor la Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti. Distins cu Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Romane pentru lucrarea Circulatia monetara in Tarile Romane in secolul al XVI-lea (1996). Alte lucrari publicate: Istorie romaneasca – istorie universala (600-1800) (1994), A fi istoric in anul 2000 (2000), Istoria Romaniei in texte (coordonator, 2001), Revolutia romana din decembrie 1989. Istorie si memorie (coordonator, Polirom, 2007).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 emilian

  Care a fost/este rolul ortodoxismului in dezvoltarea atitudinii romanilor fata de munca, avere si afaceri? Se poate merge pe linia asta de analiza?

  • +2 (2 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Nu se poate raspunde foarte simplu la o intrebare atat de complexa. In mod cert este o linie de analiza pe care se poate merge. Eu in carte am aratat ca nu se justifica o echivalare simpla protestantism = dezvoltare, ortodoxie = inapoiere. Trebuie investigate mecanismele concrete de influentare. Acestea fiind zise, pana acum nu se poate spune nici ca ortodoxia a favorizat in vreun fel performanta economica.

 • Întrebarea nr. 2 paracelsus

  Felicitari pentr ucarte, d-le Murgescu!
  Subiectul este interesant si sper sa gasesc in librarii cartea dvs.

  1. Va rog sa expuneti pe scurt doua sau trei cauze principale ale decalajullui economic al Romaniei fata de Vest, in perspectiva dvs.

  2. Ati tinut cont si de studiile sociologului Daniel Chirot?

  • +2 (2 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Cauzele nu au fost aceleasi in toate epocile istorice, cu exceptia faptului ca anumite tari s-au dezvoltat prea repede, si Romania, ca si majoritatea tarilor lumii, nu a reusit sa tina pasul cu aceasta performanta neobisnuita. Dintre cauzele specifice ramanerii in urma a Romaniei, as mentiona reaua asezare si functionare a institutiilor, egoismul elitelor si insuficienta valorificare a capitalului uman (care desigur, este un efect al relei functionari a institutiilor).

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Da, am tinut cont de Daniel Chirot. De altfel, ideea ca nu inapoierea este exceptionala la scara istoriei, ci dezvoltarea economica rapida, este centrala in volumul editat de el despre originile inapoierii economice in Europa rasariteana.

 • Întrebarea nr. 3 Sargon

  De ce in Romania nu a exista o revolutie industriala adevarata (nu una fortata precum industrializarea din peroada comunista)?

  A fost statul unitar un factor de modernizare sau a esuat in incercarea de a moderniza cu adevarat Romania? Sta in puterea statul sa modernizeze societatea si economia?

  De ce romanii, desi gindesc individualist, fac parada de colectivism? Care sint motivele istorice pentru existenta acestei "ipocrizii"?

  • +1 (1 vot)    
   Bogdan Murgescu

   Sunt multe motive pentru esecul industrializarii in secolul XIX. Cele mai importante ar fi lipsa capitalului, slaba urbanizare si politicile inadecvate.
   Statul unitar ar fi putut face mai mult. El a esuat insa. In principiu, statul poate ajuta la modernizarea economiei si societatii, dar nu o poate face singur.
   Nu sunt convins ca romanii sunt singurii "ipocriti" de acest fel din lume. Nici nu cred ca trebuie sa cautam cauzele pentru asemenea comportamente prea mult in trecut, ci ar trebui sa vedem care sunt regulile deseori nescrise ale comunicarii in spatiul public.

 • Întrebarea nr. 4 AVN

  1. Nu este permanentul (aproape obsesivul) recurs la trecut (mai mult sau mai putin indepartat) ca explicatie a problemelor curente contraproductiv? Suntem in 2010, avem acces la un ocean de informatii, nu trebuie sa reinventam roata de fiecare data cand se iveste o problema. Ce scuza reala putem invoca pentru incapacitatea de a rezolva miriadul de probleme fundamentale cu care ne luptam (fara speranta), probleme pe care altii le-au rezolvat de mult?

  2. Dezbaterea publica curenta din multe domenii (reforma invatamantului, reducerea deficitului bugetar, solutii pentru iesirea din criza economica) sugereaza increderea in existenta si eficienta unor solutii top-down. Este sistemului de institutii formale chiar atat de important? Merita sa ne pierdem timpul "fine-tuning to death" institutii formale (facand si desfacand ministere si agentii, schimbandu-le si ras-schimbandu-le regulile de functionare, trecand diferite entitati dintr-o jursidictie in alta si inapoi)?

  • +2 (2 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   1. Trecutul nu trebuie sa fie o obsesie, dar fara o cunoastere corecta a sa nu putem intelege prezentul si nu putem judeca realist ce avem de facut pentru a modela viitorul. Mai mult, tindem sa copiem tot felul de analize simplificate, care de obicei conduc la solutii inadecvate si la fundaturi istorice.
   2. Ati atins o problema sensibila. Mai binele este uneori dusmanul binelui. De altfel, decat prea desele schimbari legislative, mi se pare mai important ca fiecare sa incerce sa faca cat mai bine ce are de facut in domeniul sau de activitate. Pe de alta parte, uneori trebuie eliminate si unele dintre piedicile legislative.

 • Întrebarea nr. 5 Petre Craciun

  Domnule profesor, ce similitudini gasiti intre fiscalitatea anului 2010 din Romania cu cea din perioada Fanariota pentru Tarile Romane?

  • +2 (2 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Ma indemnati la un raspuns polemic. Similitudinea principala este aceea ca desi impozitele sunt multe (prea multe), si deseori ineficient colectate, povara fiscala nu este asa de mare precum se striga. Ar fi mai bune impozite mai putine si mai mari, dar numai cu conditia ca noi, contribuabilii, sa primim in compensatie si anumite servicii publice de calitate.

 • Întrebarea nr. 6 crap

  a fost mentalitatea clasei conducatoare romanesti (principate sau regat) principala frana in dezvoltarea societatii de'a lungul veacurilor? ma refer la stilul pur patriarhal al boierului local, mana de fier impotriva emanciparii unei clase de mijloc numeroasa, care in vest a reprezentat motorul dezvoltarii..

  • +1 (1 vot)    
   Bogdan Murgescu

   Braudel spunea ca mentalitatile sunt inchisori ale duratei lungi. Nu as singulariza o singura mentalitate. Nici macar nu stiu daca stilul patriarhal a fost singura piedica, sau cea mai importanta. eu as nominaliza "nesimtirea sociala" a elitelor.

