Noul premier britanic, conservatorul David Cameron, a anuntat vineri ca este pregatit sa-si exercite dreptul de veto asupra oricarei incercari de adoptare a unui nou tratat UE, bazat pe o coordonare mai stransa a politicilor economice in sanul Zonei Euro si care sa sustina moneda unica, relateaza The Telegraph.

In cadrul unei conferinte de presa comune cu cancelarul german Angela Merkel, ce a avut loc la Berlin, prim-ministrul David Cameron a subliniat faptul ca Marea Britanie nu se va mai lasa "constransa" sa sprijine zona euro.

Cancelarul Angela Merkel a sugerat ca toate statele membre ar trebui sa fie dispuse sa acorde Uniunii o putere mai mare de decizie, care sa-i permita prevenirea unei noi crize in zona euro, precum cea provocata de problemele economice ale Greciei.

"Nici nu se pune problema de a accepta un tratat care transfera puterea de la Westminster la Bruxelles", a spus Cameron, precizand totodata ca acest lucru a fost foarte clar stabilit in cadrul noii coalitii de guvernamant de la Londra, dintre conservatori si liberal-democrati.

"Marea Britanie nu face parte din zona euro si nici nu va adera pe viitor la moneda unica, asa ca, in mod evident, nu vom accepta niciun fel de acord sau tratat care sa ne constranga mai departe in sprijinirea zonei euro", a continuat premierul britanic.

De asemenea, el a tinut sa precizeze ca "orice tratat, chiar si unul care priveste doar zona euro, are nevoie de aprobarea unanima a celor 27 de state membre ale blocului comunitar, inclusiv a Marii Britanii, care, bineinteles, are drept de veto".

Cu toate acestea, Cameron a subliniat ca doreste o zona euro care sa se bucure de succes si care sa poata garanta stabilitate si crestere economica.