Bill Gates Senior, tatal miliardarului american, afirma ca bogatii platesc taxe prea mici, iar veniturile statului se bazeaza in proportie prea mare pe impozitarea oamenilor saraci si a clasei de mijloc. Fost avocat, Bill Gates Sr. este acum pensionar si se declara de acord cu initiativa de a impozita persoanele cu venituri mari, inclusiv pe fiul sau, relateaza Bloomberg.

"Oamenii saraci si clasa de mijloc platesc prea mult pentru a sustine statul, in timp ce oamenii bogati nu platesc destul", a afirmat tatal co-fondatorului Microsoft.

In statul Washington este dezbatuta o propunere legata de impozitarea persoanelor care au venituri anuale mai mari de 200.000 de dolari si a familiilor cu venituri peste 400.000 de dolari. In acest fel, s-ar putea strange anual un miliard de dolari care ar putea fi folosit pentru sustinerea educatiei sau a sanatatii. Concomitent, se propune usurarea poverii fiscale prin reducerea impozitului pe locuinta si scaderea semnificativa a unor taxe asupra firmelor.

Adeptii acestei propuneri, denumita Initiativa 1098, au inceput sa stranga semnaturi pentru a o transforma in lege, in ciuda vocilor critice care cred ca o noua taxa va descuraja cheltuielile si investitiile.

"Ultimul lucru de care statul nostru are nevoie este o noua taxa, care va ucide crearea de locuri de munca, in mijlocul recesiunii", spune seful republicanilor din Washington, Luke Esser.

Bill Gates Sr., in varsta de 84 de ani, s-a dedicat operelor filantropice si sociale, dupa ce s-a retras din firma de avocatura Preston Gates & Ellis LLP, in 1998. Este presedintele unui comitet care a recomandat in 2002 introducerea unui impozit fix asupra veniturilor personale.

Fiul sau, William H. Gates III, cu o avere estimata de revista Forbes la 53 de miliarde de dolari, a doua din lume, nu s-a decis inca daca va sprijini sau nu aceasta initiativa, spune tatal sau.

"Am discutat despre asta, dar inca oscileaza si nu stiu sigur ce decizie va lua", explica Gates Sr..

Inititiva propune plata unei taxe pe avere de 5% sau 9% in cazul persoanelor care au venituri mai mari de 200.000 de dolari si, respectiv, 400.000 de dolari. Familiile cu venituri mai mari de 200.000 dolari vor plati un impozit de 5% iar cele cu venituri peste 400.000 de dolari 9%.