 • Întrebarea nr. 7 Technicus

  Ar fi interesanta o analiza a contributiei intelectualilor romani "scoliti" in Europa de Vest la progresul Romaniei din secolul XIX si o comparatie cu situatia de azi, cand putinii romani care au trait in occident si vor sa se intoarca in Romania sunt vazuti ori ca niste ciudati ori ca niste ratati.

  Personal, eu nu cunosc nici un exemplu de roman cu experienta vestica care sa aiba vreo putere de decizie in politica sau economia statului roman.

  • +1 (1 vot)    
   Bogdan Murgescu

   Daniel Funeriu. Poate de aceea este si injurat. Pe de alta parte, are si dificultati de comunicare si de fine-tuning in raport cu un sistem foarte complex.

 • Întrebarea nr. 8 situatia interbelica

  la ce nivel de dezvoltare economica era Romania in perioada interbelica? a constituit Unirea premisa unui avant economic deosebit?

  tot interesanta imi pare si perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial, din 1945 si pana la abdicarea Regelui.

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Nivelul interbelic a fost mediocru, si in general Romania a pierdut teren in raport cu majoritatea tarilor europene (inclusiv cu Bulgaria). Deci, Unirea nu a generat avant economic.
   Perioada 1945-1947 a fost scurta si chinuita.

 • Întrebarea nr. 9 Nicolae Mihai

  Stimate Domnule Profesor,

  V-ati asumat un subiect pe care istoricii nostri il ocolesc, dar care reprezinta o realitate evidenta. Prin urmare, nu va pot decat felicita pentru o carte "curajoasa" (nu e singura, de altfel, daca ma gandesc doar la "A fi istoric in anul 2000").
  Intrucat inca n-am lecturat lucrarea Dvs., nu va pot pune niste intrebari foarte la obiect. As fi insa curios daca:
  1. Putem vorbi doar de o "acumulare" sau si de o "reducere" a acestor decalaje pentru perioade bine determinate (de exemplu, perioada tare a modernizarii/"occidentalizarii" noastre, 1881-1914)? Am evita o lectura liniara pe care unii ar putea-o face facil, pornind de la subtitlul propus, chiar daca, in durata lunga a istoriei noastre, termenul de decalaj isi pastreaza "sonoritatea".
  2. Credeti ca o astfel de analiza poate (re)consolida, paradoxal, un model interpretativ, bazat pe raportul dintre centru si periferie, uneori stereotip discutat si mai ales extrapolat in mediile nonstiintifice (politice)?
  3. Cum evaluati raportul dintre economic si cultural in explicarea acestor decalaje pentru exemplele alese (Danemarca, Irlanda, Serbia si Romania)?
  Cu multumiri anticipate!

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Timpul si spatiul sunt prea scurte pentru raspunsuri complete la intrebari atat de complexe.
   1. Da, au fost si 2-3 subperioade de reducere a decalajelor relative.
   2. Nu cred ca eu confirm modelul centru-periferie, dar nici nu pot exclude ca unele dintre argumentari sa poata fi utilizate pentru reiterarea acestuia. Mai mult, acest model surprinde corect unele aspecte ale evolutiei istorico-economice. El nu trebuie insa absolutizat.
   3. Este vorba de o influentare reciproca. Cea mai clara demonstratie se poate vedea pentru Danemarca secolului XIX.

 • Întrebarea nr. 10 Ionut

  In cartea dvs. aratati, foarte nuantat, faptul ca nu putem adopta explicatia simplista ortodoxie=inapoiere economica, protestantism=spirit intreprinzator.
  Din pacate, spatiul academic este plin de astfel de axiome care au preluat un fel de vulgata weberiana si sunt voci care pretind, nici mai mult, nici mai putin, o protestantizare a ortodoxiei, facuta responsabila de toate racilele societatii romanesti.
  Cu toate acestea, exista o singura constanta din anul 1500 pana astazi: apasarea fiscala, pana la spoliere, a romanilor. Mai mult, de mai bine de 200 de ani, ne aflam in plin proces de modernizare, o modernizare dusa de elite. Proces la care a fost supusa si Biserica, dupa cum au aratat o serie de istorici (N. Iorga, mai recent G. Enache). Deci, o marginalizare a ortodoxiei, de fapt, sau o remorcare a ei, cel mult, la interesele specifice ale statului modern.
  Este o enigma pentru mine: cum se face ca in fata unor date factuale atat de evidente au atat de mare succes teoriile care acuza ortodoxia pentru problemele economice? Sa fie oare acest lucru urmarea unei lipse de realism sociologic/stiintific in comunitatea academica?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Va multumesc pentru comentariu. In ceea ce priveste fiscalitatea, mi-am spus punctul de vedere intr-un comentariu anterior.
   Referitor la ortodoxie, ar fi interesant ca cei apropiati Bisericii sa incerce sa vada si cum ar putea aceasta ajuta atat coerenta societatii, cat si dezvoltarea atitudinilor favorabile performantei economice.

 • Întrebarea nr. 11 andrei huiban

  1.Ce paradigma teoretica ati utilizat?Wallerstein sau Weber?
  2.Cum poate fi explicata actuala criza pornind de la concluziile dvs.?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   1. Nu am utilizat exclusiv o paradigma teoretica, ci am incercat sa folosesc elemente din diferite teorii, in masura in care acestea ajutau la intelegerea realitatilor. Atat Wallerstein cat si Weber m-au influentat, de asemenea contributiile lui Daniel Chirot sau teoriile iesirii din subdezvoltare ale lui Senghaas si Menzel, dar nici o teorie nu trebuie absolutizata.
   2. Am aratat in carte, p.476-481.

 • Întrebarea nr. 12 qaziop

  Cand scrie dl .prof. o carte care sa prezinta un drum prin care sa intoarcem decalajul. Pentru ca apoi profesorii lor sa poata sa scrie peste 70 de ani de ce au ramas in urma europei de est si a romaniei.

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Sa intoarcem decalajul? Va referiti poate la depasirea subdezvoltarii. Nu ar fi o carte de istorie, ci o incercare de a stabili un traseu. Pot contribui la asa ceva, dar depasirea subdezvoltarii cere mai multe decenii, si nici o previziune de acest fel nu poate fi perfecta.

 • Întrebarea nr. 13 T+C

  Credeti ca numarul de hotzi si mai ales pozitia sociala a acestora face toata diferenta intre Romania si Vest?

  • +1 (1 vot)    
   Bogdan Murgescu

   Nu stiu numarul de hoti.

