Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Roubini: Grecia este doar varful icebergului. E nevoie de reforme radicale

Criza din Grecia nu este decat ''partea vizibila a icebergului'', avand in vedere ca multe tari cu economie dezvoltata se confrunta cu problema acumularii de datorii publice, avertizeaza economistul Nouriel Roubini, unul dintre expertii care au prezis criza creditului, care va sosi in curand si in Romania. Roubini a estimat ca ''are loc o relansare economica, dar tarile n-au rezolvat problemele de fond iar viitoarea etapa a crizei ar putea fi una a datoriilor publice, care ar provoca o revenire la recesiune''.

Roubini a reafirmat totodata ca ''exista posibilitatea destramarii zonei euro, deoarece Grecia si alte tari trebuie sa-si reduca datoria, dar si sa-si redreseze competitivitatea. Or, cu exceptia cazului in care se recurge la retete politice foarte greu de pus in practica, aceste tari s-ar putea sa nu aiba alta optiune decat sa paraseasca uniunea monetara, a estimat Roubini. Referitor la radacinile actualei crize, Nouriel Roubini, care preda la Universitatea din New York a militat din nou pentru o reforma mai radicala in sectorul bancar, apreciind propunerile G-20 ca fiind ''insuficiente''.

Emil Boc cere secretarilor de stat din CA si AGA sa isi doneze indemnizatia

Premierul Emil Boc a cerut secretarilor de stat si consilierilor care reprezinta statul in companii cu capital minoritar de stat si in institutii financiare precum CEC si Eximbank sa isi doneze indemnizatia de participare la sedinta, pentru sase luni, intr-un fond de solidaritate sociala.

El a solicitat totodata ministrilor sa ii schimbe din functie pe acei secretari de stat si consilieri care refuza sa isi doneze indemnizatia.

Emil Boc a amintit ca indemnizatia reprezentantilor statului in companii controlate de Guvern a fost deja redusa la echivalentul a 1% din salariul unui secretar de stat.

Spania a iesit din recesiune in primul trimestru

Spania a iesit din recesiune in primul trimestru cu o crestere modesta de 0,1%, sustinuta de avansul exporturilor. Totusi, analistii considera ca reducerea cheltuielilor publice, majorarea taxelor si somajul ridicat ar putea impinge din nou economia spaniola pe scadere in 2010. Avansul foarte scazut al activitatii economice, anticipat de analisti, a beneficiat de cresterea exporturilor, care au compensat cererea scazuta de pe piata interna. In ultimul trimestru al anului 2009, PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 0,1%. Exporturile au inregistrat prima crestere anuala incepand cu mijlocul anului 2008, respectiv de 8%, dupa ce in ultimele trei luni ale anului anterior au coborat cu 2,9%.

Cheltuielile de consum ale populatiei, afectate de somajul de 20%, dublu fata de media zonei euro, au scazut pentru al saptelea trimestru consecutiv.

Economia ar putea creste din nou in al doilea trimestru, inainte de intrarea in vigoare a unei majorari a taxei pe valoare adaugata (TVA) in trimestrul al treilea, afirma analistul Deutsche Bank Gilles Moeca. Guvernul Spaniei a anuntat ca mentine prognoza pentru o crestere economica de 0,3% in 2010.

Studiu Cisco: Peste jumatate din companii interzic folosirea retelelor sociale, insa un sfert dintre angajati schimba setarile pentru a avea acces la ele

Peste jumatate din companii interzic angajatilor sa acceseze retelele de socializare online, insa peste un sfert dintre angajati incalca regulile si modifica reglajele pentru a avea acces la ele, arata un studiu al Cisco, realizat in randul a 3.000 de respondenti din zece tari. Compania arata insa ca retelele sociale, atat cele care permit comunicare doar intre angajatii unei companii, cat si cele care faciliteaza comunicarea cu exteriorul, pot aduce un plus de eficienta in randul angajatilor, chiar daca in Romania aceste retele sunt percepute de multi ca locuri unde pierzi timpul.

Circa 27% din cei intrebati spun ca schimba setari si ignora astfel restrictiile impuse de companii in legatura cu retelele sociale, pentru a avea acces la ele. Compania recomanda atat utilizarea retelelor standard de comunicare si socializare cu exteriorul, cat si retelele de socializare care sa fie folosite doar pentru comunicarea intre angajatii respectivei companii.​