Germania si speculatorii - vanatoare de vrajitoare

de Virgil Petrea     WBS Holding
Joi, 20 mai 2010, 14:45 Economie | Finanţe & Bănci


Anunturile facute marti seara de cancelarul german Angela Merkel au captat atentia pietelor financiare la nivel mondial. Cancelarul va propune in cadrul Grupului celor 20 o taxa internationala pe tranzactii financiare. Totodata, de miercuri, o suma de tranzactii financiare sunt interzise: vanzarea in lipsa fara imprumutarea in prealabil pentru 10 actiuni din sectorul financiar german si pentru obligatiuni de stat europene si cumpararea de CDS-uri (Credit Default Swap - instrumente financiare) pentru obligatiuni de stat.

La o prima vedere, anunturile sunt de efect: Merkel cauta surse de finantare si loveste in speculatori. Totusi, efectul noilor masuri anuntate este infim in lungul razboi pe care liderii europeni il duc impotriva insolventei anumitor membri UE.

Publicul tinta al declaratiilor cancelarului german nu este format din participantii activi la pietele financiare, ci din parlamentarii germani si electoratul german in general. Vineri este asteptat votul parlamentului german referitor la contributia tarii la planul european de asistenta financiara, contributie ce se poate ridica la 147 miliarde EUR. Drept urmare, este in interesul cancelarului sa arate determinare cand face propuneri precum cele de marti. De asemenea, a sugera ca pietele financiare europene au fost vulnerabile atacurilor speculative nu face decat sa ofere un sens de urgenta adoptarii planului de catre parlament.

Cu toate acestea, efectul real al masurilor este neglijabil. O taxa internationala pe tranzactii financiare suna bine in teorie pentru electoratul german satul de note de plata, dar aplicarea unei astfel de taxe este foarte dificila. Propunerea va trebui aprobata de membrii G20, iar tentatia refuzului este in prezent mare. Membrii G20 pentru care datoria publica nu afecteaza perspectivele de crestere economica se vor gandi probabil la fluxurile de capital de care vor beneficia daca nu vor impune astfel de taxe. Discutiile in cadrul G20, daca vor avea loc in mod serios, vor fi prelungite si in contradictoriu.

Vanzarea in lipsa a unor instrumente financiare fara imprumutarea anterioara a acestora este o tinta perfecta de atac pentru puterea politica. Tehnica, accesibila doar celor putini, bogati si fara scrupule, este un tap ispasitor care a mai aparut in cadrul crizei financiare. Americanii au mers chiar mai departe: pe 19 septembrie 2008, dupa falimentul Lehman Brothers, Securities and Exchange Commission, CNVM-ul american a interzis temporar vanzarea in lipsa a 799 de actiuni, in special din sectorul financiar.

Totusi, de pe 19 septembrie pana pe 8 octombrie, ultima zi in care masura a fost valabila, indicele bursier Dow Jones Industrial a pierdut 18,7% din valoare. Pe piata actiunilor, germanii au fost mai temperati: au interzis doar vanzarea in lipsa fara imprumutul anterior, doar pentru actiunile a zece companii din sectorul financiar.

Orice vanzare in lipsa a mai mult de 0,2% din actiunile acestor companii trebuia raportata catre BaFin, autoritatea reglementatoare germana, inca din 4 martie. Totusi, cu mult mai importante decat vanzarile in lipsa sunt bilanturile bancilor germane, expunerile lor pe anumite state europene si perspectivele de crestere economica pentru zona Euro in general.

O alta tinta a cancelarului german a fost piata CDS-urilor. Credit Default Swap este un instrument financiar derivat, al carui suport este de obicei o obligatiune. Cumparatorul CDS-ului plateste initial o prima, iar in cazul in care obligatiunea suport nu poate fi onorata la un moment dat de catre emitent, vanzatorul CDS-ului ii plateste cumparatorului valoarea nominala a obligatiunii. Pe scurt, CDS-ul functioneaza ca asigurare impotriva neplatii.

Pana aici toate bune, dar in orice tranzactie exista doua parti, iar vanzatorii de CDS-uri au avut mult de suferit in timpul crizei. Probabil cea mai celebra victima a acestor instrumente a fost AIG, care a neglijat corelatia ridicata dintre obligatiunile pentru care a vandut CDS-uri, iar in august 2008 s-a trezit cu o nota de plata pe care nu a putut-o achita.