 • Întrebarea nr. 14 Constantin

  De ce preturile din Romania sunt apropiate de cele din Europa de Vest dar salariile sunt cu mult mai mici?
  Unde se duce diferenta de bani? La stat sau la comerciant/producator/importator etc.?

  Care este nivelul taxelor in Romania, comparativ cu alte tari din UE, sa zicem Germania? Ne putem considera "furati" la acest capitol?

  De cateva zile stau si ma intreb. Cine ma "fura" mai mult? Statul, prin taxe si impozite sau angajatorul(ma refer la mediul privat), care castiga aproximativ de 15 ori mai mult de pe urma muncii mele.

  De ce in Franta, angajatii de la privati isi permit sa incendieze depozitul angajatorului atunci cand sunt nemultumiti sau sa sechestreze managerii iar in Romania se merge pe ideea capul plecat sabia nu-l taie?

  De ce doar bugetarii isi permit luxul de a organiza o greva, fara teama repercursiunilor?

  Pe cand o carte care sa largeasca orizontul angajatului roman care lucreaza la privat? Sa inteleaga ca si el are dreptul sa isi spuna cuvantul.

  Multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Accizele merg la stat, restul la "baietii destepti".
   Nu prin nivelul taxelor ne putem considera furati, ci prin calitatea proasta a serviciilor publice asigurate de stat.
   Nu pot raspunde cine va fura mai mult.
   Credeti ca in Franta scapa usor un incendiator sau un sechestrator?
   Este buna intrebarea de ce bugetarii nu se tem de repercursiuni. In ceea ce priveste luminarea angajatilor de la privat, de ce nu scrieti dv.?

 • Întrebarea nr. 15 vlad

  Buna ziua, iata intrebarile mele:
  1. Care sunt cauzele (indiferent de natura lor) care duc la statuarea unei anumite mentalitati colective?

  2. Care sunt aceste cauze pentru mentalitatea romaneasca?

  multumesc

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Nu sunt cel mai bun specialist in mentalitati. Oricum, nu exista o "mentalitate romaneasca", ci o multitudine de mentalitati prezente in societatea romaneasca

 • Întrebarea nr. 16 Th.R.

  Nu am citit cartea, dar pare foarte interesanta. Spuneti-mi va rog daca ati abordat si aspectele privind guvernanta si capitalul social. Exista un studiu interesant facut pe Italia de N vs Italia de S de Robert Putnam. Daca aplicam paradigma folosita in analiza dezvoltarii Italiei in cazul Romaniei, viitorul nu suna prea bine. Din perspectiva studiului dvs. care este cheia dezvoltarii?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Am atins cele 2 aspecte, dar nu pot spune ca ele au fost centrale. Nu exista o "cheie" a dezvoltarii. Exista un set de elemente care ajuta. Sintetic, investitiile, capitalul uman, coeziunea sociala, productivitatea, institutiile.

 • Întrebarea nr. 17 intrebatorul

  Romania a vaut vreodata o elita adevarata?

  Adica o elita care sa doreasca ridicarea tarii si nu pastrarea cat mai mult timp a puterii prin orice mijloace, cu orice costuri.

  Am avut vreodata o elita care sa doreasca sa transforme Romania, romanii? S-o inscrie pe o spirala ascendenta a dezvoltarii?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Greu de raspuns la intrebarea despre "o elita adevarata". Orice societate are mai multe elite. De fiecare data au fost si oameni care au dorit sa dezvolte Romania, dar uneori bunele intentii au fost compromise de judecati gresite (stiti ca si iadul este pavat cu bune intentii). Pe de alta parte, n-as spune ca a existat vreo perioada in care majoritatea membrilor elitelor politice si economice sa fie preocupati mai mult de binele comun decat de binele lor personal.

 • Întrebarea nr. 18 Bogdan B

  Domnule Murgescu,

  Va felicit pentru carte si sper sa se bucure de succesul pe care il merita o astfel de lucrare!
  As vrea sa va intreb daca sursele pe care le-ati folosit dvs sunt aceleasi care au stat si la baza manualelor de istorie studiate de cei care si-au facut studiile in perioada comunista? Desigur, ma astept ca dvs sa fi mers la originalul surselor si astfel, sa avem parte si de noutate, poate chiar revolutie in ceea ce priveste cunostintele noastre.

  Multumesc.

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Multumesc de apreciere.
   Nu, sursele nu au fost aceleasi, printre altele si pentru ca eu am folosit multe studii recente, realizate la noi sau in alte tari. De aceea, cred ca veti gasi multe lucruri diferite de ce ati invatat atunci. Pe de alta parte, multe dintre noutati nu tin doar de studiile noi, ci si de o lectura mai atenta a unor izvoare care erau de mult accesibile.

 • Întrebarea nr. 19 Vlad

  Comparati ciclurile economice in westul Europei cu ciclurile economice in Ro.Acumularea istorica a decalajului = situatia de azi a Ro

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Da, compar uneori, desi nu problema ciclurilor economice este centrala in carte.

 • Întrebarea nr. 20 Alf

  Domnule profesor, nu credeti ca sursa decalajelor este in lista enunturilor de mai jos?
  Care din ele sunt false sau incorecte?
  1) Educatia deficitara din familie cu privire la munca
  2) Tarele educatiei socialiste
  3) Lipsa simtului proprietatii si a lucrului bine facut
  4) Cultul crestin ortodox impinge mai mult spre ruga si spre atitudinea “da-ne doamne”
  5) Majoritatea politicienilor sunt prima generatie la oras

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   1. Poate fi o cauza de inapoiere, dar educatia cu privire la munca trebuie facuta si de alte institutii.
   2. In principiu da, dar formularea este prea generala si nespecifica
   3. Este o sursa de inapoiere.
   4. Nu sunt convins de adevarul acestei afirmatii.
   5. Azi? Nu cred ca este riguros adevarat. Dar calitatea politicienilor este o problema serioasa.

 • Întrebarea nr. 21 Cristi

  Nu credeti ca iesirea din criza poate fi accelerata printr-o strategie de ruptura: de exemplu favorizand foarte clar cercetarea si invatamantul (in particular cel superior) si atragerea de competente din exterior - renuntand la alte lucruri in care in mod clar nu avem succes si pentru care cheltuim foarte multi bani (proiecte de infrastructura, de care avem nevoie dar inca nu avem competente pentru a le duce la capat).

