Congresul american a decis sa limiteze printr-un proiect de lege adoptat joi, contributia Statelor Unite la imprumuturile FMI acordate tarilor europene, precum Grecia, atata vreme cat aceste tari nu isi pun ordine in finantele publice, transmite AFP, citat de presa de specialitate. Aceasta initiativa este ultima din seria unor masuri anuntate de parlamentarii americani, care sunt destinate limitarii contributiei americane la FMI in planurile de salvare a tarilor europene.

La inceputul lunii, FMI (la care SUA este cel mai important actionar) a acordat Greciei un imprumut de 30 miliarde de dolari. Luni, senatorii americani au aprobat un amendament prin care administratia Obama este obligata sa evalueze daca ajutorul - alocat de FMI unei tari a carei datorie publica depaseste PIB-ul sau anual - poate fi rambursat.

  • SUA: Nu ne putem permite sa salvam financiar tari iresponsabile

Daca administratia nu poate oferi o astfel de garantie, ea va trebui, conform acestui amendament, sa se opuna acordarii ajutorului, iar reprezentantul sau va trebui sa voteze impotriva acestui ajutor, in cadrul FMI. „Nu ne putem permite sa salvam financiar tari iresponsabile, atata vreme cat nu vom pune ordine in propriile noastre afaceri. Aceasta legislatie va limita capacitatea FMI de a depasi limita de creditare, pana cand europenii” isi vor reechilibra datoria, a declarat senatorul Jim DeMint.

  • Secretarul Trezoreriei SUA va vizita saptamana viitoare Londra si Berlinul

Saptamana viitoare, secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner se va deplasa in Marea Britanie si Germania, unde va avea discutii legate de criza, interventiile FMI si datoriile publice ale tarilor europene. Americanii sunt acum ingrijorati de faptul ca problemele economiilor europene s-ar putea transmite prin intermediul pietelor financiare inapoi in SUA, ceea ce ar anula eforturile americane de a iesi din criza.

Geinthner se va intalni in Germania cu ministrul Finantelor, Wolfgang Schäuble dar si cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, doi dintre actorii importanti ai crizei care ameninta moneda europeana. Vizita sefului Trezoreriei SUA are loc inaintea summitului G20 care va avea loc in iunie la Toronto, unde se va discuta despre coordonarea actiunilor privind reglementarea financiara.