Dupa preluarea AIG de catre statul american, CDS-urile au intrat in atentia autoritatilor, in cautare de vinovati pentru criza financiara. Un plus pentru autoritati a fost faptul ca piata CDS-urilor este noua, nereglementata si netransparenta. Deci pentru autoritati aceasta a fost o descoperire dubla: si un vinovat si o solutie: reglementarea.

Merkel a venit marti cu o propunere de reglementare: cei care nu detin deja obligatiunile suport nu pot achizitiona CDS-uri. Propunerea pare logica, dar exista mai multe scenarii in care ea devine prea restrictiva. Unul ar fi cel in care un participant la piata are expunere pe o anumita piata, sa spunem cea a obligatiunilor corporative, dar doreste sa se protejeze doar impotriva riscului statului in care companiile emitente sunt prezente.

In plus, BaFin a investigat in martie piata CDS-urilor pe obligatiunile statului grec, concluzionand ca acestea nu sunt folosite in mod special pentru a specula impotriva obligatiunilor.

In concluzie, regulile jocului in pietele financiare nu se schimba in mod fundamental dupa masurile autoritatilor germane. Momentan, jucand dupa scaderile inregistrate miercuri de piata de capital, raspunsul acestora la masuri a fost unul negativ, poate si pentru ca Merkel cauta vinovati in locuri gresite. Cancelarul german, in incercarea de a-si vinde marfa parlamentarilor, a transmis pietelor un mesaj mai degraba de disperare si lipsa de solutii.

Astfel de mesaje, care puneau vina pe speculatori, erau pana recent rezervate pentru victimele directe ale crizei deficitelor bugetare, prim-ministrii Papandreou si Zapatero, dar vanatoarea de vrajitoare se raspandeste in Europa impreuna cu raspunderea pentru datoria publica a celor care s-au imprumutat prea mult.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2867 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ce inteleg eu (Joi, 20 mai 2010, 15:16)

  Io [anonim]

  este ca masura este pana la urma frectie la picior de lemn. Probabil ca este, fiindca daca speculatorii astia nu se bazau pe niste probleme reale, n-ar fi avut atata succes.

  Totusi, daca se asteapta cineva sa le eu plang de mila, mai au de asteptat.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e chiar asa (Joi, 20 mai 2010, 16:28)

   gechi [utilizator] i-a raspuns lui Io

   de exemplu ceva banca din USA pe de o parte acorda imprumuturi Greciei si pe de alta parte "paria" impotriva ei. Acum ramane de vazut daca doar folosea o informatie sau chiar convingea Grecia sa ia anumite decizii astfel incat banca sa castige mai mult pe cealalta parte.
   • 0 (0 voturi)    
    Atentie la ce pareri ascultati! (Joi, 20 mai 2010, 21:57)

    infoEconomice.Blogspot.com [anonim] i-a raspuns lui gechi

    Foarte multi dintre cei care isi dau cu parerea au pozitii short pe Eur dupa ce unii au spus ca Eur va ajunge la paritate cand acesta era la 1.35 (sau ca il vor aduce la paritate).

    Mi-am exprimat punctul de vedere despre ce s-a intamplat astazi<a href="http://infoeconomice.blogspot.com/2010/05/900k-someri-in-plus-ne-temem-de-euro.html">AICI</a>!

    Daca te vei uita pe blog vei vedea ca sunt destul de multe argumente destul de clare referitore la ce urmeaza si la de ce se intampla multe fenomene dificil de explicat.
 • +2 (4 voturi)    
  bravo nemtilor! (Joi, 20 mai 2010, 15:27)

  tralala [anonim]

  Germania a interzis pariurile care se faceau fara ca pariorii sa aiba efectiv banii. Nu vad care-i problema. ba chiar ma mir ca era posibil asa ceva pana acum. Eu nu pot juca la lota daca nu platesc biletul. De ce e considerat nromal ca unii sa parieze pe burse fara sa aiba bani?
  • 0 (2 voturi)    
   Nu e posibil fara bani. (Joi, 20 mai 2010, 15:42)

   OK [anonim] i-a raspuns lui tralala

   Se pare ca nu intelegi. Nu poti sa faci specula fara sa ai bani. Ca sa efectuezi vanzare in lipsa (short) de exemplu, in toate pietele reglementate trebuie sa ai bani depusi la un intermediar. Bani pe care de altfel ii poti pierde foarte usor daca valoarea actiunilor urca. Acei bani sunt pusi deoparte sa garanteze ca actiunile pot fi rascumparate.