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Nu putem discuta aici. Orice discutie trebuie sa fie specifica, insotita de calcule de impact. Ne trebuie unele rupturi, dar totodata istoria ne invata ca societatile suporta greu rupturile. Cu atat mai mult trebuie sa alegem calea pentru a obtine maximum de schimbare in conditii de suportabilitate.

 • Întrebarea nr. 22 lucass

  Pentru perioada 1945-1989 puteti proiecta o istorie alternativa fara comunism si cam cum ar fi aratat Romania daca ar fi evoluat altfel pentru aceasta perioada a istoriei, cam ce stadiu de dezvoltare economica ar fi avut, avand in vedere desigur date comparative cu alte state ce n-au trecut prin comunism, situatia tarii dupa razboi din toate punctele de vedere si probabilitatile cele mai mari de evolutie sub toate aspectele cu impact asupra economiei.

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Este greu de proiectat o alternativa atat de ampla. Probabil ca Romania ar fi fost mai dezvoltata, desi bilantul foarte prost al interbelicului si calitatea proasta a elitelor politice precomuniste indeamna la prudenta. Poate doar daca si politicile din Romania ar fi fost pilotate partial de americani, cum s-a intamplat in multe state occidentale.

 • Întrebarea nr. 23 xy

  Idealizam oare excesiv epoca interbelica, pe care o consideram in asemenea masura drept un model perfect de dezvoltare a Romaniei, incat orice referire la modele si la cum ar trebui sa evoluam ne intoarce mecanic spre aceasta perioada?
  ("Pe vremea aceea eram o putere economica", "Pe vremea aceea nu exista subdezvoltare", "Pe vremea aceea nu existau corupti" etc)

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Cititi cartea. Verdictul meu despre interbelic este sever.

 • Întrebarea nr. 24 Ibrahim

  Domnule profesor Murgescu, care au fost momentele in care decalajul a fost cel mai ridicat si care au fost acelea in care decalajul a fost cel mai redus ?
  In ce masura aceasta perspectiva statistica ne-ar putea ajuta la intelegere si, eventual, la corectare ?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Pentru Romania, decalajul a fost cel mai mare in 1999. Perspectiva aderarii la UE a ajutat la micsorarea sa in anii ce au urmat.
   Perspectiva statistica ajuta, dar inca si mai mult analiza factorilor de succes sau de esec. Problema este sa fim dispusi sa facem efortul de a ne corecta, si apoi sa nu ne lasam furati de echipele de zgomote

 • Întrebarea nr. 25 Athanor

  Ce s-a intamplat in Danemarca si Irlanda si nu in Romania sau Serbia? Ce s-a intamplat in Grecia si Turcia si nu in Bulgaria sau Croatia? De ce suntem mereu chiar si in urma vecinilor nostri?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Cititi cartea

 • Întrebarea nr. 26 Claudiu

  Cateva intrebari:

  - de ce impozitele sunt chiar mai mari la noi, decat in Vest?
  - de ce preturile sunt aproape toate mai mari la noi, decat in Vest?
  - de ce politicienii nostri FURA mai mult si mai pe fata la noi, decat in Vest?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   1. Nu este asa.
   2. Piata este prea subtire, iar profitorii prea multi.
   3. Nu stiu sigur daca fura mai mult, dar accept ipoteza. de ce fura mai pe fata? Pentru ca institutiile nu-si fac treaba, si pentru ca noi ii realegem.

 • Întrebarea nr. 27 gogu_arad

  Sunt mentalitatea si atitudinea cetatenilor factori determinanti in dezvoltarea economica a unui stat? Acesti factori au facut diferenta intre tarile din Europa de Vest si Romania? Sau conducerea politica poarta toata vina ramanerii Romaniei in coada Europei?

  • 0 (0 voturi)    
   Bogdan Murgescu

   Pe langa mentalitati si conducerea politica, mai sunt si structuri economice si sociale acumulate in timp, si care deseori le determina pe cele dintai. deci, solutiile nu sunt rapide.

7682 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  religia (Miercuri, 19 mai 2010, 18:52)

  emilian [anonim]

  Care a fost/este rolul ortodoxismului in dezvoltarea atitudinii romanilor fata de munca, avere si afaceri? Se poate merge pe linia asta de analiza?
  • +2 (2 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:01)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui emilian

   Nu se poate raspunde foarte simplu la o intrebare atat de complexa. In mod cert este o linie de analiza pe care se poate merge. Eu in carte am aratat ca nu se justifica o echivalare simpla protestantism = dezvoltare, ortodoxie = inapoiere. Trebuie investigate mecanismele concrete de influentare. Acestea fiind zise, pana acum nu se poate spune nici ca ortodoxia a favorizat in vreun fel performanta economica.
 • 0 (0 voturi)    
  principalele cauze (Miercuri, 19 mai 2010, 19:06)

  paracelsus [anonim]

  Felicitari pentr ucarte, d-le Murgescu!
  Subiectul este interesant si sper sa gasesc in librarii cartea dvs.

  1. Va rog sa expuneti pe scurt doua sau trei cauze principale ale decalajullui economic al Romaniei fata de Vest, in perspectiva dvs.

  2. Ati tinut cont si de studiile sociologului Daniel Chirot?
  • +2 (2 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:05)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui paracelsus

   Cauzele nu au fost aceleasi in toate epocile istorice, cu exceptia faptului ca anumite tari s-au dezvoltat prea repede, si Romania, ca si majoritatea tarilor lumii, nu a reusit sa tina pasul cu aceasta performanta neobisnuita. Dintre cauzele specifice ramanerii in urma a Romaniei, as mentiona reaua asezare si functionare a institutiilor, egoismul elitelor si insuficienta valorificare a capitalului uman (care desigur, este un efect al relei functionari a institutiilor).
  • 0 (0 voturi)    
   la intrebarea 2 (Joi, 20 mai 2010, 11:07)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui paracelsus

   Da, am tinut cont de Daniel Chirot. De altfel, ideea ca nu inapoierea este exceptionala la scara istoriei, ci dezvoltarea economica rapida, este centrala in volumul editat de el despre originile inapoierii economice in Europa rasariteana.
 • +1 (1 vot)    
  Revolutia industriala (Miercuri, 19 mai 2010, 20:27)

  Sargon [utilizator]

  De ce in Romania nu a exista o revolutie industriala adevarata (nu una fortata precum industrializarea din peroada comunista)?

  A fost statul unitar un factor de modernizare sau a esuat in incercarea de a moderniza cu adevarat Romania? Sta in puterea statul sa modernizeze societatea si economia?

