FMI a propus Guvernului cresterea TVA si a cotei unice, urmata de orientarea spre impozitarea progresiva a veniturilor, afirma Jeffrey Franks, intr-un comunicat citat de AFP.

"Autoritatile si Fondul Monetar International sunt in deplin acord ca este nevoie de actiuni de corectie urgente pentru a adresa situatia economica grava din Romania, " a declarat seful misiunii FMI din Romania. "Printre masurile discutate se aflau cresterea TVA-ului si a cotei unice, plus orientarea catre un impozit progresiv pe venituri," a adaugat acesta.

FMI a adaugat ca ar fi fost nevoie si de reduceri dure a cheltuielilor, indiferent de scenariul ales.

"Optiunea aleasa de Guvern se concentreaza in special pe renuntarea la cresterile cheltuielilor care au devenit nesustenabile in ultimii ani," a spus Franks, accentuand faptul ca alegerea masurilor pe care sa le urmeze apartine Guvernului.

Directorul FMI, Dominique Strauss Kahn, a declarat joi seara, in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune France 2, ca FMI a sugerat Romaniei sa nu taie atat de mult din salariile bugetarilor, ca masura de limitare a deficitului, si sa opteze pentru o marire a taxelor si impozitelor, in special pentru cei mai bogati, insa Guvernul Romaniei a refuzat.

"Romania este intr-o situatie mai dificila decat credeam si decat o credea si ea. I-am spus: in aceste conditii, vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit sa fie putin mai mare, pentru ca in felul acesta, vom sustine cresterea economica. (...) Totusi, situatia s-a degradat mai mult decat am crezut. Ca urmare, am cerut noi masuri. Guvernul roman ne-a spus: vom taia 25% din salariile functionarilor. Noi am spus NU: daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus NU, noi suntem cei care decidem. Si asta e adevarul: Guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care e drumul de urmat. Guvernul propune masurile, Guvernul roman le-a ales", a spus Strauss Kahn.