   ... dar ce sa faci mai nou toti suntem experti financiari ...
   • +1 (1 vot)    
    ... atunci NAKED ce inseamna? (Joi, 20 mai 2010, 17:38)

    Tedu [anonim] i-a raspuns lui OK

    in definirea tranzactiilor NAKED SHORT SELLING, daca tot zici ca esti expert financiar si te pricepi.
    Care e diferenta intre SHORT SELLING si NAKED SHORT SELLING?
    Dle expert financiar, in prima (fara naked) vinzi fara sa ai actiunile/obligatiunile, dar ai semnat un acord de imprumut cu cineva care le are in mod real, pe cand in cea de-a 2-a pur si simplu vinzi fara sa le ai deloc (in proprietate sau imprumutate).
    Greu pentru expertii astia financiari sa inteleaga cum de unii nu vor sa-i lase sa parieze fara sa aibe banii pe care pariaza, pentru a-i putea pierde in caz ca rateaza pariul. Auzi nesimtire !!!
 • 0 (2 voturi)    
  Saracii (Joi, 20 mai 2010, 15:48)

  un somer [anonim]

  Sa nu mai plangem de grija excrocilor care n-o sa mai aiba obiect de activitate: excrocheria. Din pacate masurile sunt prea putin eficiente....
 • 0 (0 voturi)    
  drege busuiocul (Joi, 20 mai 2010, 19:06)

  toro [utilizator]

  Merkel incearca sa-shi spele imaginea sifonata de faptul ca o cedat santajului lui Sarkozy - de a renunta la euro. Presupun ca masurile sunt ok, dar din pacate raul este deja facut prin faptul ca nu au lasat Grecia sa pice cu adevarat.
 • 0 (0 voturi)    
  kruggmann si sistemele Hurwitz instabile (Vineri, 21 mai 2010, 4:52)

  laur22 [anonim]

  Cretinilor care suntezi voi cretinni

  Germania n-a interzis shortul, ea l-a colateralizat ceea ce i-a eliminat din start pe speculatzi si a lasat locul liber numai prentru bancile de investitzii.

  Iar speculatzii au cam inceput sa iasa din zona euro si sa migreze sper dolari sau lire .

  Cu naked sau fara naked shortul era necolateralizat adica fara depozit minim garantat .

  Acu astia expertzii sa-mi explice si mei de ce putea-i sa fai shortul negarantat cand se efectua tot in echivalent bani iar o banca de investiztii trebuia sa-si garanteze investitziile adica sa-si constitue provizianea ?

  Acu astia expertzii, sa-mi explice si mie de ce putea sa fie shortul negarantat adica fara un provizion d ebanu jos la intocmire atunci can se efectua el ca se afectua tot in echivalent bani atunci cand o banca de investiztii trebuia sa-si garanteze investitziile adica sa-si constitue provizioane ? Ca si ce chestie banca era obligata sa fie prudenta si sa nu se intinda iar speculatul nu ? Masura a fost anticipata de Krugman care a anticipat necesitate limitarii din gradele de mobilitate a pseudo-banilor detzinuzti de pseudo-banci deorece acesti pseudobani se compaorta tot ca banii si daca sunt lasatzi sa fluctueze liber sistemul e de tipul trust-fondurilor de pana la 1929 adica predispus la crize catastrofice si periodice deorece nu are dedesupt nici-o plasa de sigurantza a unei aconomii reale si se bazeaza exclusive pe increder si mood nevand alt criteriu d ereferintza extern decat increderea sau spaima sistemlui insasi. Incredere care generaza increde, spaima care generaza spaima. In inginerie acet tip de sistem se chema Huwitz instabil.

  Desigur in inginerie solutzia este adaugarea unei bucle de feedback adica a inca unui set de contrangeri ceea ce in economie se traduce prin adaugarea unui canal de interventzie a bancii centrale pentru stabilzarea dinamica a sistemului .

  Acesta nu e iideologie ci matemetica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by