  De ce romanii, desi gindesc individualist, fac parada de colectivism? Care sint motivele istorice pentru existenta acestei "ipocrizii"?
  • +1 (1 vot)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:12)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sargon

   Sunt multe motive pentru esecul industrializarii in secolul XIX. Cele mai importante ar fi lipsa capitalului, slaba urbanizare si politicile inadecvate.
   Statul unitar ar fi putut face mai mult. El a esuat insa. In principiu, statul poate ajuta la modernizarea economiei si societatii, dar nu o poate face singur.
   Nu sunt convins ca romanii sunt singurii "ipocriti" de acest fel din lume. Nici nu cred ca trebuie sa cautam cauzele pentru asemenea comportamente prea mult in trecut, ci ar trebui sa vedem care sunt regulile deseori nescrise ale comunicarii in spatiul public.
 • 0 (0 voturi)    
  Doua intrebari (Miercuri, 19 mai 2010, 21:16)

  AVN [anonim]

  1. Nu este permanentul (aproape obsesivul) recurs la trecut (mai mult sau mai putin indepartat) ca explicatie a problemelor curente contraproductiv? Suntem in 2010, avem acces la un ocean de informatii, nu trebuie sa reinventam roata de fiecare data cand se iveste o problema. Ce scuza reala putem invoca pentru incapacitatea de a rezolva miriadul de probleme fundamentale cu care ne luptam (fara speranta), probleme pe care altii le-au rezolvat de mult?

  2. Dezbaterea publica curenta din multe domenii (reforma invatamantului, reducerea deficitului bugetar, solutii pentru iesirea din criza economica) sugereaza increderea in existenta si eficienta unor solutii top-down. Este sistemului de institutii formale chiar atat de important? Merita sa ne pierdem timpul "fine-tuning to death" institutii formale (facand si desfacand ministere si agentii, schimbandu-le si ras-schimbandu-le regulile de functionare, trecand diferite entitati dintr-o jursidictie in alta si inapoi)?
  • +2 (2 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:16)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AVN

   1. Trecutul nu trebuie sa fie o obsesie, dar fara o cunoastere corecta a sa nu putem intelege prezentul si nu putem judeca realist ce avem de facut pentru a modela viitorul. Mai mult, tindem sa copiem tot felul de analize simplificate, care de obicei conduc la solutii inadecvate si la fundaturi istorice.
   2. Ati atins o problema sensibila. Mai binele este uneori dusmanul binelui. De altfel, decat prea desele schimbari legislative, mi se pare mai important ca fiecare sa incerce sa faca cat mai bine ce are de facut in domeniul sau de activitate. Pe de alta parte, uneori trebuie eliminate si unele dintre piedicile legislative.
 • +1 (1 vot)    
  Fiscalitate in Romania anului 2010 (Miercuri, 19 mai 2010, 21:23)

  Petre Craciun [anonim]

  Domnule profesor, ce similitudini gasiti intre fiscalitatea anului 2010 din Romania cu cea din perioada Fanariota pentru Tarile Romane?
  • +2 (2 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:19)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petre Craciun

   Ma indemnati la un raspuns polemic. Similitudinea principala este aceea ca desi impozitele sunt multe (prea multe), si deseori ineficient colectate, povara fiscala nu este asa de mare precum se striga. Ar fi mai bune impozite mai putine si mai mari, dar numai cu conditia ca noi, contribuabilii, sa primim in compensatie si anumite servicii publice de calitate.
 • 0 (0 voturi)    
  mentalitatea, o posibila cauza? (Miercuri, 19 mai 2010, 21:40)

  crap [anonim]

  a fost mentalitatea clasei conducatoare romanesti (principate sau regat) principala frana in dezvoltarea societatii de'a lungul veacurilor? ma refer la stilul pur patriarhal al boierului local, mana de fier impotriva emanciparii unei clase de mijloc numeroasa, care in vest a reprezentat motorul dezvoltarii..
  • +1 (1 vot)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:21)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui crap

   Braudel spunea ca mentalitatile sunt inchisori ale duratei lungi. Nu as singulariza o singura mentalitate. Nici macar nu stiu daca stilul patriarhal a fost singura piedica, sau cea mai importanta. eu as nominaliza "nesimtirea sociala" a elitelor.
 • +1 (1 vot)    
  Romania & strainatatea (Miercuri, 19 mai 2010, 21:46)

  Technicus [utilizator]

  Ar fi interesanta o analiza a contributiei intelectualilor romani "scoliti" in Europa de Vest la progresul Romaniei din secolul XIX si o comparatie cu situatia de azi, cand putinii romani care au trait in occident si vor sa se intoarca in Romania sunt vazuti ori ca niste ciudati ori ca niste ratati.

  Personal, eu nu cunosc nici un exemplu de roman cu experienta vestica care sa aiba vreo putere de decizie in politica sau economia statului roman.
  • +1 (1 vot)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:23)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Technicus

   Daniel Funeriu. Poate de aceea este si injurat. Pe de alta parte, are si dificultati de comunicare si de fine-tuning in raport cu un sistem foarte complex.
 • +1 (1 vot)    
  situatia interbelica (Miercuri, 19 mai 2010, 22:00)

  situatia interbelica [anonim]

  la ce nivel de dezvoltare economica era Romania in perioada interbelica? a constituit Unirea premisa unui avant economic deosebit?

  tot interesanta imi pare si perioada imediat urmatoare celui de-al doilea razboi mondial, din 1945 si pana la abdicarea Regelui.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:25)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui situatia interbelica

   Nivelul interbelic a fost mediocru, si in general Romania a pierdut teren in raport cu majoritatea tarilor europene (inclusiv cu Bulgaria). Deci, Unirea nu a generat avant economic.
   Perioada 1945-1947 a fost scurta si chinuita.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Miercuri, 19 mai 2010, 22:27)

  Nicolae Mihai [anonim]

