Plata unor drepturi salariale castigate de bugetari in instanta va fi esalonata pe perioada 2012-2014, a decis Guvernul printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata miercuri. Initial, prin ordonanta 71/2009, drepturile obtinute prin titluri executorii ar fi trebuit sa fie platite din 2010. Potrivit noii decizii, in 2012 se va plati 34% din valoarea titlurilor executorii, iar in urmatorii doi ani cate 33%. Valoarea sumelor esalonate la plata este de 2,16 miliarde de lei.

Vor fi esalonate drepturile castigate in instanta pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta. "Prin aceasta decizie, Guvernul a amanat plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale prevazute in favoarea personalului bugetar. Potrivit ordonantei 71/2009, aceste drepturi urmau sa fie platite esalonat incepand cu anul 2010, pentru hotararile devenite executorii pana la sfarsitul anului 2009, si incepand cu 2011 cele devenite executorii pana la finalul acestui an", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Ordonanta de Urgenta vizeaza angajatii din autoritatile si institutiile publice a caror finantare se realizeaza integral din bugetul de stat, din bugetele locale, din bugetul asigurarilor sociale de stat sau din bugetul fondurilor speciale.

De asemenea, va fi esalonata plata drepturilor salariale obtinute in instanta de angajatii institutiilor finantate din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau integral din venituri proprii.