Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UPLR) atrage atentia ca adoptarea de catre Parlament a masurilor vizand uniformizarea bazelor de calcul ale contributiilor de asigurari sociale va avea un impact negativ asupra standardului de viata al persoanelor care desfasoara activitati liberale, se arata intr-un comunicat al UPLR. Reprezentantii Uniunii arata ca adoptarea acestor masuri, incluse in proiectul legii pensiilor, va duce la diminuarea liberei initiative prin auto-suspendarea si chiar incetarea activitatilor de tip liberal, mediul de afaceri fiind astfel puternic afectat.

Pentru a exemplifica impactul unor astfel de masuri, UPLR precizeaza ca o persoana fizica ce desfasoara activitati economice in mod independent si care are un venit lunar net impozabil de 1.000 euro, plateste in acest moment contributii de asigurari sociale de pensii de minim 45 euro. Dupa adoptarea proiectului legii pensiilor, contributiile platite de aceasta persoana vor ajunge la 313 euro.

"Din informatiile disponibile intelegem ca se intentioneaza, in special, uniformizarea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale de pensii cu cea aferenta contributiilor de asigurari sociale de sanatate. Principala categorie de contribuabili afectata de o astfel de masura sunt persoanele fizice care desfasoara activitati liberale. (...) UPLR nu poate accepta erodarea nerationala a substantei economice a membrilor sai, cu atat mai mult cu cat in contextul crizei prin care trecem, imperativul unei cresteri economice poate fi puternic sustinut de profesiile liberale inclusiv prin noi angajari din randul celor disponibilizati din sectorul public", se arata in comunicat.

Citeste in documentul atasat pozitia Uniunii Profesiilor Liberale din Romania.