  Stimate Domnule Profesor,

  V-ati asumat un subiect pe care istoricii nostri il ocolesc, dar care reprezinta o realitate evidenta. Prin urmare, nu va pot decat felicita pentru o carte "curajoasa" (nu e singura, de altfel, daca ma gandesc doar la "A fi istoric in anul 2000").
  Intrucat inca n-am lecturat lucrarea Dvs., nu va pot pune niste intrebari foarte la obiect. As fi insa curios daca:
  1. Putem vorbi doar de o "acumulare" sau si de o "reducere" a acestor decalaje pentru perioade bine determinate (de exemplu, perioada tare a modernizarii/"occidentalizarii" noastre, 1881-1914)? Am evita o lectura liniara pe care unii ar putea-o face facil, pornind de la subtitlul propus, chiar daca, in durata lunga a istoriei noastre, termenul de decalaj isi pastreaza "sonoritatea".
  2. Credeti ca o astfel de analiza poate (re)consolida, paradoxal, un model interpretativ, bazat pe raportul dintre centru si periferie, uneori stereotip discutat si mai ales extrapolat in mediile nonstiintifice (politice)?
  3. Cum evaluati raportul dintre economic si cultural in explicarea acestor decalaje pentru exemplele alese (Danemarca, Irlanda, Serbia si Romania)?
  Cu multumiri anticipate!
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:29)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae Mihai

   Timpul si spatiul sunt prea scurte pentru raspunsuri complete la intrebari atat de complexe.
   1. Da, au fost si 2-3 subperioade de reducere a decalajelor relative.
   2. Nu cred ca eu confirm modelul centru-periferie, dar nici nu pot exclude ca unele dintre argumentari sa poata fi utilizate pentru reiterarea acestuia. Mai mult, acest model surprinde corect unele aspecte ale evolutiei istorico-economice. El nu trebuie insa absolutizat.
   3. Este vorba de o influentare reciproca. Cea mai clara demonstratie se poate vedea pentru Danemarca secolului XIX.
 • 0 (0 voturi)    
  factorul religios (Miercuri, 19 mai 2010, 23:07)

  Ionut [anonim]

  In cartea dvs. aratati, foarte nuantat, faptul ca nu putem adopta explicatia simplista ortodoxie=inapoiere economica, protestantism=spirit intreprinzator.
  Din pacate, spatiul academic este plin de astfel de axiome care au preluat un fel de vulgata weberiana si sunt voci care pretind, nici mai mult, nici mai putin, o protestantizare a ortodoxiei, facuta responsabila de toate racilele societatii romanesti.
  Cu toate acestea, exista o singura constanta din anul 1500 pana astazi: apasarea fiscala, pana la spoliere, a romanilor. Mai mult, de mai bine de 200 de ani, ne aflam in plin proces de modernizare, o modernizare dusa de elite. Proces la care a fost supusa si Biserica, dupa cum au aratat o serie de istorici (N. Iorga, mai recent G. Enache). Deci, o marginalizare a ortodoxiei, de fapt, sau o remorcare a ei, cel mult, la interesele specifice ale statului modern.
  Este o enigma pentru mine: cum se face ca in fata unor date factuale atat de evidente au atat de mare succes teoriile care acuza ortodoxia pentru problemele economice? Sa fie oare acest lucru urmarea unei lipse de realism sociologic/stiintific in comunitatea academica?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:32)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Va multumesc pentru comentariu. In ceea ce priveste fiscalitatea, mi-am spus punctul de vedere intr-un comentariu anterior.
   Referitor la ortodoxie, ar fi interesant ca cei apropiati Bisericii sa incerce sa vada si cum ar putea aceasta ajuta atat coerenta societatii, cat si dezvoltarea atitudinilor favorabile performantei economice.
 • 0 (0 voturi)    
  metoda (Miercuri, 19 mai 2010, 23:09)

  andrei huiban [anonim]

  1.Ce paradigma teoretica ati utilizat?Wallerstein sau Weber?
  2.Cum poate fi explicata actuala criza pornind de la concluziile dvs.?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:36)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei huiban

   1. Nu am utilizat exclusiv o paradigma teoretica, ci am incercat sa folosesc elemente din diferite teorii, in masura in care acestea ajutau la intelegerea realitatilor. Atat Wallerstein cat si Weber m-au influentat, de asemenea contributiile lui Daniel Chirot sau teoriile iesirii din subdezvoltare ale lui Senghaas si Menzel, dar nici o teorie nu trebuie absolutizata.
   2. Am aratat in carte, p.476-481.
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebarea nr. 5 (Miercuri, 19 mai 2010, 23:25)

  qaziop [anonim]

  Cand scrie dl .prof. o carte care sa prezinta un drum prin care sa intoarcem decalajul. Pentru ca apoi profesorii lor sa poata sa scrie peste 70 de ani de ce au ramas in urma europei de est si a romaniei.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:38)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui qaziop

   Sa intoarcem decalajul? Va referiti poate la depasirea subdezvoltarii. Nu ar fi o carte de istorie, ci o incercare de a stabili un traseu. Pot contribui la asa ceva, dar depasirea subdezvoltarii cere mai multe decenii, si nici o previziune de acest fel nu poate fi perfecta.
 • 0 (0 voturi)    
  Credeti ca numarul de hotzi face diferenta? (Joi, 20 mai 2010, 2:25)

  T+C [anonim]

  Credeti ca numarul de hotzi si mai ales pozitia sociala a acestora face toata diferenta intre Romania si Vest?
  • +1 (1 vot)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:39)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui T+C

   Nu stiu numarul de hoti.
 • -1 (1 vot)    
  Intrebari (Joi, 20 mai 2010, 2:49)

  Constantin [anonim]

  De ce preturile din Romania sunt apropiate de cele din Europa de Vest dar salariile sunt cu mult mai mici?
  Unde se duce diferenta de bani? La stat sau la comerciant/producator/importator etc.?

  Care este nivelul taxelor in Romania, comparativ cu alte tari din UE, sa zicem Germania? Ne putem considera "furati" la acest capitol?

  De cateva zile stau si ma intreb. Cine ma "fura" mai mult? Statul, prin taxe si impozite sau angajatorul(ma refer la mediul privat), care castiga aproximativ de 15 ori mai mult de pe urma muncii mele.

  De ce in Franta, angajatii de la privati isi permit sa incendieze depozitul angajatorului atunci cand sunt nemultumiti sau sa sechestreze managerii iar in Romania se merge pe ideea capul plecat sabia nu-l taie?

  De ce doar bugetarii isi permit luxul de a organiza o greva, fara teama repercursiunilor?

  Pe cand o carte care sa largeasca orizontul angajatului roman care lucreaza la privat? Sa inteleaga ca si el are dreptul sa isi spuna cuvantul.

  Multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:43)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Constantin

   Accizele merg la stat, restul la "baietii destepti".
   Nu prin nivelul taxelor ne putem considera furati, ci prin calitatea proasta a serviciilor publice asigurate de stat.
   Nu pot raspunde cine va fura mai mult.
   Credeti ca in Franta scapa usor un incendiator sau un sechestrator?
   Este buna intrebarea de ce bugetarii nu se tem de repercursiuni. In ceea ce priveste luminarea angajatilor de la privat, de ce nu scrieti dv.?
 • 0 (0 voturi)    
  intrebari (Joi, 20 mai 2010, 8:10)

  vlad [anonim]

  Buna ziua, iata intrebarile mele:
  1. Care sunt cauzele (indiferent de natura lor) care duc la statuarea unei anumite mentalitati colective?

  2. Care sunt aceste cauze pentru mentalitatea romaneasca?

  multumesc
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:45)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlad

   Nu sunt cel mai bun specialist in mentalitati. Oricum, nu exista o "mentalitate romaneasca", ci o multitudine de mentalitati prezente in societatea romaneasca
 • 0 (0 voturi)    
  cheia dezvoltarii (Joi, 20 mai 2010, 8:51)

  Th.R. [anonim]

  Nu am citit cartea, dar pare foarte interesanta. Spuneti-mi va rog daca ati abordat si aspectele privind guvernanta si capitalul social. Exista un studiu interesant facut pe Italia de N vs Italia de S de Robert Putnam. Daca aplicam paradigma folosita in analiza dezvoltarii Italiei in cazul Romaniei, viitorul nu suna prea bine. Din perspectiva studiului dvs. care este cheia dezvoltarii?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:48)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Th.R.

   Am atins cele 2 aspecte, dar nu pot spune ca ele au fost centrale. Nu exista o "cheie" a dezvoltarii. Exista un set de elemente care ajuta. Sintetic, investitiile, capitalul uman, coeziunea sociala, productivitatea, institutiile.
 • 0 (0 voturi)    
  Romania (Joi, 20 mai 2010, 8:58)

  intrebatorul [anonim]

  Romania a vaut vreodata o elita adevarata?

  Adica o elita care sa doreasca ridicarea tarii si nu pastrarea cat mai mult timp a puterii prin orice mijloace, cu orice costuri.

  Am avut vreodata o elita care sa doreasca sa transforme Romania, romanii? S-o inscrie pe o spirala ascendenta a dezvoltarii?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:51)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui intrebatorul

   Greu de raspuns la intrebarea despre "o elita adevarata". Orice societate are mai multe elite. De fiecare data au fost si oameni care au dorit sa dezvolte Romania, dar uneori bunele intentii au fost compromise de judecati gresite (stiti ca si iadul este pavat cu bune intentii). Pe de alta parte, n-as spune ca a existat vreo perioada in care majoritatea membrilor elitelor politice si economice sa fie preocupati mai mult de binele comun decat de binele lor personal.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce deja stim (Joi, 20 mai 2010, 9:10)

  Bogdan B [anonim]

  Domnule Murgescu,

  Va felicit pentru carte si sper sa se bucure de succesul pe care il merita o astfel de lucrare!
  As vrea sa va intreb daca sursele pe care le-ati folosit dvs sunt aceleasi care au stat si la baza manualelor de istorie studiate de cei care si-au facut studiile in perioada comunista? Desigur, ma astept ca dvs sa fi mers la originalul surselor si astfel, sa avem parte si de noutate, poate chiar revolutie in ceea ce priveste cunostintele noastre.

  Multumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:53)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan B

   Multumesc de apreciere.
   Nu, sursele nu au fost aceleasi, printre altele si pentru ca eu am folosit multe studii recente, realizate la noi sau in alte tari. De aceea, cred ca veti gasi multe lucruri diferite de ce ati invatat atunci. Pe de alta parte, multe dintre noutati nu tin doar de studiile noi, ci si de o lectura mai atenta a unor izvoare care erau de mult accesibile.
 • 0 (0 voturi)    
  Ciclurile economice (Joi, 20 mai 2010, 9:24)

  Vlad [anonim]

  Comparati ciclurile economice in westul Europei cu ciclurile economice in Ro.Acumularea istorica a decalajului = situatia de azi a Ro
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:55)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad

   Da, compar uneori, desi nu problema ciclurilor economice este centrala in carte.
 • 0 (0 voturi)    
  Tot la urma? Tot ultimii? (Joi, 20 mai 2010, 9:30)

  Alf [anonim]

  Domnule profesor, nu credeti ca sursa decalajelor este in lista enunturilor de mai jos?
  Care din ele sunt false sau incorecte?
  1) Educatia deficitara din familie cu privire la munca
  2) Tarele educatiei socialiste
  3) Lipsa simtului proprietatii si a lucrului bine facut
  4) Cultul crestin ortodox impinge mai mult spre ruga si spre atitudinea “da-ne doamne”
  5) Majoritatea politicienilor sunt prima generatie la oras
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 11:58)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alf

   1. Poate fi o cauza de inapoiere, dar educatia cu privire la munca trebuie facuta si de alte institutii.
   2. In principiu da, dar formularea este prea generala si nespecifica
   3. Este o sursa de inapoiere.
   4. Nu sunt convins de adevarul acestei afirmatii.
   5. Azi? Nu cred ca este riguros adevarat. Dar calitatea politicienilor este o problema serioasa.
 • 0 (0 voturi)    
  Ruptura (Joi, 20 mai 2010, 9:42)

  Cristi [anonim]

  Nu credeti ca iesirea din criza poate fi accelerata printr-o strategie de ruptura: de exemplu favorizand foarte clar cercetarea si invatamantul (in particular cel superior) si atragerea de competente din exterior - renuntand la alte lucruri in care in mod clar nu avem succes si pentru care cheltuim foarte multi bani (proiecte de infrastructura, de care avem nevoie dar inca nu avem competente pentru a le duce la capat).
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:00)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Nu putem discuta aici. Orice discutie trebuie sa fie specifica, insotita de calcule de impact. Ne trebuie unele rupturi, dar totodata istoria ne invata ca societatile suporta greu rupturile. Cu atat mai mult trebuie sa alegem calea pentru a obtine maximum de schimbare in conditii de suportabilitate.
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Joi, 20 mai 2010, 9:49)

  lucass [anonim]

  Pentru perioada 1945-1989 puteti proiecta o istorie alternativa fara comunism si cam cum ar fi aratat Romania daca ar fi evoluat altfel pentru aceasta perioada a istoriei, cam ce stadiu de dezvoltare economica ar fi avut, avand in vedere desigur date comparative cu alte state ce n-au trecut prin comunism, situatia tarii dupa razboi din toate punctele de vedere si probabilitatile cele mai mari de evolutie sub toate aspectele cu impact asupra economiei.
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:02)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lucass

   Este greu de proiectat o alternativa atat de ampla. Probabil ca Romania ar fi fost mai dezvoltata, desi bilantul foarte prost al interbelicului si calitatea proasta a elitelor politice precomuniste indeamna la prudenta. Poate doar daca si politicile din Romania ar fi fost pilotate partial de americani, cum s-a intamplat in multe state occidentale.
 • 0 (0 voturi)    
  epoca interbelica (Joi, 20 mai 2010, 10:05)

  xy [anonim]

  Idealizam oare excesiv epoca interbelica, pe care o consideram in asemenea masura drept un model perfect de dezvoltare a Romaniei, incat orice referire la modele si la cum ar trebui sa evoluam ne intoarce mecanic spre aceasta perioada?
  ("Pe vremea aceea eram o putere economica", "Pe vremea aceea nu exista subdezvoltare", "Pe vremea aceea nu existau corupti" etc)
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:03)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui xy

   Cititi cartea. Verdictul meu despre interbelic este sever.
 • 0 (0 voturi)    
  Decalajul dintre Romania si Europa Occidentala (Joi, 20 mai 2010, 10:26)

  Ibrahim [utilizator]

  Domnule profesor Murgescu, care au fost momentele in care decalajul a fost cel mai ridicat si care au fost acelea in care decalajul a fost cel mai redus ?
  In ce masura aceasta perspectiva statistica ne-ar putea ajuta la intelegere si, eventual, la corectare ?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:06)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ibrahim

   Pentru Romania, decalajul a fost cel mai mare in 1999. Perspectiva aderarii la UE a ajutat la micsorarea sa in anii ce au urmat.
   Perspectiva statistica ajuta, dar inca si mai mult analiza factorilor de succes sau de esec. Problema este sa fim dispusi sa facem efortul de a ne corecta, si apoi sa nu ne lasam furati de echipele de zgomote
 • 0 (0 voturi)    
  Care este explicatia decalajelor fata de vecinii ? (Joi, 20 mai 2010, 10:33)

  Athanor [utilizator]

  Ce s-a intamplat in Danemarca si Irlanda si nu in Romania sau Serbia? Ce s-a intamplat in Grecia si Turcia si nu in Bulgaria sau Croatia? De ce suntem mereu chiar si in urma vecinilor nostri?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:06)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Athanor

   Cititi cartea
 • 0 (0 voturi)    
  De ce? De ce? (Joi, 20 mai 2010, 11:06)

  Claudiu [anonim]

  Cateva intrebari:

  - de ce impozitele sunt chiar mai mari la noi, decat in Vest?
  - de ce preturile sunt aproape toate mai mari la noi, decat in Vest?
  - de ce politicienii nostri FURA mai mult si mai pe fata la noi, decat in Vest?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:08)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   1. Nu este asa.
   2. Piata este prea subtire, iar profitorii prea multi.
   3. Nu stiu sigur daca fura mai mult, dar accept ipoteza. de ce fura mai pe fata? Pentru ca institutiile nu-si fac treaba, si pentru ca noi ii realegem.
 • 0 (0 voturi)    
  atitudine sau mentalitate (Joi, 20 mai 2010, 11:10)

  gogu_arad [anonim]

  Sunt mentalitatea si atitudinea cetatenilor factori determinanti in dezvoltarea economica a unui stat? Acesti factori au facut diferenta intre tarile din Europa de Vest si Romania? Sau conducerea politica poarta toata vina ramanerii Romaniei in coada Europei?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:09)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu_arad

   Pe langa mentalitati si conducerea politica, mai sunt si structuri economice si sociale acumulate in timp, si care deseori le determina pe cele dintai. deci, solutiile nu sunt rapide.
 • 0 (0 voturi)    
  Bizant (Joi, 20 mai 2010, 11:11)

  Ionut [anonim]

  Imperiul Bizantin a fost, in acelasi timp, atat o civilizatie prospera (economic, social, politic) cat si ortodoxa ce se intinde pe o durata lunga de timp - aproximativ un mileniu.

  Cum evaluati aceasta experienta istorica?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:10)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Pozitiv.
 • 0 (0 voturi)    
  Societatea (Joi, 20 mai 2010, 11:14)

  max [anonim]

  Buna ziua, se poate ca marele pas pe care trebnie sa il faca societatea noastra pentru a depasi aceasta criza economica si sociala este sa trecem de la stadiu de societate mecanica (unde toti ar trebui sa avem acealshi valori si roluri, o societate relativ inca archaica) la o societate organica care se bazeaza mai mult pe solidaritate si diviziunea muncii intro complementaritate a statuturilor si a rolurilor? multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Cele doua Germanii (Joi, 20 mai 2010, 11:34)

  Alin [anonim]

  Germania de Vest versuscea de Est dupa 1945, ce invataminte putem trage?
  • 0 (0 voturi)    
   r (Joi, 20 mai 2010, 12:11)

   Bogdan Murgescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin

   Capitalismul si tutela americana au fost mai bune. Pe de alta parte, exceptand Saxonia si Berlinul, teritoriile ramase in RDG erau relativ subdezvoltate in cadrul Germaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  viitor (Joi, 20 mai 2010, 11:53)

  Sorin Buletin [anonim]

  Buna ziua,

  Avand in vedere "posibilitatile" pe care le are Romania, credeti ca aceste decalaje se vor diminua sau elimina? Puteti face o estimare, plecand de la ceea ce ne arata istoria, cand vom reusi sa diminuam sau sa anulam aceste decalaje?

  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  decalaje intre membrii UE (Luni, 14 iunie 2010, 14:07)

  Elenka [anonim]

  Ce parere aveti privind decalajele dintre comunitati, tari ( apartinand UE) si posibilitati de diminuare a lor?
 • 0 (0 voturi)    
  un sfat (Vineri, 30 septembrie 2011, 13:57)

  Ioana [anonim]

  Cartea pare a fi foarte interesanta!!
  Ma bucur ca am aflat de existenta ei! mai ales pentru ca atinge un subiect pe care ma gandeam sa-l dezvolt pentru teza de licenta in relatii internationale si nu stiam de unde sa pornesc.
  Credeti ca pot alege cartea dvs ca sursa pt teza?Puteti sa*mi dati un sfat despre cum ar trebui sa folosesc cartea?
  Va multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by